Monthly Archives: februari 2024

Touwtrektoernooi Team135

Touwtrektoernooi Roparun Team 135

Goudriaan / Regio – Ook dit jaar zal Team 135 Goudriaan weer deelnemen aan de Roparun. De estafetteloop van ruim 500 kilometer vindt traditioneel plaats tijdens het Pinksterweekend. Het team dat bestaat uit ruim 20 deelnemers zal dit jaar deelnemen vanuit Frankrijk. Met het evenement probeert Stichting Roparun doelen te ondersteunen op het gebied van de palliatieve zorg aan mensen met kanker.

Het team met leden uit Goudriaan en omstreken probeert met diverse acties een mooie bijdrage te leveren aan deze zorg. Tot en met het Pinksterweekend heeft het team diverse acties op de agenda staan.  Zo organiseert het team op zaterdag 6 april 2024 een touwtrektoernooi in het thuisdorp.

Touwtrektoernooi
Het touwtrektoernooi is, op verzoek van velen, een terugkerend evenement.  Touwtrekken is een gezellige bezigheid voor vriendengroepen, verenigingen en dorpsgenoten. In Goudriaan zal weer met de nodige gezelligheid en passie gestreden kunnen worden om de felbegeerde titels. Deelname is in teamverband. Een team bestaat uit minimaal 8 personen. Er zijn 3 categorieën: heren / dames en mix. Aan de deelnemende teams wordt een minimum bijdrage gevraagd van € 40,00 per team. Teams kunnen zich opgeven via info@roparungoudriaan.nl

Touwtrektoernooi Team135

Publiek is uiteraard van harte welkom om het spektakel van dichtbij mee te maken en om de teams aan te moedigen. De avond zal verder feestelijk afgesloten worden met medewerking van de populaire band Niks aan de Zeis en DJ Maarten.

Overige acties
Er zijn door het team ook andere acties bedacht.  Via de website www.roparungoudriaan.nl/shop kunnen diverse artikelen gekocht worden. Zo is er tot 21 maart a.s. een overheerlijke Paastulband te bestellen.  Per tulband gaat er een mooi bedrag naar het goede doel. De bestelde tulbanden worden thuisbezorgd in Goudriaan en nabijgelegen dorpen. 

Ook de loten van de Roparun loterij (met mooie prijzen) zijn online te bestellen in de webshop. Door veranderde regelgeving kunnen de teamleden niet meer huis aan huis papieren loten verkopen. De loten zijn wel van harte aanbevolen omdat ze een directe bijdrage aan het goede doel leveren.

Supporters en bedrijven die meer willen weten over de Roparun, de acties en de doelen kunnen terecht op www.roparungoudriaan.nl

Vitaal Alblasserdam Weken

Binnenkort: Vitaal Alblasserdam Weken

Alblasserdam – De Stichting Welzijn Alblasserdam doet er alles aan om de inwoners van het Damdorp zo vitaal mogelijk door het leven te laten gaan. Om die reden is de periode van 2 tot en met 20 april 2024 uitgeroepen tot de “Vitaal Alblasserdam Weken”.

Ook zonder drastische veranderingen en met kleinere stappen is het voor iedereen haalbaar om leefstijlverbeteringen te bewerkstelligen.
Vandaar dat voor de “Vitaal Alblasserdam! Weken” gekozen is voor het vrolijke en toegankelijke thema “Lalala Leefstijl”.
Binnenkort volgt meer informatie over het aanbod in deze weken, maar er zal in ieder geval aandacht worden besteed aan o.a. lichaamsfuncties, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren door middel van workshops, voorlichting en diverse activiteiten.

Raad van Toezicht Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Nieuwe Raad van Toezicht Werelderfgoed

Kinderdijk – De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft nieuwe leden in de Raad van Toezicht verwelkomd. Dinsdag 27 februari 2024 zijn Arjan Driesprong, Martine Sonneveld en Hans van Houwelingen benoemd tot leden van de RvT van de stichting.
Zij volgen hiermee André Borgdorff, Wim van Leussen en Steven van Nieuwenhuijzen op, die na 8 jaar afzwaaien.

De nieuwe leden vormen samen met de nog zittende leden André Tukker en Sandra Bechtholt de nieuwe Raad van Toezicht. In de nieuwe samenstelling wordt André Tukker de nieuwe voorzitter, terwijl Sandra Bechtholt vicevoorzitter wordt.

Op de foto v.l.n.r.: Arjan Driesprong, Martine Sonneveld, Sandra Bechtolt, André Tukker en Hans van Houwelingen.

Mantelouders

Digitale bijeenkomsten mantelouders

Molenlanden – Het Steunpunt Mantelzorg organiseert een serie digitale bijeenkomsten voor alle ouders of verzorgers met kinderen waarvoor extra zorg nodig is.
Tijdens de losse bijeenkomsten is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het vinden van herkenning bij andere ouders.

De serie vindt plaats via Teams op de volgende dinsdagavonden: 5 en 19 maart en 2 en 16 april 2024.
De bijeenkomsten duren ongeveer een uur, van 20:00 – 21:00 uur en worden begeleid door de trainers Yvonne Pijnenburg en Nienke Wessels. De onderwerpen, die aan bod komen zijn de volgende:

Als de toekomst anders wordt – 5 maart
Hoe ga je ermee om als je kind extra zorg nodig heeft? Wat betekent dit voor je eigen toekomst?

Energie in balans – 19 maart
Hoe verdeel je je energie? Wat kun je doen om meer ontspanning en balans te vinden?

Raam van tolerantie – 2 april
Emoties kunnen eindeloos aanvoelen. Waar komen ze vandaan en waardoor zijn ze soms extra heftig? En hoe werkt dit bij je kind?

Mentaal welbevinden – 16 april
Wat is mentaal welbevinden? Wat kun je doen of oefenen om je oké te voelen bij de pieken en dalen in je leven?

Wilt u meer weten over de bijeenkomsten, luister dan maandag 4 maart a.s. van 20:00 – 21:00 uur naar ons programma “Een-op-een met …”, waarin Arie Slob een interview heeft met Nienke Wessels.
Aanmelden voor de serie bijeenkomsten kan via info@welzijnmolenlanden.nl of telefonisch via 085 – 00 66 089. De deelname is gratis.

Back to Vinyl

41e Back to Vinyl op 13 april

Alblasserdam – Het duurt nog even voordat daadwerkelijk het feest losbarst in Landvast, maar de mannen van Back to Vinyl hebben er nu al veel zin in om het feest te gaan organiseren. Zaterdag 2 maart 2024 start exact om 10:00 uur de kaartverkoop via Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam voor het vinylfestijn van 13 april.

‘Bij Back to Vinyl draait het om een paar dingen,’ meldt woordvoerder Ariejan Boon desgevraagd. ‘Herkenbaarheid, reüniegevoel, gezelligheid en alle muziek komt vanaf vinyl uit de jaren 60/70/80 en een vleugje 90.’ Om iedereen te kunnen laten genieten van hun muzikale voorkeur, worden twee zalen ingericht op de bovenverdieping van Landvast. Bij de bar wordt classic rock uit vervolgen tijden gedraaid en in de zaal ernaast draait het letterlijk om soul en disco.

Back to vinyl april 2024

‘We merken dat er ook steeds meer jongeren het feest bezoeken. Niet zo verwonderlijk, want ze kennen bijna alle muziek van bijvoorbeeld de foute muziekuren op de radio en feesten. Juist het feit dat alle generaties hier dan rondlopen, geeft er helemaal zo’n leuke sfeer aan,’ lacht Boon, die zelf met Lykele Bokhorst zorgdraagt voor de soul- en discomuziek. Ben Bochanen en Harry Kemp staan achter de draaitafels waarop classic rock wordt gedraaid.

Het feest wordt nu dus voor de 41ste keer georganiseerd. De zaal gaat op 13 aprll open om 21:00 uur; het feest begint om 21:30 uur. De kaartverkoop loopt via of direct aan de balie en start op zaterdag 2 maart 2024 stipt om 10:00 uur.

Op de foto v.l.n.r. Lykele Bokhorst, Ben Bochanen, Harry Kemp en Ariejan Boon.

BibliotheekAanZet computerhulp

Bieb helpt bij bewaren waardevolle bestanden

Giessenburg – De hele maand maart kunt u bij de inloopspreekuren in de Dorpskamer Giessenburg terecht voor uitleg over hoe u back-ups kunt maken van uw waardevolle bestanden.
Want computer, tablet of smartphone bevatten bestanden die u niet kwijt wilt raken: foto’s, belangrijke documenten of whatsapp-gesprekken.

Waardevolle bestanden stelt u veilig door regelmatig een back-up te maken. Zo voorkomt u problemen, bijvoorbeeld als uw computer of smartphone vastloopt. De bieb helpt u graag daarbij.
U kunt ook andere vragen over het gebruik van de laptop, tablet of smartphone stellen. Kom gerust langs, de koffie en thee staat klaar in de Dorpskamer/Bibliotheek aan de Breestraat 2 in Giessenburg.

De – gratis – themaspreekuren worden gehouden op de woensdagen 6 en 20 maart van 14:30 – 16:00 uur.

Waardhuis

Nieuwe toekomst Waardhuis besproken

Kinderdijk – Waterschap Rivierenland verkent hoe de toekomst er uit ziet voor het historische Waardhuis, het voormalige bestuursgebouw in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. In afstemming met omwonenden, partners en kenners wil het waterschap komen tot een nieuwe bestemming van het Waardhuis en het naastgelegen dijkmagazijn.

Dat besluit nam het Algemeen Bestuur maandag 26 februari 2024. Na de zomer wil het bestuur komen tot een keuze voor de toekomst van de panden, in samenhang met de nieuwe publieksruimtes in het recent verbouwde JU Smit gemaal. Het bestuur sprak over het Waardhuis als uniek en waardevol erfgoed, een topstuk van waterschapshistorie. Voor de omgeving is het een bekend gebouw op een prominente plek aan de Lekdijk.

Ouder dan de molens
Het Waardhuis is een Rijksmonument en onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. In het pand vergaderde het bestuur van de Overwaard, dat ging over de oostelijke waterhuishouding in de Alblasserwaard. Ook dijkbewaking werd hier aangestuurd. De oudste delen dateren van 1581, in 1644 kreeg het pand een bestuurszaal die nog altijd bestaat. Pas een eeuw later verrezen de beroemde molens van Kinderdijk. Bij dijkversterkingen wijzigde het pand ingrijpend, de laatste keer een eeuw geleden. Op de zolder zijn nog de kleine slaapkamers, waar heemraden konden overnachten na een late vergadering.

Incidenteel gebruik
Sinds 1984 vergadert het bestuur niet meer in Kinderdijk. Door fusies ontstond het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, dat zijn zetel koos in Gorinchem. Sindsdien is het Waardhuis altijd onderhouden, maar bleef de functie beperkt tot incidentele overleggen en ontvangsten. De laatste jaren opent het gebouw de deur voor publiek op Open Momentendag.

In gesprek met de omgeving
Het waterschap wil het Waardhuis in stand houden door er een functie aan toe te kennen die past bij de wensen van de omgeving en toekomstige gebruikers. Daarom start een zorgvuldig gesprek met partners, kenners, overheden en omwonenden. Bureau COUP ondersteunt een bestuurlijke werkgroep van het waterschap om te komen tot uitgewerkte scenario’s. Na de zomer komt de werkgroep met een advies over herbestemming.
Het Algemeen Bestuur nam een amendement aan dat vraagt om een redelijke terugverdientijd mee te nemen in de afweging, mocht exploitatie onderdeel zijn van scenario’s.

Alblasserdam toen en nu

Fototentoonstelling Alblasserdam, toen en nu

Alblasserdam – De werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft een nieuwe fototentoonstelling samengesteld. In ‘De Rederij’ is vanaf woensdag 28 februari, tijdens de reguliere openingstijden, de tentoonstelling in de gang op de begane grond te zien.

Deze fototentoonstelling gaat over ‘Alblasserdam toen en nu, gevangen in 80 foto’s’. Te zien is hoe Alblasserdam gegroeid en veranderd is. De scheepsbouw is praktisch verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor onder andere woningbouw. Alleen Oceanco is als scheepsbouwer nog aanwezig. Ook de bebouwing langs de dijk is flink veranderd. Andere veranderingen binnen de bebouwde kom zijn o.a. de woningbouw aan de Parallelweg op de plek waar de M.U.L.0.-school en gymzaal hebben gestaan, zoals op de bijgaande foto’s is te zien. Zo zijn er veel meer gewijzigde locaties te zien. Het is zeker de moeite waard deze tentoonstelling in de Rederij, Cortgene 2 te komen bezichtigen!

Samenwerking lokale omroepen

Streekvorming lokale omroepen krijgt vorm

Regio – De lokale omroepen van Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden, Papendrecht, Ridderkerk, Sliedrecht en Zwijndrecht hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking in de streek verder vorm te geven. De samenwerking tussen de omroepen is erop gericht om de inwoners van deze gemeenten nog beter te kunnen informeren over de lokale samenleving en ontwikkelingen in de streek.

Positieve toekomst
De publieke lokale omroepen ATOS RTV, Klokradio, Merwe RTV, RTV Dordrecht, RTV Papendrecht en RTV-Ridderkerk bereiden zich met de vorming van een streekomroep voor op de aangekondigde wijzigingen in de nieuwe mediawet, welke in de Tweede Kamer is aangenomen afgelopen najaar. Het belangrijkste onderdeel in die samenwerking is de versterking van de journalistieke samenwerking, vanuit een centrale streekredactie. De nieuwe mediawet werkt toe naar de (verplichte) vorming van een streekomroep en biedt uiteindelijk 80 streekomroepen de mogelijkheid om nog meer dan nu, alle inwoners van die regio te voorzien van uniek, relevant en urgent nieuws. De samenwerkende omroepen vinden het van groot belang om actief te participeren in het hele streekgebied en willen een belangrijke, toegevoegde waarde (blijven) leveren vóór en dóór inwoners van alle gemeenten en kernen in de streek.

Nieuwe mediawet
De nieuwe mediawet voorziet erin dat – naast regionale en landelijke omroepen – voortaan ook lokale omroepen een basisfinanciering krijgen om naast de vrijwillige programmamakers een professionele journalistieke nieuwsredactie op te kunnen richten. In de nieuwe mediawet komt de basisfinanciering van de lokale omroep voor een groot deel vanuit het Rijk. De omroepen kunnen daarmee een veel krachtigere nieuwsredactie vormen op lokaal niveau.

Bundeling van kracht maakt sterker
Door de krachten in de streek te bundelen ontstaat er een sterkere, financieel gezondere en beter uitgeruste streekomroep. Inmiddels is ook RTV Dordrecht aangehaakt bij de streekomroep en ligt er bij de NLPO een verzoek van Klokradio om hen formeel in te delen in streek 56, wat geografisch gezien logischer is dan het oorspronkelijke voorstel van de NLPO. Daarmee zal de streek een logisch geheel vormen. Een eerste stap die in dit voorjaar gemaakt zal worden is de realisering van een website voor de nieuwsvoorziening van de gehele streek.

Ontwikkelingen binnen de branche
Branchevereniging NLPO ondertekende afgelopen week een alliantie met de RPO, dat de regionale omroepen vertegenwoordigd. Door samen te werken aan een duidelijk, onderscheidend lokaal en regionaal media-aanbod, wordt meer journalistieke kwaliteit en diversiteit in de nieuwsverslaggeving bereikt. Dit resulteert in het vergroten van het bereik en het creëren van een sterkere binding met het publiek op lokaal en regionaal niveau. Een dergelijke samenwerking is inmiddels ook aanwezig tussen de RPO en de NPO, waarvan het dagelijkse ‘NOS Journaal Regio’ op NPO2 een voorbeeld is.

Op de foto v.l.n.r. staand: Hans Hulswit en Koos van Wijngaarden (RTV Papendrecht), Tony Bierhaus (ATOS RTV), Bertus Kraaijeveld (Merwe RTV) en Ton van Wijngaarden (RTV Dordrecht).
V.l.n.r. zittend: Arjan ’t Jong (RTV-Ridderkerk), Arie Slob (Klokradio), Nelleke de Smoker (RTV Dordrecht), Jacco Schook (Klokradio) en Erik Versluis (Merwe RTV).

Storm Louis Nieuw-Lekkerland

Stormschade valt ook in de regio mee

Regio – De schade, veroorzaakt door storm Louis, die donderdagavond 22 februari 2024 over de Alblasserwaard raasde, viel ook hier mee.
In Nieuw-Lekkerland waaide rond 19:00 uur een boom om en kwam gedeeltelijk op het fietspad van de Tiendweg terecht. De brandweer zaagde het deel dat in de weg lag in stukken en ruimde de boel op.

Wat later werd aan de Melkweg in Bleskensgraaf stormschade gemeld en ook kwam de Alblasserdamse brandweer in actie bij de flats aan de Nicolaas Beetsstraat, waar verschillende steigerplanken gevaarlijk los waren geraakt.

Even voor 20:30 uur rukte de Alblasserdamse brandweer opnieuw uit omdat er in de Zeevaartstraat een onderdeel van een steiger los was gekomen. Het loszittende onderdeel werd door brandweermensen, die in de steiger klommen, verwijderd.

Waardkenners

Ruim 30 nieuwe Waardkenners

Regio – Zaterdag 10 februari 2024 kregen alle ruim 30 cursisten hun deelnamecertificaat en bijbehorende speldje uitgereikt nadat ze met goed gevolg de cursus “Waard om te Weten 2023/24” hadden doorlopen. Hiermee kon de vierde cursus in de reeks – opnieuw – met succes worden afgesloten.

Opzet
Op initiatief van het Historisch Collectief Molenlanden is een aantal jaren terug gestart met een cursus over de historie van de Alblasserwaard. Negen zaterdagochtenden kregen de cursisten een twee uur durende les. De lessen werden verzorgd door vakbekwame gastdocenten en vonden plaats op uiteenlopende locaties, die aansloten op de te behandelen thema’s.

Inhoud
Achtereenvolgens waren dat de thema’s archeologie, natuurhistorie, ontginning en water, cultuur, bestuur, de sociale economie, godsdienst, oorlogen en verkeer en vervoer. De reacties na afloop waren op de examenochtend in Noordeloos opvallend positief. Een van de cursisten merkte daarbij op dat hij ineens anders was gaan kijken naar dingen en zaken die hij voordien zomaar achteloos was gepasseerd.

Opnieuw
Het is de bedoeling dat in de komende herfst opnieuw een cursus van start gaat. Doel van de cursus is om te voorkomen dat de kennis die nu bij de oudere inwoners van het gebied aanwezig is verloren gaat. Die kennis moet worden overgedragen aan een volgende generatie. Als ook u wilt meedoen kunt u uw naam op een lijst laten zetten: kijk daarvoor op de website www.hcmolenlanden.nl of mail naar info@hcmolenlanden.nl.

Werkgroep
Maar er is meer. Na afloop van de cursus krijgen de cursisten de gelegenheid om vrijblijvend mee te gaan doen in een werkgroep, die zich gaat verdiepen in een aantal thema’s of onderdelen daarvan. Uw interesse hierin kunt u ook melden via de genoemde mogelijkheden.

Gemeenteraad Molenlanden

Kijkje in de keuken van de gemeenteraad

Molenlanden – Als u altijd eens heeft willen weten hoe een gemeenteraad nu precies functioneert, dan biedt de gemeente Molenlanden in maart een uitgelezen kans om u te laten zien wat een gemeenteraad doet, hoe wordt vergaderd en op welke manier u als inwoner invloed kunt uitoefenen op de beslissingen, die de raad neemt.

“Een kijkje in de keuken van de gemeenteraad”, zo noemt de gemeente de bijeenkomst, die op dinsdag 19 maart 2024 wordt gehouden in De Spil in Bleskensgraaf.
De inloop is tussen 17:30 en 18:00 uur en dan kunt u een hapje mee-eten. Het programma start om 18:00 uur en om ongeveer 21:00 uur wordt afgerond.
Na afloop is er gelegenheid om met een drankje wat na te praten. In het programma is ook het volgen van een deel van de raadsvergadering van die avond opgenomen.

Kijkje in de keuken van de gemeenteraad

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar griffie@jouwgemeente.nl. U kunt bij de griffie met uw vragen terecht. Dat kan ook via griffie@jouwgemeente.nl of telefonisch via 088-75 15 000.

Rejoice Ridderkerk

Molenlanden zingt! in Brandwijk

Regio – Zaterdag 24 februari 2024 is er opnieuw een zangavond in de serie Molenlanden Zingt! met collecte voor een goed doel. Dit keer in de Hervormde Kerk van Brandwijk.
Op deze avonden worden samen met de aanwezigen bekende liederen uit diverse bundels gezongen. Psalmen, gezangen, opwekkingsliederen etc. Afgewisseld met een orgelsolo en koorzang.

De avonden duren ongeveer een uur. Aan deze avond werken mee het Chr. Koor Rejoice uit Ridderkerk o.l.v. Jan Peter Teeuw, die ook het orgel bespeel. Peter Overduin presenteert en dirigeert de avond.

Molenlanden zingt! Brandwijk

Iedereen is van harte welkom om met ons mee te komen zingen. De opbrengst van deze avond is voor het Radboud Oncologie Fonds, onderzoek naar darmkanker.

Aanvang: 19:30 uur, de kerk gaat open om 19:00 uur. De toegang gratis, maar er is uiteraard wel een collecte!

Burgemeester Segers en Joop den Besten

“Hart voor Molenlanden” voor Joop den Besten

Molenlanden / Nieuw-Lekkerland – Op vrijdag 16 februari 2024 reikte burgemeester Theo Segers een “Hart voor Molenlanden” uit aan Joop den Besten. Hij verraste Joop in ’t Waellant tijdens het uitdelen van de maaltijden van Tafeltje Dekje.

Joop den Besten zet zich al jaren op verschillende manieren in voor de gemeenschap. Zo is hij al 25 jaar voorzitter van tafeltennisclub Nileta in Nieuw-Lekkerland. Ook doet Joop veel voor de Zonnebloem. Hij gaat mee op vakantie, verkoopt loten en brengt regelmatig een bezoekje aan eenzame ouderen. En hij doet nog meer. Ieder jaar bakt hij op oudejaarsdag traditiegetrouw oliebollen voor de EHBO-vereniging in het dorp. En als hij een lekker stuk gaat wandelen met zijn vrouw raapt hij zwerfafval.
Joop heeft het Hart voor Molenlanden dan ook meer dan verdiend!

Joop liet weten: “Ik doe het niet om een onderscheiding te krijgen, maar ik doe het hiervoor” en hij legt daarbij zijn hand op zijn hart. “Zo lang het kan, wil ik dit blijven doen.” Burgemeester Segers: “Ik hoop dat iedereen Joop’s voorbeeld volgt, doe iets voor je omgeving. Daar wordt Molenlanden mooier van.”

Kent u ook een bijzondere Molenlander?
Iemand van jong tot oud, die door zijn of haar inzet in de buurt een Hart voor Molenlanden verdient? Geef diegene dan op via kabinetszaken@jouwgemeente.nl. Meer informatie over Hart voor Molenlanden en de aanmelding hiervoor vindt u op: www.molenlanden.nl/hart-voor-molenlanden

Pieter en Albert Swijnenburg

Ottolandse broers lopen voor goed doel

Ottoland – De broers Albert en Pieter Swijnenburg doen op 16 maart 2024 mee aan de 538 Ochtend Run om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum. De run wordt gehouden in het Olympisch stadion van Amsterdam.

De Ottolanders zijn geraakt door het verhaal van Jeroen van Veen, beter bekend als de Sponsorloper. Een jaar lang loopt hij iedere dag hard om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum. Zijn strijdlust wordt  gevoed door een groot verdriet: het verlies van zijn zoontje Kasper, die overleed  aan een zeer agressieve hersentumor.

Pieter Swijnenburg: “Ik heb nul procent conditie, maar ik ben 120 procent geraakt door dit verhaal.  Samen met mijn broer, die ook al eens meedeed aan de Roparun, proberen wij ons steentje bij te dragen”.
De broers hebben de Facebookpagina “Albert en Pieter Ochtend Run” opgericht waar ze naast informatie ook een donatielink zullen delen.

Werelderfgoed Kinderdijk

Werelderfgoed: Open dagen voor vrijwilligers

Kinderdijk – Het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk heeft momenteel een vrijwilligersteam van 225 mensen. Dat lijkt veel, maar toch zijn er nog altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Daarom organiseert men twee open dagen om nieuwe enthousiastelingen te werven.

De open dagen worden gehouden op dinsdag 27 februari a.s. van 14:00 – 16:00 uur en zaterdag 2 maart van 10:00 – 12:00 uur. Tijdens deze open dagen zal de Vrijwilligerscoördinator samen met de geïnteresseerden aan boord van de rondvaartboot stappen en zo een volledig beeld schetsen van alle beschikbare werkzaamheden als vrijwilliger binnen het Werelderfgoed.

“Heb je altijd al een actieve rol willen spelen in het behoud van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk? Dit is je kans!”, zo laat het Werelderfgoed weten. “Of je nu een passie hebt voor gidsen, varen als schipper, gastvrijheid als host, klussen, of werken achter de kassa, er is voor ieder wat wils!”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via https://www.kinderdijk.nl/opendag
Foto: Werelderfgoed Kinderdijk

Speeltuinvereniging Middelweg

Speeltuin zoekt vrijwilligers voor NLDoet

Nieuw-Lekkerland – Speeltuinvereniging Middelweg zoekt mensen, die in het weekend van NLDoet willen helpen de speeltuin klaar te maken voor het komende seizoen. De grote actie, die door het Oranjefonds wordt georganiseerd is dit jaar gepland op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart.

Er is in Nieuw-Lekkerland een grote schoonmaakbeurt nodig voor de speeltuin, er is een hoogwerker nodig en de kabelbaan heeft nieuw touw nodig en een opstapmogelijkheid.
“Het zou mooi zijn als we 20 tot 30 mensen een flinke slag kunnen laten slaan tijdens de actie”, zegt de speeltuinvereniging in haar oproep. Op andere kluszaterdagen kunnen dan nog andere werkzaamheden worden gedaan.

Via de speciale NLDoet-pagina van het Oranjefonds kunnen vrijwilligers zich opgeven:
Wilt u meer informatie, dan vindt u op diezelfde pagina ook de contactgegevens van Speeltuinvereniging Middelweg.

Participatiekoor

Participatiekoor Drechtsteden en Alblasserwaard

Regio – Onder de vlag van Alzheimer Nederland, regio Drechtsteden en Alblasserwaard is een initiatief genomen tot oprichting van een Participatiekoor, een koor voor mensen met dementie en “mantelzangers” die hen begeleiden.
Repetities vinden vanaf 11 maart 2024 eenmaal per week plaats in Waerthove in Sliedrecht.
Het eerste optreden van het koor zal zijn op 5 april a.s. in de Grote Kerk in Sliedrecht.
Dirigent van het koor is Martin Klop uit Giessenburg.
De kosten voor deelname aan het Participatiekoor bedragen € 25,– per persoon.

Een interview met Erik Zwiers, directeur van Participatiekoor en Martin Klop wordt uitgezonden in het programma “Een-op-een met …” van Klokradio op maandag 19 februari 2024 van 20:00 – 21:00 uur.

Ook onder de vlag van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland wordt op 19 maart 2024 in restaurant De Burgemeester in Bleskensgraaf een zogenoemde “Onvergetelijke Lunchclub” voor mensen met dementie en hun mantelzorgers geopend.
Een driegangenlunch wordt zoveel mogelijk bereid door mensen met dementie.
De kosten bedragen € 10,– per persoon, mogelijk door een subsidie van de gemeente Molenlanden.
De opening van de Lunchclub vindt plaats door oud-burgemeester Dirk van der Borg en Gerda van Tongerloo, bekend van Restaurant Misverstand.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arie Slob, voorzitter van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland, telefoon 06-51173181, e-mail mrarieslob@hetnet.nl

Brandweer Goudriaan

Brandweer is druk met vergeten eten

Alblasserdam / Goudriaan – In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 februari 2024 én in de vroege zondagochtend rukte de brandweer in deze plaatsen uit voor een woningbrand.
Bij aankomst bleek het beide keren te gaan om voedsel dat werd opgewarmd en vervolgens was vergeten.

In de Van Gentstraat in Goudriaan troffen de vrijwilligers van de brandweer een pan met aangebrand voedsel aan op het fornuis. Nadat de pan naar buiten was gebracht, de woning was geventileerd en voor de zekerheid nog wat metingen waren verricht op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, konden de manschappen terug naar de kazerne.

Een soortgelijk geval deed zich zondagochtend voor aan de Beuklaan in Alblasserdam. Daar bleek verkoold voedsel in een magnetron de oorzaak te zijn van de nodige rookontwikkeling. Ook daar ventileerde de brandweer de woning en verrichte nog enkele metingen, waarna de bewoners konden terugkeren in hun woning en de brandweermensen ook hier retour kazerne konden.

Gewonde door explosief in Groot-Ammers

Groot-Ammers – In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 februari 2024 is rond 04:00 uur een explosief afgegaan bij woningen aan de Prinsenhof. Buurtbewoners hoorden een harde knal, die leek op het afgaan van zwaar vuurwerk. Zij gingen vervolgens poolshoogte nemen en troffen in een hal tussen woningen een gewonde man aan. De man raakte gewond aan zijn hand en is voor behandeling meegenomen naar het ziekenhuis. 

De politie, die met meerdere eenheden ter plaatse kwam, doet onderzoek naar de explosie en heeft een buurtonderzoek ingesteld. Volgens een woordvoerder is er geen schade aan het gebouw ontstaan en wordt onderzocht waarom het explosief afging. Voor wie dit explosief mogelijk was bedoeld is niet duidelijk. Van meerdere personen zijn getuigenverklaringen opgenomen en gegevens genoteerd.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK