Regio – Zaterdag 6 April 2024 wordt de 9e editie van Kids and Cars gereden in de Alblasserwaard. Er wordt met de beschikbaar gestelde sportwagens gestart bij Landvast in Alblasserdam, vervolgens rijdt men over de dijk richting Nieuw-Lekkerland, waarna verder de polder in wordt getoerd. Na tussenstops in Bleskensgraaf en Sliedrecht wordt uiteindelijk in Papendrecht geëindigd.
Het doel van Kids and Cars is het bezorgen van een glimlach bij kinderen die het minder hebben en kinderen die vaak in een ziekenhuis komen, om welke reden dan ook. Het meerijden in een droomauto is voor veel kinderen een grote wens en kan in ieder geval voor een dagje afleiding zorgen van alle pijn en ellende die sommige kinderen moeten doorstaan. Naast een prachtige dag voor de kinderen wordt ook altijd geprobeerd een mooi bedrag aan een goed doel te doneren. Dit geld is afkomstig van sponsoren en de chauffeurs.
Dit jaar zal voor de stichting Quiet Drechtsteden geld worden ingezameld. Armoede in Nederland is nu groter dan ooit. Door chronisch geldgebrek hebben volwassenen én hun kinderen minder kansen. Een sociaal isolement ligt al snel op de loer. De Quiet Communities maken het leven van mensen in een armoedesituatie een stukje meer leefbaar.
De organisatie van Kids and Cars is in handen van serviceclub Tafelronde 140 Alblasserwaard, een vereniging van “ondernemende mannen onder de 40”, zoals zij zelf zeggen. In Alblasserdam bij Landvast wordt het startschot om 12:30 uur gegeven waarna de auto’s vertrekken.
Kinderdijk – Sinds maandag 25 maart 2024 heeft de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) er een nieuwe aanwinst bij: de Kinderdijk Kiosk. Peter-Jan van Steenbergen, directeur van de stichting en Megan Herremans, filiaalcoördinator van de kiosk openden maandag de deuren, geflankeerd door ballonnen in de huiskleuren van Kinderdijk.
De Kinderdijk Kiosk is gevestigd in het voormalige “Windkracht 4”-pand aan de Molenstraat 236. De afgelopen tijd hebben medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt om het interieur een volledige make-over te geven. “De Kiosk zal met name bezoekers van de Waterbus, fietsers en wandelaars verwelkomen voor onder andere tickets en meer informatie over ons prachtige molengebied”, schrijft de SWEK op haar website.
“We zijn blij om deze nieuwe locatie te openen en onze diensten uit te breiden naar het voormalige Windkracht 4 pand,” aldus Peter-Jan van Steenbergen. Megan Herremans voegt daaraan toe: “De Kiosk zal niet alleen een plek zijn waar bezoekers tickets en informatie over ons gebied kunnen krijgen, ze kunnen hier ook terecht voor wat lekkers, zoals schepijs en mooie souvenirs.”
Regio – Motorrijdersactiegroep MAG, politie, Waterschap Rivierenland, Vijfheerenlanden en Molenlanden slaan de handen ineen om overlast op de dijken aan te pakken. Deze week plaatsen ze in dit teken borden op de dijkwegen. De borden roepen weggebruikers op met gepaste snelheid en niet in groepen over de dijken te rijden.
Drukker op de dijken in recreatieseizoen Het voorjaar is net begonnen en het paasweekend staat voor de deur. Dit betekent de start van het recreatieseizoen. De dijken zijn geliefde routes voor motorrijders, wandelaars, wielrenners en andere recreanten. Het kan dan erg druk zijn op de dijken. Vooral bij mooi weer. Rekening houden met elkaar is op deze momenten extra belangrijk. De borden attenderen weggebruikers hierop. Rijden met gepaste snelheid op de smalle, kronkelige dijken met woningen soms dicht op de rijbaan, voorkomt overlast en onveilige situaties.
Veiligheid voorop Bij overlast op de dijk denken veel mensen aan motoren. Het probleem is echter breder dan dat. Overlast ontstaat ook door te hard rijden van automobilisten of door grote groepen wielrenners. Wethouder Maarten van Helden van gemeente Molenlanden: “Wij willen dat iedereen kan genieten in ons mooie gebied. Maar veiligheid staat te alle tijden voorop. Rijd niet te hard en houd rekening met elkaar.” De boodschap past binnen de aanpak ‘Maak een Punt van Nul’ van Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. Samen met gemeente Molenlanden en Waterschap Rivierenland maakt de regio zich hard voor nul verkeersslachtoffers.
Extra handhaving De boodschap wordt niet alleen verspreid via borden en de media. In de komende weken is de politie extra aanwezig om weggebruikers op de dijken te attenderen op hun rijgedrag en de impact ervan.
Regio – Maandag 25 maart 2024 was het weer prijs op de A15: twee aanrijdingen zorgden voor flinke vertraging en omleidingen. Het eerste ongeluk gebeurde rond 06:30 uur ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam en zorgde rond 08:00 uur voor ruim anderhalf uur vertraging in de richting van Gorinchem. Bij het ongeluk waren vier auto’s betrokken. Onbekend is of er mensen gewond zijn geraakt. De voertuigen werden vanaf de vluchtstrook weggetakeld.
Tweede aanrijding Twee uur later, rond half negen, ging het opnieuw mis op de weg ter hoogte van Sliedrecht-Oost. Ditmaal de andere kant op, richting Rotterdam. Hier liep de vertraging op tot ruim een uur en daarom werd door Rijkswaterstaat het verkeer omgeleid via de A27, de A59 en de A16.
Regio / Langerak – De Open Dag annex Demonstratiedag van de post Langerak van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid, die zaterdag 23 maart 2024 werd georganiseerd was een groot succes. Tussen 10:00 en 15:00 uur konden belangstellenden kennismaken met de vele vormen van hulpverlening waar de brandweer zich voor inzet.
Op de parkeerplaats aan de Wouter van Langherakelaan stond een keur van hulpverleningsvoertuigen uit de regio opgesteld. Zo kon men het hulpverleningsvoertuig (HV) uit Papendrecht van dichtbij bekijken en zo zien welke apparatuur die auto aan boord heeft. Vaak wordt deze ingezet als er wat meer kracht nodig is om adequate hulp te verlenen.
Ook kon de jeugd zelf aan de gang met de veetakel, die normaal gesproken standby staat in Brandwijk. Juist in de agrarische omgeving van de Alblasserwaard wordt deze regelmatig ingezet.
Ook was het Team Digitale Verkenning aanwezig. Dat is een ondersteuningsteam dat (nood)hulpdiensten ondersteunt bij de bestrijding van incidenten door gebruik te maken van hoogwaardige technologie. Het Team Digitale Verkenning zorgt voor een bijdrage aan de totale beeldvorming door gebruik te maken van drones met geavanceerde camera’s. Hierdoor kan bijgedragen worden aan een veilige en efficiënte werkplek voor hulpverleners tijdens de bestrijding van incidenten. Ook kan het Team Digitale Verkenning met behulp van technologische hulpmiddelen een beeld genereren van locaties die niet veilig toegankelijk zijn voor hulpverleners. Op de foto zien we links Nieuwpoort via de infraroodcamera, die in een drone is gemonteerd.
Links vestingstad Nieuwpoort in infrarood
En wat natuurlijk ook heel belangrijk is: hoe voorkom je dat er brand ontstaat? Twee dames van de brandweer, Esther van der Vlist van de post Hoornaar-Noordeloos en Linda de Jong van post Sliedrecht, konden alles vertellen over brandpreventie en hadden een keur van folders bij zich om specifieke facetten van brandveiligheid te belichten.
En natuurlijk werd ook gedemonstreerd hoe de mensen van de brandweer vakkundig een auto “openknippen” als dat nodig is na een verkeersongeval, waarbij inzittenden bekneld zitten.
Reden voor deze geslaagde dag was voornamelijk de start van de campagne van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid om nieuwe vrijwilligers te werven voor het zo boeiende en onmisbare werk dat de brandweer dagelijks voor de gemeenschap doet. Interesse? Kijk dan snel op gabijdebrandweer.nl of neem rechtstreeks contact op met iemand van je lokale brandweerploeg!
Oud-Alblas – Vrijdagavond 22 maart 2024 is de brandweer omstreeks 23:00 uur opgeroepen voor een containerbrand langs de Schoolstraat in Oud-Alblas, waarbij veel rook vrijkwam. De container werd geopend en vervolgens geblust. Na zo’n 20 minuten blussen was de brand uit en kon de brandweer terug naar de kazerne.
Jaco verhuisde naar de molen van zijn familie toen hij zeven was, “toen ik de molen zag was ik meteen verkocht.” De molen behoort tot de familie sinds 1944 en Jaco is de vierde generatie die het molenaarschap in de molen door zal zetten.
Op zijn zestiende kon hij eindelijk aan de opleiding tot molenaar beginnen. Hiervoor stond hij iedere zaterdagochtend vroeg op om alle ins en outs van het vak te leren. Het examen mag pas gemaakt worden vanaf je achttiende, dit deed hij dan ook meteen in september van 2023. Afgelopen maand was het eindelijk zover: hij kreeg zijn molenaarsdiploma in handen.
Helaas kun je niet meer leven van het molenaarschap, “je hebt echt een extra baan nodig. Ik ben timmerman maar ik probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken om de molen te zien draaien.” Jaco beoefent sowieso op zaterdagen zijn favoriete hobby, iedere doordeweekse dag waar hij tijd kan maken doet hij dat ook. “Je hebt gewoon een enorme vrijheid om je heen. Je hebt altijd wel iets te doen rondom de molen en je hoeft nooit stil te zitten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon rustig buiten bij de molen gaan zitten, dat is best lekker!”
Marisa Mol (33) – Foto: Wim Giebels
Marisa groeide op in Kinderdijk en is de tweede generatie van molenaars in haar familie. Op haar zeventiende verhuisde ze naar Utrecht om daar te gaan studeren. Na haar studie bleef ze in Utrecht. De molenaarsopleiding stond niet per se heel hoog op haar lijstje totdat één van haar cursussen stil viel tijdens de coronapandemie. “Ik had na het stilvallen van mijn cursus niet zoveel meer te doen naast mijn werk en dus bekeek ik mijn opties. Er bekroop me ineens een gevoel van ‘als ik nu de molenaarsopleiding niet doe, dan doe ik het waarschijnlijk nooit.’ Dat leek me toen zo zonde. Ik ben toen toch de opleiding gaan doen en dat was een hele goede keuze.”
Marisa woont nog steeds in Utrecht en is daar op een van de molens teamlid. Een- of tweemaal per maand probeert ze actief te zijn op een molen, ofwel in Kinderdijk, ofwel in Utrecht. Ze denkt zeker na of ze ooit weer terug wil verhuizen naar een molen. “We zullen zien wat de toekomst brengt. Het lijkt me heel bijzonder. Er zijn dan wel de nodige praktische uitdagingen en zaken om rekening mee te houden maar het is zeker een optie die ik serieus overweeg.”
Met een grote glimlach spreekt Marisa over haar herinneringen bij de molen van haar ouders. “Het is altijd zo bijzonder als er ijs ligt en je direct vanuit je tuin op het ijs kan staan. Half Nederland komt dan ook wel meteen naar Kinderdijk.” Misschien nog wel fijner vindt ze daarom haar eigen zitplekje van de molen, “bij de deur van de waterloop zit je net uit de wind. Als de zon dan schijnt, is het in het begin van de lente heerlijk daar.”
Martin Hoek (19) – Foto: privé
Van kleins af aan is Martin al graag bezig bij de molen. Hij is de elfde generatie in zijn molenaarsfamilie. In 1672 trokken de eerste molenaars van zijn familie naar een molen in Brandwijk. In 1740 vertrok de familie richting een molen in Kinderdijk. Zijn familie is daar altijd gebleven en nu, bijna driehonderd jaar later, woont Martin in dezelfde molen als zijn voorvaders. Hij is trots op zijn familiegeschiedenis, “het is bijzonder dat we als familie zover terug in de tijd kunnen gaan.”
Of Martin wel of niet zijn molenaarsdiploma moest halen, was voor hem geen vraag. “Het hoort er gewoon bij. Het zit in de familie, dat vind ik een heel mooi iets om door te zetten.” Hij lijkt er geen genoeg van te krijgen. Samen met zijn vader en broer, die vorig jaar ook zijn molenaarsdiploma in handen kreeg, draait hij iedere dag de molen. Martin heeft zelfs een manier gevonden om betaald te krijgen voor zijn werk op de molen. Hij is molenmaker en restaureert en repareert molens.
Voor Martin is het wonen in de molen de normaalste zaak van de wereld. “Het is gewoon normaal voor mij, af en toe misschien een beetje koud vanwege het gebrek aan isolering.” Het enthousiasme over het draaien van een molen spat echter van hem af. “Mijn mooiste herinnering is dat mijn broer en ik samen voor het goede doel een marathon deden in het draaien van de molen. Mensen konden ons sponsoren voor ieder rondje dat de molen draaide. We deden dat voor 24 uur lang, ’s nachts in het donker zonder straatverlichting. Twee molens die midden in de nacht op vol vermogen stonden te malen, het was prachtig.”
Rik Klapwijk met zijn opa op de molen – Foto: privé
Rik verhuisde pas later naar een molen in Kinderdijk. Tóch is hij daar wel opgegroeid. Zijn ouders namen de molen van zijn opa en oma over toen hij zeventien was. Daarvoor kwam hij er zo’n twee keer per week om zijn opa en oma op te zoeken. “Als ik aan de molen denk, dan denk ik aan de band tussen mij en mijn opa en oma. Dat is deels waarom ik dit diploma wilde halen en het molenaarschap van de familie door wilde zetten. Dat deed ik trouwens ook omdat ik het voortbestaan van het ambacht ook heel belangrijk vind.” Rik is de derde generatie van molenaren in zijn familie.
Zelf heeft Rik maar een halfjaar op de molen gewoond. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Schiedam, dat is dichter bij het restaurant waar hij werkt. Rik ziet het in de toekomst graag anders. “Ik wil later graag de molen van mijn ouders overnemen. Als ik in een molen woon kan ik mijn twee grootste passies combineren: een molen draaien en koken, ik ben namelijk een kok van beroep. Nu ben ik ook vaak te vinden in de specerijenmolen in Kralingen. Als ik daar bijvoorbeeld kerrie heb gemalen kan ik dat weer meenemen naar het restaurant waar ik werk. Dan maak ik er iets heerlijks van.”
Over zijn mooiste herinnering twijfelt Rik geen moment. “Dat was de winter waarin mijn opa en ik samen van onze molen, over het ijs, helemaal naar de volgende molen liepen. Die dag staat in mijn herinneringen gegrift.”
Bleskensgraaf – Staat een bezoek aan Museum Het Voorhuis op uw wensenlijstje? Dan is zaterdag 6 april 2024 het moment om een bezoek te brengen aan het museum in Bleskensgraaf. In het kader van de museumweek is Het Voorhuis 10:00 tot 16:30 uur geopend en is voor alle bezoekers gratis toegankelijk.
Voor deze dag zijn er diverse feestelijke activiteiten georganiseerd. In het kader van de huidige expositie Hoeden van Toen en Nu toont Adri Bezemer een serie hoeden van hout. Bovendien demonstreert hij de hele dag zijn hobby houtdraaien in de kuiperij. Ook zijn er handgemaakte kunstwerken van hem te koop.
Als u de foto’s van het 40-jarig jubileum, die in de dorpen Oud-Alblas, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf/Brandwijk, Ottoland en Goudriaan zijn gepresenteerd, heeft gemist of juist nog een keer wil bekijken: de hele dag is er een doorlopende fotopresentatie. Vanaf 10:30 uur kunt u ieder uur in de middenkamer aanschuiven voor een mini high tea/mini high coffee. De kosten hiervoor zijn € 8,00 per persoon. Vooraf aanmelden is niet nodig. Verder zijn er streekboeken te koop voor kleine prijsjes.
Bleskensgraaf – In februari 2023 opende gemeente Molenlanden in samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO), ook wel crisisnoodopvang, voor vluchtelingen in de Polderoffice aan de Melkweg in Bleskensgraaf. De opvang zou tot en met maart 2024 aanstaande lopen. Dinsdag 19 maart 2024 heeft het college besloten om de opvang langer open te houden. De opvang wordt minimaal verlengd tot en met 1 januari 2025. Inwoners en ondernemers van Bleskensgraaf ontvangen hier deze week een brief over.
De nood is nog steeds hoog Toen de gemeente vorig jaar de opvangduur op deze locatie verlengde tot en met maart 2024 was het idee dat de tijdelijke gemeentelijke opvang tegen die tijd vervangen zou zijn door vaste (structurele) plekken in onze en andere gemeenten. Landelijk is er op dit moment echter nog steeds behoefte aan crisisnoodopvang. Op 9 februari heeft staatssecretaris Van der Burg een noodoproep gedaan om bestaande plekken langer open te houden. Het college heeft besloten om in te gaan op deze oproep en de opvang aan de Melkweg langer open te houden.
Besluit college Het college wil de opvang aan de Melkweg mogelijk blijven maken zolang de nood hoog is en totdat deze mensen over kunnen naar een structurele plek in Molenlanden. De financiering vanuit het COA is daarbij wel een voorwaarde. De financiering loopt nu tot 1 januari 2025. De opvang wordt daarom verlengd tot en met 1 januari 2025. Als de nood dan nog steeds hoog is en het COA blijft financieren, dan blijft de TGO open. Het is in ieder geval nu al wel duidelijk dat de huidige asielopvang niet in aanmerking komt voor structurele asielopvang.
Op de tijdelijke gemeentelijke opvang in Bleskensgraaf gaat het goed Het gaat goed in de opvang waar 70 vluchtelingen in Bleskensgraaf tijdelijk wonen. Veel mensen op deze locatie hebben inmiddels betaald werk en anderen doen vrijwilligerswerk. Bewoners sporten met elkaar en volgen Nederlandse les. Er is een groep vrijwilligers die hen waar nodig helpt en activiteiten organiseert. De omgeving weet de locatiemanagers goed te vinden. En als er iets is, wat zelden voorkomt, wordt dat snel opgelost. Verder heeft de gemeente geen klachten binnengekregen.
Bij verlenging blijven de afspraken hetzelfde Van 07:00 tot 23:00 uur is er locatiemanagement aanwezig voor de dagelijkse aansturing en begeleiding op de locatie. Dit blijft voorlopig zo. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging. Dit om de opvang voor zowel de omwonenden en omliggende partijen als vluchtelingen goed en veilig te laten verlopen. De locatie is vanaf de opening 24/7 bereikbaar als inwoners iets willen melden of bespreken.
Voorbereidingen spreidingswet Afgelopen januari is de spreidingswet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die wet zorgt ervoor dat asielopvang wordt verdeeld over alle gemeenten in Nederland. Elke gemeente heeft daarbij haar eigen opgave die gebaseerd is op inwonersaantal. Gemeente Molenlanden moet in de toekomst plek hebben voor 280 asielzoekers.
Zoektocht plekken voor realisatie kleinschalig asielzoekerscentra Wethouder Arco Bikker: “Als college hebben we het besluit goed afgewogen. Deze locatie zou eerst korte tijd voor opvang open zijn. Zo is de tijdelijke opvanglocatie ook ingericht. Nu er nog geen structurele plekken in onze gemeente zijn waar deze groep mensen naar toe kan, vinden we het noodzakelijk dat deze opvang nog openblijft. In de tussentijd gaan we hard aan de slag met onze opgave vanuit de spreidingswet om structurele kleinschalige opvang te verzorgen voor 280 mensen. Inwoners of ondernemers die geschikte plekken in onze gemeente kennen, nodigen we uit om dat vooral bij ons kenbaar te maken. We gaan nog met de gemeenschap in gesprek over kansen en uitdagingen die zij zien voor asielopvang in Molenlanden.”
Regio – Een kijkje achter de schermen bij verschillende lokale bedrijven. Dat deden de groep 7 leerlingen van zes basisscholen uit Noordeloos, Giessenburg, Hoogblokland, Arkel, Schelluinen en Hoornaar vandaag tijdens de Techniekroute. Voor alweer het derde jaar op rij. De leerlingen genoten volop van de praktijkervaring die zij opdeden.
Tijdens de Techniekroute vertellen bedrijven de kinderen over werken in de techniek en laten ook veel zien van de verschillende bedrijfsprocessen. Maar het leukste is natuurlijk als de leerlingen zelf aan de slag gaan. Dit is niet bij elk bedrijf of productieproces mogelijk, bijvoorbeeld vanwege veiligheid. Maar met wat creativiteit komen de bedrijven vaak een heel eind.
Zoveel mogelijk zelf aan de slag Ancotrans, Van Dijk-Inpijn, Tuls Meubel Design en Van der Vlist transportgroep vestiging Schelluinen-West deden dit jaar voor het eerst mee aan de Techniekroute. Bij Ancotrans en Van der Vlist kregen de leerlingen een kijkje in de wereld van de transport. Wat komt er bijvoorbeeld bij kijken als je een windmolen wilt vervoeren? Ook maakten zij een rit in een vrachtwagen en namen een kijkje in een container. Bij Tuls Meubel Design gingen de leerlingen zelf aan de slag met het maken van een miniatuurtafel. Zagen, schuren, oliën, poten maken, lassen en in elkaar zetten; er kwam veel techniek aan te pas. Met een mooi aandenken aan deze dag. Ook bij Van Dijk-Inpijn maakten zij een mooi aandenken. Een Jeep van staal, helemaal zelf in elkaar gezet. En om het af te maken zelf je naam verspanen op de vloerplaat van de auto.
Geslaagde ochtend De deelnemende bedrijven gaven een mooi beeld van de diversiteit aan bedrijvigheid in de gemeente en boden de leerlingen een actief programma. Van het maken van een vogelhuisje, sleutelhanger en gereedschapskist tot het bedienen van een kleine kraan. Ook gingen de leerlingen veilig gezekerd in een hoogwerker tot 23 meter hoogte. Aan de enthousiaste reacties van de leerlingen, leerkrachten en begeleiders te horen was het weer een zeer geslaagde ochtend, met een mooi inkijkje in de techniek. De deelnemende bedrijven werd als dank voor hun inzet een lunch aangeboden bij B&B By Ann in Noordeloos.
Laatste Techniekroute van dit jaar Op woensdag 17 april vindt alweer de laatste Techniekroute van dit schooljaar plaats in Molenlanden. Dan is het de beurt aan de basisscholen uit Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak. Voor deze route worden nog bedrijven gezocht die leerlingen willen ontvangen. Bedrijven die meer willen weten over de Techniekroute, of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Louisa Broens, accountmanager bedrijven van gemeente Molenlanden via: 06-46884538 of ondernemersloket@jouwgemeente.nl.
Molenlanden – Iedereen, die betrokken is bij een vrijwilligersorganisatie weet hoe moeilijk het tegenwoordig is om nieuwe mensen aan te trekken, die zich als vrijwilliger willen inzetten voor een vereniging of een stichting. De gemeente organiseert daarom op maandag 25 maart 2024 een speciale avond voor alle vrijwilligersorganisaties in Molenlanden.
Burgemeester Theo Segers en wethouder Piet Vat zijn de gastheren op deze avond. Naast het volgen van een algemeen programma kunnen de aanwezigen kiezen uit twee workshops. De ene workshop behandelt het aanvragen van subsidies en fondsenwerving, de andere workshop zal een inspiratiesessie zijn over het werken met vrijwilligers.
De bijeenkomst duurt tot ongeveer 21:00 uur en wordt gehouden bij VVAC in Ottoland. U kunt zich opgeven via:
Voor vragen of meer informatie kunt u bellen met Angela de Jong, 088 – 75 15 000 of mail naar angela.dejong@jouwgemeente.nl
Langerak / Nieuwpoort – De post Langerak van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid organiseert zaterdag 23 maart 2024 een Open Dag en verzorgt diverse demonstraties. Het belangrijkste doel van deze dag is de promotie van en kennismaking met de Brandweer ZHZ en is tevens de start van een nieuwe wervingscampagne.
Nog niet iedereen weet dat de verschillende korpsen in de regio dringend op zoek zijn naar uitbreiding van het aantal vrijwilligers. En dat geldt ook voor de post Langerak-Nieuwpoort. De aanwezige brandweermensen kunnen daar alles over vertellen.
Op de parkeerplaats bij de Spar, waar op vrijdag de markt wordt gehouden, zijn – naast de tankautospuit – diverse specialistische eenheden te zien. Zo is een hulpverleningsvoertuig aanwezig, het wateroppervlakte reddingsteam en een veetakel, waarvan in onze omgeving regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Want dat het bij de brandweer niet alleen gaat om branden blussen mag duidelijk zijn.
Ook voor kinderen zijn diverse activiteiten ingepland én er is een voorlichtingswagen waar u informatie kunt krijgen over brandpreventie en brandveilig handelen. De Open Dag / Demodag wordt gehouden van 10:00 – 15:00 uur.
Giessenburg – Wil je kijken of tennissen echt leuk is én of het iets voor jou is? Tennisvereniging Giessenburg organiseert “Probeer Tennis Dagen” op de zaterdagen 6, 13 en 20 april. Je kunt dan alleen of samen met vrienden, familie of collega’s gratis erachter komen of tennis jouw sport is.
Het programma voor volwassenen ziet er als volgt uit:
• 14:00 uur Welkom Ontvangst met een kopje koffie of thee. Je krijgt uitleg over het programma, wordt voorgesteld aan de tennisleraar en gaat samen met de andere deelnemers naar de tennisbanen. • 14:15 – 15:00 uur Tennisclinic Je krijgt een tennisles van de tennisleraar en tijdens deze les zullen de basisslagen met jou doorgenomen worden. • 15:00 – 15:45 uur Zelf tennissen Je gaat nu proberen de tennisles in praktijk te brengen. De tennisleraar zal jullie hierbij begeleiden door een echte wedstrijd te spelen. • 15:45 uur – 16:15 uur Indien je dat wilt kun je geïnformeerd worden over bijvoorbeeld tennisles en de mogelijkheden m.b.t. de lidmaatschappen. Natuurlijk drinken we nog gezellig een drankje met elkaar. • Ca. 16:15 uur Afsluiting
Tennismateriaal: • Sportkleding; • Sportschoenen met een vlakke zool; • Tennisrackets (deze zijn ook op de vereniging beschikbaar)
Inschrijven voor een van de bovenstaande probeer tennisdagen kan via info@tvgiessenburg.nl. Geef duidelijk aan welke dag je wil komen en of je wel of niet een eigen racket hebt.
Regio – Artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht weten het zeker: er komt een mazelenuitbraak in onze regio. Vorige week was er één in Eindhoven en net als daar is het aantal gevaccineerde kinderen hier te laag om zo’n uitbraak te voorkomen.
“Willen we voorkomen dat kinderen ziek worden en in het ziekenhuis belanden, dan moeten we 95 procent van de jonge kinderen vaccineren tegen de mazelen, bof en kinkhoest”, duidt kinderarts Moniek Corcoran de situatie. Dat percentage halen we al een tijd niet meer, blijkt uit de meest recente gegevens van de GGD.
Lage vaccinatiegraad In Dordrecht is 88 procent gevaccineerd en samen met Zwijndrecht (90 procent) scoort die gemeente nog hoog op de vaccinatiegraadladder. Alblasserdam scoort met 73 procent een stuk lager. Het past in een landelijke trend, waarbij meer dan voorheen vraagtekens worden gezet bij de nut en noodzaak van inentingen.
“Dit is natuurlijk een regio waar het geloof een rol speelt, maar we zien ook dat ouders alternatieven voor een vaccin denken gevonden te hebben. En dat kan best gevaarlijk zijn”, zegt de kinderarts.
Gevolgen Het doormaken van een mazelenbesmetting kan op het oog goed afgelopen zijn voor een kind, op langer termijn kan het grotere gevolgen hebben omdat het de weerstand tegen andere ziekten vermindert.
Klik hier voor de reportage waarin de artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis uitleggen wat er aan de hand is.
Dit is een artikel van Coen Theuwis voor de streekredactie Drechtsteden.
Noordeloos – Woensdag 20 maart 2024 verzorgt de Werkgroep ‘Groen Noordeloos’ een presentatie in de Dorpskamer over biodiversiteit in de tuin en om het huis. Er worden beelden getoond van verborgen leven in een Noordelose tuin. Iedereen met hart voor groen is heel welkom voor inspiratie en uitwisseling. De koffie/thee staat klaar vanaf 10:00 uur. Ook de CreaKamer is open deze ochtend.
Oud-Alblas – Zondag 17 maart 2024 is de brandweer rond kwart voor zes uitgerukt voor een schoorsteenbrand langs het Noordzijde in Oud-Alblas. De brandweer, die met spoed ter plaatse kwam heeft door middel van een ladderwagen uit Papendrecht en een ramoneur de schoorsteen geveegd.
Bij aankomst van de brandweer waren er geen vlammen of vonken meer zichtbaar. In de woning is geen schade ontstaan. Wel is de woning geventileerd omdat er wat rook hing. Een brandweerman vertelde dat de oorzaak van de schoorsteenbrand een kacheldeurtje was dat slecht sloot waardoor er meer trek was dan normaal.
Streefkerk – Zaterdagmiddag 16 maart 2024 heeft er even voor 18:00 uur een aanrijding plaatsgevonden op de Middenpolderweg. De bestuurder van een trekker reed van zijn erf af de weg op en zag daarbij een personenauto over het hoofd. Door de klap belandde de auto op de andere weghelft en raakte flink beschadigd aan de zijkant.
De inzittenden bleven ongedeerd, maar zijn voor de zekerheid nagekeken door ambulancepersoneel. De bestuurder van de trekker bleef ongedeerd. Aan de trekker is nauwelijks tot geen schade ontstaan. Een berger heeft de auto afgevoerd en de politie heeft de betrokkenen geholpen met het invullen van de schadeformulieren.
Regio – Op woensdag 20 maart 2024 organiseert de Gemeente Molenlanden op een aantal locaties in het oostelijk deel van de gemeente weer de Techniekroute. Twaalf bedrijven uit Giessenburg, Schelluinen, Hoornaar, Noordeloos, Hoogblokland en Arkel laten kinderen van groep 7 een kijkje achter de voordeur nemen van hun bedrijf. De bedoeling is kinderen enthousiast te maken voor het technische vak. In deze sector is altijd behoefte aan enthousiaste mensen.
Er zijn dit jaar vier bedrijven die voor de eerste keer meedoen met deze Techniekroute: Anco Trans uit Schelluinen, Van Dijk Inpijn uit Arkel, Tuls Meubeldesign uit Hoogblokland en Van der Vlist Transportgroep met de vestiging Schelluinen-West.
Verder nemen deel Dekker Kozijnprojecten, Ebi Bedrijfswageninrichting, Foreco Houtconstructies, Aannemeningsbedrijf Wallaard en De Kuiper Groep, allen uit Noordeloos, Van de Giessen Metaal en Debion Energie uit Giessenburg en Hoogwerkservice uit Schelluinen.
Molenlanden – De gemeente geeft tot 1 juli 2024 extra ondersteuning aan huishoudens om energie te besparen en de energiekosten te verlagen. Deze hulp is gericht op huishoudens met een (gezamenlijk) inkomen tussen 120% en 150% van het sociaal minimum die een huur- of koopwoning bezitten met energielabel C, D, E, F of G.
Wat omvat deze extra energiehulp? De extra energiehulp bestaat uit een Kadokaart ter waarde van € 450. Deze kan worden gebruikt voor de aankoop van energiebesparende producten of duurzaam witgoed, zoals koelkasten of wasmachines. Daarnaast hebben deze huishoudens de mogelijkheid om een financiële energiebijdrage van € 1.300 aan te vragen die door Avres namens de gemeente Molenlanden wordt uitgekeerd.
Rol van de energiecoach Om in aanmerking te komen voor de energiebijdrage van € 1.300 dienen huishoudens een afspraak te maken met een energiecoach van Het Nieuwe Wonen. Deze deskundigen adviseren over energiebesparende maatregelen en helpen bij het selecteren van geschikte producten. Indien gewenst kan de klussendienst kleine energiebesparende producten installeren. Al deze maatregelen worden kosteloos uitgevoerd.
Voorwaarden en aanvraagprocedure De voorwaarden voor de Kadokaart, de bijdrage van € 1.300 én de daarbij behorende aanvraagformulieren zijn terug te vinden op de website van de gemeente Molenlanden: www.molenlanden.nl/duurzaam.
Regio / Kinderdijk – De bouw van grote windturbines in de Alblasserwaard vormt een reëel gevaar voor de Werelderfgoedstatus van Kinderdijk. Dat zegt Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De gemeente Molenlanden onderzoekt meerdere locaties voor de bouw van 250 meter hoge windturbines, ook in de achtertuin van de historische molens.
De wereldberoemde molens van Kinderdijk kregen in 1997 de beschermde Werelderfgoedstatus van UNESCO. De molens trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar de beschermde status en het unieke karakter van het gebied lopen serieus gevaar door de mogelijke komst van grote windturbines in de omgeving, zegt directeur Peter Jan van Steenbergen van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk: “De impact van windturbines in de buurt van Kinderdijk is enorm. Turbines van 220 tot 250 meter aan de westkant van de Alblasserwaard tasten de zichtlijnen van de omgeving aan. Je ziet ze straks op elke toeristenfoto staan”.
De gemeenten Molenlanden en Gorinchem hebben afspraken gemaakt met de provincie Zuid-Holland voor de bouw van zes tot tien windmolens. Vijf locaties in Molenlanden – waar Kinderdijk onder valt – en één in Gorinchem worden onderzocht. De keuze wordt later dit jaar gemaakt door de gemeenteraden, maar de provincie moet uiteindelijk de knoop doorhakken.
Een windturbine versus een molen van Kinderdijk. Foto: Artist’s impression door Ad van ‘t Hof.
In de vuurlinie “Bij drie van die locaties ligt Kinderdijk vol in de vuurlinie”, vervolgt Van Steenbergen. ”De zichtlijn is een serieus onderdeel van het Werelderfgoed. Kinderdijk staat bekend om de negentien molens, maar de status is verleend aan het volledige watersysteem met ook de boezems, de dijken en het vergezicht. In 2021 heeft Liverpool de Werelderfgoedstatus verloren omdat het historische havengebied werd aangetast door nieuwbouw. De komst van deze windturbines zijn dus een reëel gevaar.”
Deze drie locaties liggen op zo’n 8 kilometer afstand van Kinderdijk. Foto: RTV Rijnmond.
De gemeente Molenlanden gaat desondanks door met het onderzoeken van de locaties, maar zegt wel rekening te houden met de culturele waarde van het gebied: ”Het heeft de voorkeur om de belevingswaarde zo min mogelijk aan te tasten. De impact op cultureel erfgoed van de windturbines zal nader worden onderzocht.”
Onderzoek Van Steenbergen kan zich niet voorstellen dat de plannen kunnen doorgaan: “Als ze windmolens willen plaatsen in West-Alblasserwaard, dan volgt eerst een uitgebreid onderzoek van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat kost heel veel geld en daar komt ontegenzeggelijk uit dat de zichtlijn wordt aangetast.” Het onderzoek dat wordt bedoeld is een zogenoemd Heritage Impact Assessment (HIA). Daarbij wordt gekeken naar de impact van windturbines op het Werelderfgoed.
In 2014 werd een vergelijkbaar onderzoek gedaan toen er plannen waren voor windturbines op het terrein van Nedstaal in Alblasserdam, ook in de buurt van Kinderdijk. De uitkomsten daarvan deden de provincie Zuid-Holland besluiten om geen toestemming te geven voor de bouw van windturbines in de omgeving van de historische molens.
Wie durft? “Mijn uitgangspunt is géén windmolens”, zegt directeur Peter Jan van Steenbergen, “In Kinderdijk is bijna duizend jaar strijd tegen het water zichtbaar. Dat verhaal moet verteld worden. We willen meegeven hoe belangrijk Kinderdijk is, was en blijft. Wie durft dan het besluit te nemen om daar windturbines neer te zetten? Het moet levensbedreigend of urgent zijn, wil een overheid Werelderfgoed aantasten. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat doen met Kinderdijk.”
Dit is een verhaal van Hanneke Terlingen en Esther Schalkwijk voor onze mediapartner Rijnmond.
Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.