Monthly Archives: juni 2023

Scooterdiefstal

Scooterdief haalt nat pak

Kinderdijk – Donderdag 29 juni 2023 moesten de hulpdiensten worden ingeschakeld omdat de diefstal van een scooter in Nieuw-Lekkerland een nogal aparte afloop had.

In Nieuw-Lekkerland dacht iemand zijn scooter te verkopen, maar dat ging mis en de drie “kopers” gingen er met de scooter vandoor richting de pont Kinderdijk – Krimpen. De broer van de benadeelde zette de achtervolging in tot op de pont en seinde het personeel in dat er scooterdieven op de pont stonden. De pont bleef daarom liggen in afwachting van de politie.

Maar de scooterdieven begonnen te vermoeden dat zij het haasje dreigden te worden: twee gingen er op een scooter vandoor en de derde sprong overboord. Hierop werd de brandweer gealarmeerd, die met een oppervlakte reddingsteam en zelfs een duikteam uit Capelle aan den IJssel ter plaatse kwamen.

Uiteindelijk werd de te water gegane scooterdief, die 17 jaar bleek te zijn en afkomstig uit Ridderkerk, aan de kant geholpen en aangehouden. Hij is overgebracht naar een cellencomplex in Dordrecht.
De eigenaar heeft zijn scooter weer terug.

PFAS Lammetjeswiel

Hoge concentraties PFAS in Lammetjeswiel

Alblasserdam – Een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het BNN/Vara-programma Zembla heeft aangetoond dat er zeer hoge concentraties PFAS zijn gemeten in het water van het Lammetjeswiel.

PFAS-expert en milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht analyseerde de metingen voor Zembla: “Het gaat om concentraties PFOA en GenX die ik nog nooit eerder heb gezien in oppervlaktewater.”
PFOA ligt er een factor 250 boven de norm en GenX een factor zes. Jonker: “Zulke hoge PFAS-concentraties heb ik nog nooit gezien in recreatieplassen. Ik zou er zelf niet in zwemmen en het mijn kinderen ook niet toestaan. Ik vind het absurd dat dit niet bekend is en dat de mensen gewoon zwemmen in deze plas.”

Internationaal PFAS-expert Philippe Grandjean, aan wie de resultaten van de metingen ook door Zembla zijn voorgelegd: “We weten allemaal dat we water binnenkrijgen als we in zo’n plas zwemmen. Die moet dus worden gereinigd. En op zo’n manier dat de PFAS-concentraties onder de Nederlandse RIVM-norm komen te liggen. En dat zal een hele tijd duren.”

De eerste reactie, gisteren, van de gemeente Alblasserdam:
“We werden vanmorgen wakker met een schokkend bericht van Zembla over het zwemwater in het Lammetjeswiel. We gaan met spoed om tafel met de gespecialiseerde diensten als de GGD en Omgevingsdienst Midden Holland. We vinden het belangrijk om dit bericht gelijk met onze inwoners te delen, zodat iedereen geïnformeerd is. Als gemeente komen we zo snel als mogelijk met een reactie.

Burgemeester Boersma reageerde later: “Ik heb veel reacties gekregen van mensen die zich zorgen maken. Ik begrijp die zorgen. Buiten kijf staat dat het drinkwater veilig is en iedere dag gemonitord wordt. Ook het advies dat eerder is gegeven over het eten uit moestuinen is niet gewijzigd. Ik heb vandaag met meerdere instanties gesproken om zo snel als mogelijk duidelijkheid te krijgen over de veiligheid van het zwemwater. In ieder geval is duidelijk geworden dat er nog geen normen zijn gesteld voor zwemwater als het gaat om deze stoffen. Er is geen advies voor sluiting van het zwemwater. De realiteit is wel dat de situatie in het Lammetjeswiel vandaag niet anders is dan gisteren. Wij vinden het belangrijk dat de inwoners en bezoekers aan het Lammetjeswiel toegang hebben tot alle beschikbare informatie en zelf een afweging kunnen maken. Alle informatie publiceren we op de website alblasserdam.nl/pfas.”

Geen sluiting Lammetjeswiel

Voor de veiligheid van bezoekers en vanwege de hygiëne kan de provincie als het gaat om oppervlaktewater dat aangewezen is als zwemgelegenheid, een zwemverbod instellen of een negatief zwemadvies afgeven. Er is nu geen gewijzigd zwemadvies gekomen van de provincie Zuid-Holland. Voor informatie kunt u bellen met de zwemwatertelefoon via telefoonnummer: 0800-9036. Ook kunt u kijken op de website www.zwemwater.nl.

Standpunt: “nul uit de pijp”

“De uitstoot van PFAS moet naar nul en wel zo snel mogelijk”, zegt de gemeente. “Deze stoffen horen niet thuis in het milieu. Het is niet voor niets dat wij ons samen met de provincie, de buurgemeenten, GGD, OZHZ, de waterschappen en de drinkwaterbedrijven hard maken om die uitstoot terug te dringen. Daarin zijn al grote stappen gezet. Maar dat gaat ons nog niet ver genoeg. Veel van de problemen waar we nu mee kampen, komen door uitstoot uit het verleden. Dat onderstreept de noodzaak voor ‘nul uit de pijp’ en voor een verbod op PFAS”.

Alle informatie wordt gepubliceerd op www.alblasserdam.nl/pfas

Via onderstaande link kunt u de Zembla-documentaire bekijken.

Johan Quik

Wethouder Johan Quik legt functie neer

Molenlanden – Donderdagmiddag 29 juni 2023 heeft wethouder Johan Quik het college en de gemeenteraad van Molenlanden geïnformeerd dat hij zijn functie neerlegt. Dat gebeurde voorafgaand aan de vergadering waarin de jaarstukken worden besproken. Hij sprak de raad toe met een persoonlijke verklaring waarin hij aangeeft dat het beter is voor Molenlanden om zijn functie neer te leggen.

Johan Quik, wethouder Economie, Bereikbaarheid en Participatie, geeft in zijn verklaring aan dat: “Mijn persoon staat verdere besluitvorming in de weg rondom dossiers die voor onze mooie gemeente van belang zijn. Het is beter dat een ander mijn rol overneemt.”

“Ik heb voor mezelf de conclusie getrokken dat dit de beste weg is. Ik heb me met heel mijn hart en ziel ingezet als wethouder. Dat kan alleen als er voldoende basis is om mijn werk goed te doen. Deze stap neem ik in het belang van de inwoners en ondernemers van Molenlanden. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid die ik heb gehad om deze rol te vervullen. En trots op de inwoners en ondernemers van ons gebied. Je kunt altijd met hen in gesprek komen. Of ze nu kritisch zijn of ideeën hebben. We staan met elkaar voor deze mooie gemeente.”

Burgemeester Theo Segers: “Ik vind het ontzettend jammer dat we een teamlid uit ons college verliezen. Ik heb groot respect voor de stap die wethouder Quik neemt om in het belang van onze gemeente Molenlanden zijn ontslag in te dienen.”

Joke van de Graaf, fractievoorzitter van Johan Quiks partij Doe Mee, was voor de vergadering al op de hoogte en zegt dat het ook voor de partij een schok is dat Quik zijn functie neerlegt.

De wethouder kreeg onlangs veel kritiek naar aanleiding van het besluit dat er geen randweg komt in Groot-Ammers. Hem werd verweten dat hij te weinig actie had ondernomen om voor dit project geld los te krijgen van het Waterschap Rivierenland en de Provincie.

De taken die wethouder Quik in zijn pakket had worden voorlopig overgenomen door de overige wethouders.

Aanrijding Molenstraat

Aanrijding Molenstraat Kinderdijk

Kinderdijk – Dinsdagmiddag 27 juni 2023 is de Molenstraat enige tijd afgesloten geweest vanwege een aanrijding, die plaatsvond op de kruising met de Schansweg. Een automobiliste wilde op de Molenstraat afslaan naar de Schansweg. Dit werd te laat opgemerkt door de bestuurder van een bedrijfsbusje, die erachter reed.

Een aanrijding was het gevolg en door de klap schoot de personenauto over de stoep tegen een woning. En passant werd ook nog een betonnen paaltje meegenomen, dus de schade aan de auto was aanzienlijk.


Een ambulance kwam ter plaatse om de automobiliste te onderzoeken, maar er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. De politie hielp met het invullen van de schadeformulieren en een bergingsbedrijf haalde beide auto’s op.

Inzet hulpdiensten voor kinderfiets

Inzet hulpdiensten: kinderfiets langs de sloot

Groot-Ammers – Opnieuw zijn de hulpdiensten maandag 26 juni 2023 massaal uitgerukt omdat een kinderfietsje werd aangetroffen bij een sloot aan de Boomgaard in Groot-Ammers.

Onder meer twee duikteams van de brandweer, een oppervlakte reddingsteam en politie en ambulance kwamen aan het eind van de middag ter plaatse, maar gelukkig werd tijdens het uitkammen van de sloot niemand aangetroffen.

Brandweer en politie dringen er nog maar eens op aan geen kinderspeelgoed achter te laten in de buurt van water. Uiteraard neemt men in een dergelijk geval altijd het zekere voor het onzekere en gaat uitgebreid op onderzoek uit. En dat kost veel geld en – niet in de laatste plaats – veel tijd voor hulpverleners, die op zo’n moment niet ergens anders kunnen worden ingezet.

Ook vragen de hulpdiensten altijd een label met adres of telefoonnummer aan kinderfietsjes of speelgoed te bevestigen, zodat men zo nodig eerst contact kan opnemen met de eigenaar.

Raad Alblasserdam

Gemoederen lopen op tijdens raad Alblasserdam

Alblasserdam – Tijdens de dinsdag 20 juni jl. gehouden raadsvergadering liepen de gemoederen hoog op tijdens de behandeling van het agendapunt over de realisatie van 40 tot 60 zgn. flexwoningen aan de Pieter de Hoochplaats. Deze woningen moeten woonruimte bieden aan statushouders, jongeren en mensen die met spoed een woning nodig hebben.

Een aantal bewoners maakt zich hierover zorgen en vrezen voor het verdwijnen van rust en veiligheid in hun buurt. Boosheid vooral, omdat men vond dat er een besluit wordt genomen zonder dat de omwonenden voldoende zijn gehoord. Eén van de aanwezigen op de publieke tribune werd zo boos dat hij de vergadering verstoorde door richting college van B&W te lopen en zijn ongerief kenbaar te maken.

Onder het nodige tumult werd de man door aanwezige politiemensen de zaal uitgeleid. Burgemeester Boersma gaf aan dat hij de situatie “intimiderend en bedreigend” vond en schorste voor korte tijd de vergadering. Na hervatting bleef het rumoerig in de raadzaal. Wethouder De Deugd gaf aan in gesprek te willen gaan met de buurtbewoners en dat er zeker geen asielzoekerscentrum komt.

Beeld: Peter Stam

Bloemen bij Zorgboerderij Tro Tardi

Eis moorden zorgboerderij: 30 jaar

Alblasserdam – Het Openbaar Ministerie eist 30 jaar cel tegen de verdachte van de moorden op zorgboerderij Tro Tardi, John S. (39).

S. staat ook terecht voor de moord in Vlissingen op een schoenmaker, twee dagen eerder.
De combinatie van een dergelijke hoge strafeis met tbs in niet gebruikelijk. S. is zelf cliënt geweest op de zorgboerderij en schoot 6 mei 2022 twee mensen dood in Alblasserdam.

Nieuw Talent Orkest

Concert Nieuw Talent Orkest

Alblasserdam – Zaterdagochtend 17 juni 2023 is het zo ver: het debuutoptreden van het Nieuw Talent Orkest (NTO). Zowel solo als in samenwerking met het orkest van muziekvereniging Excelsior Alblasserdam.

Op initiatief van Excelsior startte op 25 februari jl. het NTO met 15 enthousiaste volwassenen. De deelnemers hadden de wens om een muziekinstrument te leren bespelen of hadden als kind een instrument bespeeld maar hadden er daarna niks meer mee gedaan. Om mee te kunnen doen was het geen voorwaarde om muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. Doel was het met elkaar plezier maken. De (bijna) wekelijkse repetities duurden twee uur en die vlogen voorbij!
De muzikanten van Excelsior fungeerden tijdens de repetities als buddy’s. Met een speciale muziekmethode hebben de nieuwe muzikanten stap voor stap hun instrument én het samenspelen ontwikkeld. En nu is het tijd voor het eindconcert!

Onder leiding van dirigent Dominique Capello speelt het Nieuw Talent Orkest vijf muziekstukken. Daarna is het de beurt aan het harmonieorkest. Dit ervaren orkest speelt gevarieerde muziek met o.a. Goldenpeak, Liverpool Sound Collection en A Klezmer Karnival. Als afsluiting van dit ochtendconcert kunnen bezoekers luisteren naar vier muziekstukken waarin het NTO en harmonieorkest gezamenlijk optreden. Kortom: een leuke muzikale ochtend waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd. Na afloop is er tijd voor een kopje koffie, thee of soep.

Vind je het leuk om naar muziek te luisteren? Of wil je zelf een instrument gaan bespelen? Kom dan zaterdagochtend 17 juni naar het concert “In the spotlight”.
Het begint om 10:30 uur en vindt plaats in de Elthetokerk in Alblasserdam. Toegang is gratis.

Lammetjeswiel

Slachtofferhulp bezoekers Lammetjeswiel

Alblasserdam – Naar aanleiding van de verdrinking van het 13-jarige meisje in het Lammetjeswiel, afgelopen zaterdag, laat de gemeente op haar website het volgende weten:

“Het was afgelopen zaterdag druk bij de zwemplas. Veel bezoekers zijn ooggetuige geweest van deze tragische gebeurtenis. Zij kunnen te maken krijgen met een stressreactie. Hoe die reactie eruitziet, is voor iedereen anders. Mogelijke reacties zijn: herbeleven, nachtmerries krijgen, zaken vermijden, prikkelbaarheid of schuldgevoelens.”

“Het is belangrijk om te weten dat dit normaal is. Het kost tijd om de schokkende gebeurtenis te verwerken en een plek te geven. De meeste mensen vinden daar zelf een goede manier voor, bijvoorbeeld door erover te praten met familie of vrienden. Sommige mensen hebben daar professionele hulp bij nodig. Daarvoor zijn Slachtofferhulp en het Brughuis beschikbaar. U kunt bij hen terecht met uw vragen en zorgen.”

Veiligheid zwemplas

Er zijn geen aanwijzingen dat de zwemplas onveilig is, zegt de gemeente Alblasserdam. De politie spreekt van een noodlottig ongeval en er volgt geen strafrechtelijk onderzoek. Er is daarom voor de gemeente op dit moment geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. De zwemplas voldoet aan alle veiligheidseisen. Dit blijkt ook uit het rapport dat de Omgevingsdienst Midden-Holland in mei over deze locatie maakte.

Wel adviseert de gemeente inwoners en bezoekers om, voordat ze het water in gaan, kennis te nemen van de blauwe informatieborden en altijd alert te blijven in de buurt van water.

Meisje (13) verdronken in Lammetjeswiel

Meisje (13) verdronken in Lammetjeswiel

Alblasserdam – In recreatieplas Het Lammetjeswiel in Alblasserdam werd zaterdag 10 juni 2023 een 13-jarig meisje vermist. Rond 14:45 werd een grote zoektocht opgestart.

Uit voorzorg werd groot opgeschaald en meerdere oppervlakte- en duikteams kwamen ter plaatse. Ook werd een speciaal sonarteam met een onderwaterdrone uit Rotterdam ingezet. Dit team kan met de drone verder kijken in troebel water dan de duikers.

Uiteindelijk werd rond 15:30 het meisje onder water gevonden en werd op de kant gestart met reanimatie. Gezien de lange tijd dat het meisje onder water was, werd de kans op slagen van de reanimatie gering geacht. Rond 16:00 uur moest dan ook helaas worden vastgesteld dat het meisje was overleden.

Voorstraat Groot-Ammers

Geen randweg voor Groot-Ammers

Groot-Ammers – De gemeente Molenlanden heeft het onderzoek naar het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op de Voorstraat en Sluis afgerond. De conclusie van het college naar aanleiding van dit onderzoek is dat de aanleg van een randweg Zuid de beste oplossing is maar dat de aanlegkosten, 21 miljoen euro, voor de gemeente te hoog zijn. Er is geen zicht op een grote bijdrage van andere overheden. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om geen project te starten voor de aanleg van de zuidelijke randweg.

Op de wegen Voorstraat en Sluis in Groot-Ammers is veel overlast door verkeer. Er zijn opstoppingen of er wordt juist te hard gereden en bewoners hebben last van trillingen door zwaar verkeer. Daarom zijn diversen onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden van een randweg aan de noord- of zuidkant van Groot-Ammers.

Onderzoek
In 2021 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is in de afgelopen maanden aangevuld met onderzoek naar een aantal extra oplossingsrichtingen. Hierbij is ook gekeken naar de effecten op de leefbaarheid en de financiële haalbaarheid. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek constateert het college dat de randweg Zuid 60 km/u de meeste voordelen heeft. Er is een forse vermindering van verkeer in Groot-Ammers. Allereerst in de Voorstraat en op Sluis, maar ook verder langs de dijk. Daarnaast zorgt dit voor de grootste vermindering van geluid in de Voorstraat en Sluis en over de hele kern. Het college realiseert zich dat de randweg Zuid 60 km/u ook nadelen heeft voor onder andere de bewoners en agrarische bedrijven langs de Peppelweg en Middenpolderweg.

Uit de enquête die gehouden is onder de bewoners langs de noordzijde van de Voorstraat en Sluis is naar voren gekomen dat zij de aanleg van een noordelijke randweg geen verbetering vinden voor de leefbaarheid. Veel bewoners geven aan dat zij dan nog liever geen randweg hebben.

Financiën
De kosten voor de aanleg van de randweg Zuid 60 km/u zijn fors. Het gaat dan om circa 21 miljoen euro waarbij de onderhoudskosten nog niet zijn meegenomen. De provincie en het waterschap hebben aangeven geen grote bijdrage te doen voor een randweg. Dat betekent dat de kosten helemaal of grotendeels voor de rekening van de gemeente komen. Molenlanden heeft deze financiële ruimte niet zonder te bezuinigen of lasten te verzwaren.

Duidelijkheid
Wethouder Johan Quik: “Als college zijn we van mening dat er met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek uit 2021 en dit aanvullende onderzoek er genoeg informatie is om een besluit te nemen. Wij horen van inwoners ook dat er behoefte is aan duidelijkheid. Met het besluit om geen randweg aan te leggen, geven we die. Ook al begrijp ik dat bewoners van Voorstraat en Sluis teleurgesteld zijn dat de overlast die zij ervaren nu niet wordt opgelost. Uit de enquête blijkt dat trillingen door zwaar verkeer als groot probleem wordt ervaren. De invoering van het vrachtwagenverbod op de Voorstraat draagt bij aan het verminderen van dit probleem. Het vrachtwagenverbod wordt ingevoerd zodra de juridische procedures zijn afgerond.”

Besluitvorming
De gemeenteraad behandelt dit raadsvoorstel tijdens de commissievergadering op 27 juni en de besluitvormende raad op 4 juli aanstaande. Inwoners die vragen hebben over de raadsvergaderingen kunnen hiervoor contact opnemen met de griffie via griffie@jouwgemeente.nl

Opvang minderjarigen Brandwijk

Opvang “minderjarige vreemdelingen” in Brandwijk

Brandwijk / Molenaarsgraaf – Inwoners van Brandwijk-Molenaarsgraaf zijn per brief uitgenodigd voor een inloopavond op 20 juni over plannen voor opvang in de voormalige Boerenklaas. NIDOS wil op deze locatie 10 alleenstaande minderjarige vreemdelingen met verblijfstatus op gaan vangen.

De inloopavond vindt plaats op 20 juni van 18:00 – 20:00 uur in de Boerenklaas. Inwoners en ondernemers van Brandwijk-Molenaarsgraaf zijn uitgenodigd om hier hun vragen te stellen over de opvang en de vergunningverlening aan de betrokkenen: NIDOS, TMC Pro en de gemeente.

Opvang alleenstaande minderjarige vluchtelingen met verblijfstatus
Gemeente Molenlanden stuurde in februari ook al een brief over de plannen naar de inwoners van Brandwijk-Molenaarsgraaf. Voor deze kleinschalige locatie zijn in de periode daarna de plannen verder uitgewerkt.

Een deel van “De Boerenklaas” in Brandwijk staat al langere tijd te huur. NIDOS, de organisatie in Nederland die verantwoordelijk is voor de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vluchtelingen, is gewezen op deze locatie. Na een bezoek heeft NIDOS aangegeven dat het pand, na verbouwing, een geschikte locatie is voor de opvang van 10 minderjarige vluchtelingen. Op deze locatie zal 24-uurs-begeleiding voor de jongeren aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de jongeren 5 jaar in de Boerenklaas kunnen blijven wonen. De betrokkenen spreken die termijn af in een huurovereenkomst.

Nidos is verantwoordelijk voor de kinderen en jongeren
Voogdijorganisatie Nidos heeft het voogdijschap over de jongeren. TMC PRO is de organisatie die gaat zorgen voor de opvang en begeleiding van de jongeren 24 uur per dag. Op deze locatie worden jongeren (vanaf 15 jaar en ouder) opgevangen. Zij hebben al een verblijfsstatus en dat betekent dat zij hier een bestaan mogen opbouwen.

Hoe ziet vergunningverlening eruit?
Om de locatie geschikt te maken, moest naast een vergunning voor de verbouwactiviteiten ook de bestemming van dit pand veranderd worden naar ‘groepswonen’. Beide zijn aangevraagd en de beoordeling hiervan is positief. De vergunning zal 19 juni 2023 verleend worden. Na 19 juni 2023 heeft u zes weken de gelegenheid om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders. De gebruikelijke bekendmaking van de vergunningverlening zal op 22 juni 2023 plaatsvinden op de gemeentepagina.

NIDOS zal na 19 juni 2023 opdracht verstrekken aan TMC PRO, om de locatie geschikt te maken en de huisvesting en begeleiding van de jongeren te verzorgen. De verbouwperiode zal ongeveer 3 maanden bedragen. Voordat de opening plaatsvindt, organiseert de gemeente een Open Huis-activiteit, bijvoorbeeld een koffiemoment voor belangstellenden.

Brand Molenaarsgraaf

Schuurbrand in Molenaarsgraaf

Molenaarsgraaf – Woensdagmiddag 7 juni 2023 zijn de brandweerkorpsen van Brandwijk en Bleskensgraaf even voor drie uur opgeroepen voor een brandende schuur bij een woning langs de Van Arkelstraat. Omdat de schuur in verbinding staat met de woning werd er opgeschaald naar “middelbrand”.

De brandweer kon niet voorkomen dat het schuurtje volledig uitbrandde. Over de oorzaak is niets bekend. Het Team Brandonderzoek is ter plaatse gekomen om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

Nieuw hoogspanningstracé

Voorlichting nieuw hoogspanningstracé

Regio – Tot en met vrijdag 7 juli 2023 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage voor het project Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel of Crayestein. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport voor het bovengenoemde project. De gemeente Molenlanden wijst inwoners op de mogelijkheid dat men op de notitie kan reageren door het indienen van een zienswijze binnen de bovengenoemde periode.

Het project betreft de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of tussen Geertruidenberg en Crayestein (Dordrecht). De nieuwe hoogspanningsverbinding is een verbinding die de bestaande hoogspanningsstations met elkaar verbindt. Hiervoor moeten de stations worden aangepast en waar nodig uitgebreid.
Om te bepalen wat het meest geschikte tracé is om deze verbinding aan te leggen, verkennen TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tien mogelijke corridors (zie afbeelding). De milieueffecten van deze routes worden onderzocht en vergeleken. In de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau worden de routes en de onderzoeken naar de milieueffecten beschreven.
De resultaten van deze onderzoeken worden beschreven in het milieueffectrapport (MER) en de Integrale Effectenanalyse (IEA). Het streven is om in 2025, mede op basis van het MER en de IEA, een voorkeursalternatief vast te stellen. Na 2027 wordt de nieuwe verbinding gebouwd.

Meer informatie over het project is te vinden op:

Waar zijn de stukken in te zien en hoe dien je een zienswijze in?
De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau is van 26 mei tot en met 7 juli in te zien op www.rvo.nl/hoogspanningsverbinding-g-k-c. Op deze website is het tevens mogelijk om binnen deze periode een zienswijze in te dienen. Dit kan ook nog per brief of mondeling tijdens één van de informatiebijeenkomsten of door te bellen met Bureau Energieprojecten.

Informatiebijeenkomsten
Inwoners van Molenlanden zijn welkom op donderdag 8 juni tussen 19:00 en 21:00 uur in de Spil in Bleskensgraaf voor een informatiebijeenkomst om meer te weten te komen over het project. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn medewerkers van TenneT, het ministerie van EZK en de gemeente aanwezig aan wie u vragen kunt stellen over het project en de procedure.

Op maandag 19 juni vindt in De Til in Giessenburg tussen 19:00 en 21:00 uur een tweede bijeenkomst plaats, waar een webinar getoond zal worden met informatie over dit project en de mogelijkheid tot vragen stellen aan de wethouder en projectleiders van TenneT en EZK.

Op www.molenlanden.nl/nieuw-hoogspanningstrace vindt u meer informatie.

Streekrijschool

Streekrijschool bestaat 40 jaar

Nieuw-Lekkerland / Regio – De Streekrijschool viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. Vanaf de start in Nieuw-Lekkerland is de rijschool niet alleen actief geweest met het geven van rijlessen, maar heeft zich ook ingezet voor veel activiteiten van Veilig Verkeer Nederland, die nu nog altijd in de regio worden georganiseerd.

Oprichtster Riet van Schooneveld zegt trots te zijn op de vele duizenden geslaagden in de afgelopen 40 jaar. Dat zijn maar liefst ruim drie generaties! Het jubileum van de Streekrijschool wordt onder meer gevierd met de lancering van een nieuwe website.

“Ongelooflijk veel mensen heb ik met veel succes rijles gegeven. Het is fantastisch werk. Goede sfeer in de lesauto! De mensen zijn gewoon je vrienden! In één keer slagen en daarna zelfstandig én veilig de weg op, dat is ons doel”, zegt Riet, die nu secretaresse is van de rijschool, maar zelf nog altijd parttime lesgeeft.

Expositie theetijd

Expositie “Theetijd” in Het Voorhuis

Bleskensgraaf – Gezellig een kopje thee drinken, dat is het thema van de volgende expositie “Theetijd” in Museum Het Voorhuis.
Theeserviezen, suikerschaaltjes, bonbonnières, petit fourschaaltjes, een theestoof én het boek van Piggelmee zijn van zolder gehaald om aan u te laten zien.

De expositie wordt aangevuld met spullen uit privécollecties zoals: theeschepjes, -lepeltjes, -zeefjes, -mutsen, -lichtjes, -potten en een theemeubel. Alles wat met theedrinken te maken heeft wordt in Het Voorhuis tentoongesteld. En wat is er leuker om tussen alle mooie voorwerpen ook echt thee te drinken?

De expositie is van 10 juni tot en met 23 september 2023 te zien op dinsdag en zaterdag van 14:00 tot 16:30 uur in Het Voorhuis aan het Koekoekspad 1. Het museum is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Leden betalen € 2,00, niet-leden € 4,00. Groepen kunnen een afspraak maken via reservering@binnenwaard.nl.

Brand Groot-Ammers

Brand in schroot Groot-Ammers

Groot-Ammers – Donderdag 1 juni 2023 zijn de brandweerkorpsen van Groot-Ammers en van Langerak-Nieuwpoort opgeroepen voor een brand bij het afvalverwerkingsbedrijf langs de Transportweg.

De brandweer schaalde op naar “middelbrand” in verband met de waterwinning.
Op het terrein stond een hoop schroot in brand. Na het blussen werd met graafmachines van het bedrijf het schroot uit elkaar gehaald. Vervolgens heeft de brandweer nog een tijdje nageblust om een nieuwe brandhaard, door hitte in het materiaal, te voorkomen.

Waterschap bestuur

Nieuw dagelijks bestuur Waterschap Rivierenland

Regio – Tijdens de openbare Algemene Bestuursvergadering op 31 mei 2023 is het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland benoemd. Ook heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland ingestemd met het bestuursprogramma voor de periode 2023-2027.

Aan de slag met water

In het bestuursprogramma ‘Aan de slag met water’ staat in hoofdlijnen hoe we omgaan met de thema’s die spelen in de samenleving, welke ambities het waterschap heeft en welke koers het wil varen in de bestuursperiode 2023-2027. De rode draad is het uitvoeren van onze kerntaken. Kortgezegd: de bescherming tegen te veel water en zorgen voor genoeg en schoon water.

Dagelijks Bestuur

Het College van Dijkgraaf en Heemraden ziet er als volgt uit:

  • Co Verdaas – dijkgraaf
  • Melinda Boons – heemraad middelen en wegen
  • Esther Groenenberg – heemraad watersysteem
  • Henk van ’t Pad – heemraad waterveiligheid
  • Goos den Hartog – heemraad waterketen en eerste loco-dijkgraaf
  • Kees Romijn – heemraad watersysteem
  • Kees Vonk (secretaris-directeur)
Rustpunten

Negen “Rustpunten” in Molenlanden

Molenlanden – Fietsers en wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van negen “Rustpunten” binnen de gemeente Molenlanden. De Rustpunten worden op woensdag 7 juni 2023 officieel geopend door wethouder Johan Quik en Fred Heemskerk, directeur van stichting Rustpunt.

Rustpunten dragen bij aan het vergroten van de gastvrijheid en aantrekkelijkheid van Molenlanden als fiets- en wandelgemeente. Bij een Rustpunt kunnen fietsers en wandelaars zelf een bakje koffie of thee maken en gebruikmaken van een toilet. Ook is er informatie te vinden over de omgeving, kunnen fietsers hun e-bike opladen en een band plakken. Rustpunten zijn te herkennen aan een bord langs de weg met het Rustpuntlogo. Op de website www.rustpunt.nu kunnen fietsers en wandelaars alle Rustpunten in Nederland vinden via een interactieve kaart, per regio of als lijst. Ook is het mogelijk om via de Fietsknoop app op je mobiele telefoon direct de ligging van Rustpunten te zien ten opzichte van het fietsknooppuntensysteem of wandelroutenetwerk.

Rustpunten zijn een initiatief van de in 2009 opgerichte Stichting Rustpunt en bedoeld als laagdrempelige voorziening voor fietsers en wandelaars in gebieden waar geen of nauwelijks voorzieningen zijn. Ze liggen aan of vlakbij fiets- en wandelroutes, vaak op een particulier erf met of zonder agrarische bestemming.

Brandweer Alblasserdam hulpverlening

Niet alleen brand blussen

Alblasserdam – Woensdag 31 mei 2023 werd weer eens duidelijk dat de brandweer veel meer doet dan alleen brand blussen.

De eerste melding kwam rond 14:00 uur binnen. Bij een woning langs de Zwaluwstraat was een zonnescherm aan één kant losgekomen en hing nog net gevaarlijk aan de muur. De brandweer heeft met behulp van een ladder, twee touwen en een koevoet het gevaarlijk hangende zonnescherm verwijderd en daarmee was de wat oudere bewoonster geholpen.

Later in de middag, rond 16:00 uur werd de Alblasserdamse brandweer opnieuw opgeroepen, ditmaal omdat een paard te water was geraakt langs de Pruimendijk in Ridderkerk, net over de brug over de Noord. Omdat de sloot wat dieper lag werd ook een kraan opgeroepen en ondertussen werd geprobeerd het paard uit de sloot te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en de inmiddels gearriveerde kraan was niet meer nodig.
En zo was ook het paard geholpen.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK