Monthly Archives: september 2023

Alles heeft zijn tijd - Marijke A. Deege

Autobiografie Hoogbloklandse beeldhouwer Marijke A. Deege is uit

Hoogblokland – “De bommen ontploften dreunend in het centrum van de oude vestingstad Gorinchem. Het was 4 november 1944, en op nog geen drie kilometer van dat geweld werd een meisje geboren: Marijke Adriana Deege. Nog kreunde Nederland onder de Duitse bezetting. De hongerwinter stond voor de deur.

Dat is een deel van de beschrijving van de autobiografie van Marijke A. Deege (77), die deze maand uitkwam. Een boeiende vrouw met een evenzo boeiend levensverhaal, dat nu voor iedereen toegankelijk is gemaakt door middel van haar boek “Alles heeft zijn tijd.”

Nu eens ingezoomd op het wereldbeeld dan weer op haar directe omgeving, is het een boek van 448 pagina’s geworden vol inspirerende, wetenswaardige, ontroerende, ernstige en humorvolle verhalen, gelardeerd met foto’s uit haar leven en van haar beeldhouwwerk.

‘Alles heeft zijn tijd’ – Marijke A. Deege

ISBN 9789462264915
Uitgeverij Lecturis
448 pagina’s, waarvan 32 met kleurafbeeldingen

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Lecturis (via de QR-code en deze bestellink) en is ook in de boekhandel verkrijgbaar.

Maandag 2 oktober a.s. praten we met Marijke over haar boek in “Een-op-een met…” van 20:00 – 21:00 uur.

Ongeval Streefkerk

Ernstig ongeval Streefkerk

Streefkerk – In de vroege ochtend van zaterdag 30 september 2023 is een automobilist gewond geraakt bij een aanrijding op de Veerweg in Streefkerk.

De twintiger uit Nieuw-Lekkerland kwam even na 08:00 uur in botsing met een trekker die van een weiland de weg op reed. De man kwam bekneld te zitten in zijn voertuig. Politie, brandweer, ambulance en een traumahelikopter werden ingezet voor de hulpverlening.

De brandweer heeft het dak van de auto weggeknipt, zodat de man bevrijd kon worden. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de trekker bleef ongedeerd.

De politie heeft een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek was de Veerweg afgesloten.

Politie

Jongen achternagezeten in Alblasserdam

Alblasserdam – Een jongen van 10 jaar uit Alblasserdam is afgelopen woensdagavond op de Rembrandtlaan achternagezeten door een man.

De man stopte met zijn witte busje bij de bushalte ter hoogte van de Pieter de Hoochplaats.
Volgens de moeder van de jongen rende de man achter de 10-jarige jongen aan. De man zou daarna weer naar zijn bus zijn gegaan en achter de jongen aan zijn gereden. “Gelukkig wist hij te ontkomen door een fietspad op te gaan aan het einde van de Rembrandtlaan,” zegt zijn moeder.

Wat de man van de jongen wilde, is onduidelijk. Het is de tweede keer in korte tijd dat van een dergelijk voorval in deze regio melding wordt gemaakt. De politie vraagt iedereen daarom extra alert te zijn en 112 te bellen bij soortgelijke voorvallen. Probeer ook altijd een kenteken te noteren als er een voertuig bij betrokken is.

Tips en camerabeelden zijn natuurlijk meer dan welkom via het telefoonnummer van de politie 0900-8844.

Drieluikconcert Soli Deo Gloria

Drieluikconcert “De vergeten brug”

Alblasserdam – Zaterdag 7 oktober 2023 organiseert de Melody Percussion Band (MPB) van muziekvereniging Soli Deo Gloria een “drieluikconcert”.

Tijdens dit concert zal het speciaal voor Soli geschreven muziekstuk “De vergeten brug” worden uitgevoerd. In dit werk van componist Martijn Oostra is de bouw van de brug te volgen. Eerst het stromende water van de Noord, de bouw van de brug en de bezetting door de Duitsers. In een mooi koraal komt ter herinnering langs en uiteindelijk sluit het werk met de nieuwe toekomst.

Tijdens dit bijzondere concert komen ook de slagwerkgezelschappen van Excelsior Bergambacht en KAMV uit Amersfoort aan bod in Cultureel Centrum Landvast.
De toegang is gratis en het concert begint om 20:00 uur.

Wie de verrichtingen van de slagwerkformatie ook tijdens de generale repetitie wil volgen is in het kader van de “kunst en cultuurweek” van harte welkom om op maandag 2 oktober vanaf 20:00 uur te ervaren hoe het orkest in elkaar zit en op welke manier er gerepeteerd wordt.

Modder op de weg

Let op modder op de weg

Regio – Nu de oogst is gestart, kan modder op de weg zorgen voor onveilige situaties. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden roept Waterschap Rivierenland weggebruikers en boeren op om rekening met elkaar te houden.

Bij regen kan modder een weg verraderlijk glad maken. Wie modder op de weg of een waarschuwing langs de weg ziet, wordt gevraagd om gas terug te nemen. Wie al over de modder rijdt, moet niet remmen, maar het gas loslaten. Trap eventueel de koppeling in en laat de auto rustig uitrollen.

Waarschuwen met borden

Boeren en loonwerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de weg. Het waterschap wees hen daar onlangs per brief op en ziet toe op maatregelen. Als boeren modder achterlaten bij hun werkzaamheden, zetten ze een modderbord langs de weg. Daarnaast zorgen zij er tijdig voor dat de weg weer schoon is.

Ondernemersavond

Avond over toekomstbestendig ondernemen

Molenlanden – Ondernemers kunnen op woensdagavond 11 oktober 2023 met elkaar en met de gemeente in gesprek over het toekomstbestendig maken van bedrijven en bedrijventerreinen. De gemeente organiseert dan namelijk een ondernemersavond over dit onderwerp in de Til in Giessenburg.  

De economie van Molenlanden is sterk, bedrijven en bedrijventerreinen staan er over het algemeen goed voor. Tegelijkertijd komen er diverse ontwikkelingen op ons gebied én op onze ondernemers af zoals de energietransitie, circulaire economie, bereikbaarheid en een tekort aan personeel. Bedrijven hebben daarnaast al langere tijd behoefte aan ruimte voor bijvoorbeeld uitbreiding en parkeren. Met elkaar willen en moeten we veel maar de ruimte is beperkt. Dit vraagt om slimme en gezamenlijke oplossingen, zodat wat sterk is ook sterk kan blijven.

Wethouder Piet Vat zegt hierover: “Bedrijven in onze gemeente hebben al langere tijd behoefte aan ruimte voor uitbreiding en parkeren. Maar ook ontwikkelingen zoals woningbouw, aanpassingen in de openbare ruimte als gevolg van klimaatverandering en noodzakelijke verbeteringen qua natuurontwikkeling en landbouw vragen om ruimte. Er komt dus veel op onze ondernemers af. Gezien de beperkte ruimte, vraagt dit om goede afstemming om keuzes te kunnen maken met elkaar. Gelukkig zijn er veel kansen. Molenlandse ondernemers staan namelijk open voor een goed gesprek en denken daarbij aan het brede belang van de gemeenschap. Ook is er door de goede onderlinge samenwerking altijd bereidheid samen op te trekken en elkaar te helpen. Ik kijk uit naar de ondernemersavond van 11 oktober om met elkaar in gesprek te gaan over een toekomstbestendige lokale economie.”

Toekomstbestendige bedrijvigheid

Tijdens de ondernemersavond deelt een aantal sprekers hun kennis en ervaring in een panelgesprek. Ook is er een ronde met inhoudelijke werksessies waarin ondernemers mee kunnen denken over energie, verduurzaming, toekomstbestendig ondernemen en collectiviteit. Allemaal noodzakelijke elementen om klaar te zijn voor de toekomst.
Er is volop gelegenheid voor ondernemers om hun mening en zorgen te delen. De gemeente neemt dit mee in het Beleidskader Bedrijvigheid dat momenteel wordt opgesteld. Hierin beschrijft de gemeente haar beleidskaders over mogelijke uitbreiding en het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen en solitair gevestigde bedrijven in Molenlanden.

Meer informatie over de ondernemersavond en het aanmeldformulier is te vinden op de website www.molenlanden.nl/molenlanden-onderneemt

Brand plezierjacht Alblasserdam

Brand in plezierjacht op De Noord

Alblasserdam – Woensdag 27 september 2023 is op een plezierjacht brand uitgebroken in de motorruimte van het vaartuig. Rond 15:00 uur zag een van de opvarenden rook uit de motorruimte van het vaartuig komen.

Er werd alarm geslagen en brandweer, politie, ambulancedienst, KNRM en Port of Rotterdam kwamen met diverse vaar- en voertuigen ter plaatse om te blussen en hulp te bieden. De opvarenden, twee Duitse mannen, konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Bij de brand, die vrij snel door de brandweer werd opgeschaald naar ‘middelbrand’, kwam weinig rook vrij. De brandweer wist met een blussing in de boot te voorkomen dat het hele jacht in vlammen op zou gaan. Na ongeveer een uur was de brand onder controle.

De twee opvarenden, waarvan één last had van rook, zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Het plezierjacht is in opdracht van Rijkswaterstaat afgevoerd. Wat er precies misging in de motorruimte, is onbekend.

Week tegen de eenzaamheid

Week tegen de eenzaamheid

Alblasserdam – De Stichting Welzijn Alblasserdam organiseert van 28 september t/m 5 oktober de “Week tegen de eenzaamheid”.

Eenzaamheid komt veel vaker voor dan we denken en kan ontstaan door verschillende omstandigheden. Het verlies van een partner, met pensioen gaan, niet goed uit de voeten kunnen door een handicap. Maar ook mantelzorger zijn voor een familielid kan voor een isolement zorgen.

De SWA probeert door het organiseren van verschillende activiteiten die eenzaamheid een beetje te verlichten. Kijk op onderstaande link voor het volledige programma.
En, zoals de SWA het op haar website zegt: “Neem gerust eens contact op en vertel je verhaal. We kijken naar je persoonlijke situatie en bedenken samen wat jou kan helpen. Misschien is dit wel het aansluiten bij een ontmoetingsmogelijkheid of een cursus om jezelf weer zekerder te kunnen voelen. Maar als dit niet bij je past denken we na over wat wel voor jou geschikt is en hopen we je zo een duwtje in de goede richting te geven zodat jij weer grip op je leven krijgt.”

Coupure Lekdijk Nieuwpoort © Cees van der Wal

Sluiting coupure Lekdijk Nieuwpoort

Nieuwpoort – Op woensdag 4 oktober 2023 sluit Waterschap Rivierenland een doorgang in de Lekdijk in de vesting van Nieuwpoort. Deze coupure sluit bij wijze van oefening.

Voor de veiligheid is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Net als doorgangen voor verkeer (coupures). Het waterschap oefent regelmatig of de opbouw van coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren. De oefening kan enige overlast veroorzaken voor het verkeer.

De Lekdijk beschermt Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen hoog water op de rivier. De vesting Nieuwpoort was onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, daar doorkruist een weg de dijk. De coupure in Nieuwpoort ligt naast het voormalige veerhuis, op de plek waar de Buitenhaven de Lekdijk kruist en is onderdeel van de vestingwerken die eind 17e eeuw verrezen.
Schotbalken en deuren sluiten de coupure af. En dat gebeurt dus als oefening woensdag 4 oktober tussen 09:00 en 10:00 uur.

Op de foto ziet u het sluiten van de coupure in Nieuwpoort tijdens een eerdere oefening.
(© Cees van der Wal, Waterschap Rivierenland)

MC Forte bestuurswissel

Bestuurswissel bij MC Forte

Regio – Met ingang van 1 september 2023 is Vincent van Haaren gestopt als bestuurslid van Forte Muziek en Cultuur. Hij was een van de oprichters van Forte en is jaren zeer actief verbonden geweest als secretaris en onder meer verantwoordelijk voor de muziekweken, de ICT en de vele contacten met leerlingen en docenten.

Ook per 1 september zijn twee nieuwe bestuursleden aangetreden, Dimphi van Amen en Jan Poirot, beiden met een groot hart voor kunst en cultuur.
Dimphi zal zich de komende tijd vooral richten op communicatie en de profilering van Forte. Daarnaast pakt zij het project “Samen actief in Molenlanden” op.
Jan, die van oorsprong pianist is, en een bedrijf heeft in geluidstechniek, pakt zowel de kant van muzieklessen en activiteiten op, als coördinator van onze onderwijsactiviteiten.

Het overige bestuur van Forte zegt blij te zijn met deze goede toevoeging, die ruimte geeft voor verdere ontwikkeling.

Workshop gemeentepolitiek

Workshop “Van de straat naar de raad”

Molenlanden – De gemeente organiseert een ludieke workshop om inwoners dichterbij de gemeenteraad te brengen. Wilt u weten hoe de raad nu eigenlijk functioneert en vergadert?

Op 24 oktober vanaf 18:00 uur start de workshop onder leiding van de burgemeester en de griffier. Zij vertellen meer over:

  • de taken van de gemeente,
  • hoe de gemeente wordt bestuurd en hoe de gemeenteraad in Molenlanden werkt,
  • hoe je als inwoner invloed kunt uitoefenen.

Daarnaast vertellen twee raadsleden over wat zij doen als raadslid en hoe zij dit ervaren.

Welke rol heeft de raadsvergadering in deze workshop? U bespreekt eerst de agenda van de raadsvergadering om daarna een deel van de vergadering live te volgen. Tot slot wordt de workshop afgesloten door terug te blikken op de raadsvergadering.

De workshop vindt zoals gezegd plaats op dinsdag 24 oktober in De Spil in Bleskensgraaf. Daar vindt ook de raadsvergadering plaats.

Tussen 17:30-18:00 uur is er een inloop met de mogelijkheid om een lichte maaltijd te gebruiken. Rond 21:00 uur wordt de workshop afgesloten, waarna er nog gelegenheid is om met een hapje en een drankje na te praten.

U kunt inschrijven voor de workshop door een mail te sturen naar griffie@jouwgemeente.nl. Geef daarbij aan of u gebruik wilt maken van de maaltijd in De Spil, voorafgaand aan de workshop en of u dieetwensen hebt.

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Marjolein Teunissen (06-13068000) of Arianne van Dijk (06-10115798) of mail naar griffie@jouwgemeente.nl

Maarten van Helden wethouder

Wethouder Maarten van Helden benoemd

Molenlanden – Op dinsdagavond 19 september is Maarten van Helden benoemd als wethouder van de gemeente Molenlanden. Maarten van Helden vult de lege plek in na het vertrek van Johan Quik. Na de benoeming heeft het college de portefeuilleverdeling opnieuw vastgesteld. Ook de onderlinge vervanging van collegeleden is geregeld.

Wethouder Van Helden krijgt onder andere dorps- en stadsgericht werken in zijn portefeuille en wordt gebiedswethouder van Arkel, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Kinderdijk. “Ik wil graag dichtbij de mensen staan. Dorps- en stadsgericht werken zie ik dan ook als het middelpunt van mijn portefeuilles. Ik wil daar graag samen met de inwoners van Molenlanden een nieuwe impuls aan geven.”

Burgemeester Theo Segers: “Met de komst van Maarten van Helden is het college weer compleet. Mede door zijn achtergrond en ervaring met het werken bij de overheid heb ik er alle vertrouwen dat hij snel aan de slag kan met de opgaven die er liggen. Als college wensen wij hem heel veel succes in zijn nieuwe rol.”

Ongeval wielrenners

Wielrenners botsen met auto

Nieuw-Lekkerland – Twee wielrenners raakten zondag 10 september 2023 gewond nadat zij in botsing waren gekomen met een personenauto.

Het ongeluk gebeurde even na 10:00 uur op de kruising Middelweg-Planetenlaan-Klipperstraat. Een groep wielrenners reed op de Middelweg richting Lekdijk. De bestuurder van een personenauto, die vanaf de Klipperstraat de gelijkwaardige kruising overstak had de wielrenners van rechts te laat in gaten, waardoor de aanrijding ontstond.

Het letsel van de twee aangereden mannen leek dusdanig dat er naast drie ambulances ook meerdere politievoertuigen en een traumahelikopter ter plaatse kwamen. Het MMT, het Mobiel Medisch Team, landde even verderop langs de Middelweg naast het waterzuiveringsstation.
Beide wielrenners zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De inzittenden van de personenauto bleven ongedeerd.

Een getuige vertelde dat de groep wielrenners erg hard reed en nauwelijks afremde voor de kruising.

Kolff gemaal

Open Monumentendag: levend erfgoed

Regio – Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september 2023, opent het jubilerende Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. Veel locaties zijn voor het eerst open voor publiek. In de Alblasserwaard zijn dat het imposante Kolff gemaal in Hardinxveld-Giessendam en het unieke Waardhuis in Kinderdijk.

Waardhuis: parel in werelderfgoed
Dit rijksmonument uit 1581 was het vergadergebouw van de Overwaard. Heemraden en dijkgraven overlegden en overnachtten er. Het authentieke interieur is grotendeels intact. Waterschap Rivierenland gebruikt de vergaderzaal, met uitzicht over de beroemde boezems en molens van Kinderdijk, nog incidenteel voor ontvangsten.
Het Groote- of Achterwaterschap (1365) en het Nieuwe Waterschap (1369) zijn boezems die nog altijd bij Kinderdijk op de Lek afwateren. Dit unieke watersysteem is sinds 1997 UNESCO Werelderfgoed. Molens werden vervangen door stoomgemalen, nu werken we elektrisch. Het Waardhuis is alleen te bezoeken op inschrijving (zie onder).

Kolff gemaal: grootste van het waterschap
Het Kolff gemaal in Hardinxveld-Giessendam is het grootste gemaal van Waterschap Rivierenland: opgeteld is de capaciteit zo’n 4000 m3 per minuut. Het gemeentemonument begon te pompen in 1945 en doet nog altijd dienst. Via het Kanaal van Steenenhoek pompt dit gemaal het water van de Linge naar de Beneden-Merwede. Bij zware regenval staan de machines dagenlang te stampen. Bij eb kan het gemaal vrij lozen. Het pand is gebouwd in beton en bevat nog veel origineel hang- en sluitwerk. Naast het gemaal ligt een sluis voor de scheepvaart. Achter het gemaal is nog de voorganger te zien: het stoomgemaal uit 1865 is nu woonhuis.

Eén na oudste dijk van het rivierengebied
De Lekdijk beschermt de Alblasserwaard sinds de graaf van Holland in 1277 de ringdijk sloot. De laatste keer dat het gebied overstroomde was in februari 1953, toen bij Watersnoodramp ook de dijk in Papendrecht het begaf. In 1995 werd bij hoogwater alleen Hardinxveld-Giessendam geëvacueerd, de dijken hielden het net. Sindsdien blijven we de dijken versterken.

Levend erfgoed: volop in gebruik
In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Dit jaar vieren we ons 750-jarig bestaan. Thema van Open Monumentendag is ‘levend erfgoed’; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf. Dijken, sluizen, gemalen en dijkmagazijnen zijn bij het waterschap volop in gebruik. Ook historische exemplaren, monumentaal of zelfs UNESCO Werelderfgoed. We zetten onze rijke ervaring in voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door met nieuwe uitdagingen in een veranderend klimaat.

Open Monumentendag
De locaties van Waterschap Rivierenland openen hun deuren op zaterdag 9 september tussen 10:00 en 16:00 uur, maar de openingstijden zijn soms ruimer. Ter plaatse krijgt u uitleg door collega’s van het waterschap of van vrijwilligers.
Het Waardhuis is alleen te bezoeken op inschrijving via https://www.hcmolenlanden.nl/pages/waardhuis.html.
Alle Open Monumenten van Waterschap Rivierenland vindt u op https://www.waterschaprivierenland.nl/open-monumentendag-9-september-2023-parels-van-levend-watererfgoed
.

Fokveedag Boerenlandfeest

Voorverkoop Fokveedag Boerenlandfeest

Hoornaar – Voor de 109e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 16 september 2023 zal een voorverkoop worden gehouden. In de voorverkoop wordt € 2,50 korting gegeven op een toegangskaart.

De voorverkoop vindt plaats op:

  • Maandag 11 september van 19:00-20:00 uur in Het Bruisend Hart in Hoornaar en in café Het Zwarte Paard in Noordeloos.
  • Woensdag 13 september van 19:00-20:00 uur in De Til in Giessenburg.

In de voorverkoop kosten toegangskaarten € 10,00, op de dag zelf € 12,50.
Kinderen tot en met twaalf jaar hebben vrij entree. Parkeren op het Fokveedagterrein is gratis.

Zowel bij de voorverkoop als bij de entree op het Fokveedagterrein kan worden gepind.

Kunstgras VV Nieuw-Lekkerland

Nieuw kunstgras voor VV Nieuw-Lekkerland

Nieuw-Lekkerland – Burgemeester Theo Segers van Molenlanden verricht zaterdag 9 september de aftrap van de bekerwedstrijd Nieuw-Lekkerland – Streefkerk. Dat gebeurt vanwege de ingebruikname  van de twee nieuwe kunstgrasvelden van VV Nieuw-Lekkerland.

Segers krijgt assistentie van een jeugdspelertje van Nieuw-Lekkerland. Het bekerduel tussen de thuisploeg en buurman Streefkerk begint om 15:00 uur en is de eerste officiële wedstrijd op het nieuwe hoofdveld van Sportpark Excelsior. “We zijn ontzettend blij, vooral voor onze spelende leden, dat we nu beschikken over twee moderne kunstgrasvelden,” laat VV Nieuw-Lekkerland-voorzitter Henk van der Voorden weten. “Daarvoor zijn we de gemeente Molenlanden dankbaar.”

In opdracht van Molenlanden werden tijdens de afgelopen zomerstop de twee kunstgrasvelden vervangen. De oude kunstgrasvelden, in gebruik vanaf de opening van het nieuwe sportcomplex in 2012, waren hard aan vervanging toe. Een deel van het werk is gedaan door vrijwilligers van de vereniging.

Brand in tankschip op de Lek

Streefkerk – Dinsdag 5 september 2023 vroeg in de avond ontstond brand op een tanker, die op de Lek voer ter hoogte van het veer tussen Bergambacht en Streefkerk.

De veerpont, waarop een brandweerauto was gereden, functioneerde als “blusboot”, terwijl ook vanaf een ander langszij gekomen schip werd geblust.

Naar het zich liet aanzien was de brand snel onder controle. Eén persoon is met brandwonden van boord gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK