Monthly Archives: mei 2024

Fatbike ongelukken

Twee ongelukken fatbikes Alblasserdam

Alblasserdam – Maandag 27 mei 2024 hebben er twee ongevallen plaatsgevonden met zogenaamde fatbikes. Het eerste ongeluk gebeurde omstreeks 17:00 uur op de Dam. Hier tikte een personenauto een 16-jarige vrouw aan met de bumper tijdens het afslaan, waardoor de tiener ten val kwam. De tiener is nagekeken door het ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Het tweede ongeval gebeurde omstreeks 19:15 uur op het fietspad van het viaduct over de A15 (Edisonweg) in Alblasserdam. Een man ging met zijn fatbike onderuit en liep beenletsel op. Vermoed word dat de man door de val een botbreuk heeft opgelopen. De onfortuinlijke fietser is overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw die naast hem fietste bleef ongedeerd. De oorzaak van de valpartij is mogelijk een glad wegdek door regenval.

Een fatbike is een speciaal type fiets met brede banden, oorspronkelijk ontworpen voor gebruik op zachte en moeilijk begaanbare ondergronden en vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om door woestijnachtige gebieden te fietsen.
De moderne fatbike lijkt qua uiterlijk meer op een snorfiets of scooter, met kleine, brede banden en een buddyseat. Fatbikes zijn vooral populair onder jongeren vanwege hun leuke uitstraling en comfortabele rijervaring.

Kleinkoor Concertino

Lustrumconcert Kleinkoor Concertino

Sliedrecht – Op zaterdagmiddag 22 juni 2024 wordt een concert gegeven in de Grote Kerk te Sliedrecht wegens het 15-jarig bestaan van Kleinkoor Concertino.
Concertino bestaat uit 30 zangers en staat vanaf het begin onder leiding van dirigent Martin Zonnenberg. Het koor heeft in de jaren een breed repertoire opgebouwd. Op dit moment wordt vaak Engels-romantisch repertoire gezongen, maar het koor geeft ook klassieke concerten met solisten en orkest en heel bekend zijn hun Kerstconcerten bij Kaarslicht in Nieuwpoort.
Zangcoach is de bekende sopraan Mariët Kaasschieter.

Voor het concert op 22 juni heeft Concertino muziek op het programma staan met als thema de schepping en de natuur. Als gastkoor is het mannenensemble ‘Men of Hope’ uitgenodigd onder leiding van Martin Mans. Beide koren laten een afwisselend en toegankelijk repertoire horen.
Martin en Martin begeleiden elkaars koren maar staan ook garant voor vierhandig orgelspel en doorlopende orgelimprovisaties met aansluitend samenzang.

Kleinkoor Concertino

De toegang is gratis en het concert begint om 15:00 uur. Hiervoor is gekozen om iedereen, jong en oud, de gelegenheid te geven dit bijzondere concert mee te maken. Er is wel een collecte.

Hart voor Molenlanden

Wil Verhaar krijgt Hart voor Molenlanden

Molenlanden – Op woensdag 22 mei 2024 reikte burgemeester Theo Segers een Hart voor Molenlanden uit aan Wil Verhaar uit Arkel. Hij verraste Wil tijdens haar afscheid van de Voedselbank in haar woonplaats.
Wil Verhaar zet zich al jaren op verschillende manieren in voor de gemeenschap. Maar in het bijzonder voor de Voedselbank.

Eind 2004 richtte Wil de Voedselbank Giessenlanden-Zederik op. Klein gestart en steeds groter gegroeid. Inmiddels werken ruim 70 vrijwilligers mee aan het ophalen van voedsel en het verspreiden van de pakketten waar het nodig is.
Na 20 jaar nam Wil afgelopen woensdag afscheid als voorzitter. Samen met haar man, die ook altijd meehielp, doet ze een stapje terug. Wil heeft het Hart voor Molenlanden meer dan verdiend!

Kent u ook een bijzondere Molenlander?
Iemand van jong tot oud, die door zijn of haar inzet in de buurt een Hart voor Molenlanden verdient? Geef diegene dan op via kabinetszaken@jouwgemeente.nl.
Meer informatie over Hart voor Molenlanden en de aanmelding hiervoor vindt u op: www.molenlanden.nl/hart-voor-molenlanden

Opening wisselexpositie Museum Nieuwpoort

Natuurfilmer Stijn Philips opent expositie

Nieuwpoort – Natuurfilmer Stijn Philips opende zaterdag 25 mei 2024 onder grote belangstelling in Museum Nieuwpoort de nieuwe wisselexpositie ‘Natuurlijk, de WAARD! – Land van donken en stroomruggen’. Hij deed dit met een lezing waarin hij inspireerde om met andere ogen naar de omgeving te kijken en dat zeker dicht bij huis te doen.
In een volgepakte zaal vertelde Philips hoe hij zijn passie voor de natuur vertaalt naar zijn eigen tuin waarin hij een mini-Alblasserwaard creëerde.

Typisch polderlandschap
Door de inrichting zo natuurlijk mogelijk te houden krijgen de flora en fauna ruim baan en ontstaat een verbinding met de natuur in de Alblasserwaard. Een bevlogen verhaal over biodiversiteit en hoe iedereen met een tuin eenvoudig zijn steentje kan bijdragen aan een betere leefomgeving.
De nieuwe wisseltentoonstelling gaat over de veelzijdige natuur in de Alblasserwaard in relatie tot het water. Over het ontstaan van het typische polderlandschap dat het karakter heeft van een veenweidegebied. Natuurlijk komen ook de voor de Alblasserwaard kenmerkende knotwilgen, eendenkooien, bevers, reigers en planten aan bod.
Ook is er aandacht voor stroomruggen – voormalige rivierlopen met oeverwallen – en donken – door wind opgeworpen zandduinen ontstaan tijdens de laatste ijstijd – die nog in het landschap zichtbaar zijn.

Veeneiken
Een bijzondere plaats binnen de expositie is er voor de 5000 jaar oude veeneiken die zijn gevonden tijdens werkzaamheden bij Oud-Alblas. Hiervan is een dwarsdoorsnede te zien in de expositie. De wisselexpositie is te zien tot 1 april 2025.
De tentoonstellingscommissie van Museum Nieuwpoort heeft samen met de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” en “Borduurgroep Alblasserwaard” de expositie vorm en inhoud gegeven. Daarbij is ook dankbaar gebruik gemaakt van een schaalmodel van een eendenkooi van de familie Van de Graaf en van objecten van Staatsbosbeheer en het Zuid Hollands Landschap.
Natuurfilmer Stijn Philips is woonachtig in de Alblasserwaard en kreeg landelijke bekendheid door zijn film over de Alblasserwaard ‘De Wilde Waard’ en zijn bijdragen aan het tv programma Vroege Vogels.
Museum Nieuwpoort is gelegen in het centrum van de vestingstad Nieuwpoort aan de Hoogstraat 53 (ingang Binnenhaven).

Aanrijding rotonde N214

Aanrijding rotonde N214

Oud-Alblas – Zaterdagavond 25 mei 2024 heeft er op de rotonde op de kruising N214 / N481 in Oud-Alblas een ongeval plaatsgevonden. Een personenauto, die vanaf Papendrecht de rotonde naderde remde af om de rotonde te nemen. Een busje merkte dit te laat op en botste achterop de personenauto. Beide voertuigen kwamen door de klap midden op de rotonde terecht. De personenauto sloeg hierdoor zelfs om en kwam op zijn kant terecht.

Politie, ambulance en de brandweer uit Bleskensgraaf werden opgeroepen. Ambulancepersoneel heeft een persoon nagekeken, maar die hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Alle verdere inzittenden bleven ongedeerd. Inzet van de brandweer bleek niet nodig.
De politie heeft de inzittenden van het busje aangehouden wegens het niet meewerken aan een blaastest. Een berger heeft de voertuigen afgevoerd.

ANWB Verkeersplein

In de race voor een ANWB Verkeersplein

Regio – Ruim 300 scholen hebben zich de afgelopen weken aangemeld voor de actie “Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein”. Daarvan liggen twee scholen in onze regio: de School met de Bijbel aan de Nieuwe Veer in Streefkerk en de SmdB De Wegwijzer aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland.

Stoepkrijt
De Streefkerkse school, die 160 leerlingen heeft, onderbouwt haar deelname als volgt:
“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Onze school ligt buiten dorp aan een dijk. Het verkeer rijdt hard en de afslag naar het dorp is onoverzichtelijk. Leerlingen die ver weg wonen worden met de auto naar school gebracht. Kinderen die net buiten het dorp wonen komen op de fiets en een enkeling gaat lopend. We zijn een plattelandsschool, waar veel landbouwverkeer rijdt.
Na de basisschool fietsen veel kinderen naar de middelbare school. Een verkeersplein is welkom om daarmee te oefenen. We maken gebruik van de ‘School op Seef’ lessen, ook de praktijklessen en tekenen nu met stoepkrijt de verkeerssituaties op ons plein. Op een echt verkeersplein bieden de vaste elementen veel mogelijkheden.”

Leren uit een boek
De Lekkerlandse Wegwijzer heeft 100 leerlingen meer en voert deze argumenten aan:
“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Ouders zetten hun kinderen af langs een 30km-weg, kinderen fietsen over voetpaden en er is een onoverzichtelijke kruising met een rare bocht. Onze leerlingen komen overwegend lopend en fietsend naar school. Leerlingen die niet goed kunnen fietsen, worden met de auto gebracht.
Een verkeersplein bij ons op school is zeer welkom. In de buurt is namelijk veel verkeer en na de basisschool moeten kinderen minimaal drie kwartier fietsen naar de meeste middelbare scholen. Leerlingen met een andere culturele achtergrond hebben minder ervaring met fietsen. Op een ANWB Verkeersplein kunnen onze leerlingen kennismaken met diverse verkeerssituaties; eerst lopend, dan fietsend. Nu leren de kinderen uit een boek over verkeer, maar dat is toch anders dan zelf fysiek meedoen en beslissingen nemen in samenspel met anderen.”

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Iedereen kan een stem uitbrengen op een van de ruim 300 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zuid-Holland doen 56 basisscholen mee aan de verkiezing. Daarvan maken zeven basisscholen kans op een ANWB Verkeerplein, dankzij een samenwerking met ROV Zuid-Holland.
Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link.

Lions Truckerstocht

Truckerstocht Lions Alblasserwaard Souburgh

Regio – Lions Alblasserwaard Souburgh organiseert zaterdag 25 mei 2024 de twintigste Truckerstocht door de Alblasserwaard. Op deze dag mogen zo’n 100 mensen met een verstandelijke beperking meerijden met vrachtwagens, zodat ze de dag van hun leven beleven. Daarnaast word het ook voor alle betrokken begeleiders én de organisatoren een hele leuke dag. Ongeveer 80 historische en nieuwe vrachtwagens rijden mee over de route die ongeveer 64 km telt door de Alblasserwaard.

Het startsein wordt dit jaar omstreek 10:45 uur gegeven bij Maat Transport langs de Edisonweg in Alblasserdam door de burgemeester van Hardinxveld-Giessendam, Dirk Heijkoop.

Naast het bezorgen van een leuke dag is door de Lions dit jaar als extra doel gekozen voor de afdeling Dagbehandeling Oncologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die zich inzet voor extra zorg aan kankerpatiënten die niet wordt vergoed door de zorgverzekering of het ziekenhuis.

Boekstartdag

Boekstartdag 1 juni in Bieb Alblasserdam

Alblasserdam – Op zaterdag 1 juni 2024 is het feest in Bibliotheek Alblasserdam, want dan vieren we BoekStartdag! Deze speciale dag is dé gelegenheid om samen met je baby of peuter de wondere wereld van boeken te ontdekken. Het belooft een feestelijke dag te worden, vooral omdat BoekStart dit jaar haar 15-jarig jubileum viert!

Tijdens BoekStartdag verwelkomen we onze jongste bezoekers en hun (groot)ouders met open armen. Er staan tal van leuke activiteiten op het programma, met dit jaar een extra bijzonder thema: Takkie en Siepie!

• Voorleeshelden: Luister naar de mooiste verhalen, voorgelezen door onze enthousiaste voorleeshelden.
• Spelletjeshoek, knutselhoek en puzzelhoek: Laat je creativiteit de vrije loop en speel samen met je kindje.
• Workshop muziek op schoot: Geniet van muziek en beweging, speciaal voor de allerkleinsten.
• De knuffeldokter: Breng je favoriete knuffel of pop mee voor een controle en een pleister.
• Speurtocht: Ga op avontuur door de bibliotheek en ontdek de leukste plekjes.
• Takkie café: Kom even tot rust met een drankje en wat lekkers.

Speciaal voor deze dag: Maak een foto van je kindje verkleed als Takkie! Maak je kindje lid en ontvang een leuk cadeautje.

Tijdens ouder-kinderactiviteiten krijg je bovendien waardevolle voorlees- en boekentips en ontmoet je andere ouders. Dit maakt het niet alleen een gezellige, maar ook een leerzame dag voor ouders en hun kinderen van 0 t/m 6 jaar.

BoekStartdag is een perfecte gelegenheid om de collectie baby-, peuter- en kleuterboeken van de bibliotheek te verkennen. Leer hoe fijn en waardevol het is om samen met je kindje bezig te zijn met boekjes en taal.

Windturbines

Plannen windturbines vallen slecht bij inwoners

Regio – De plannen van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem over het plaatsen van grote windturbines in de Alblasserwaard, zijn slecht ontvangen door de inwoners. Dat blijkt uit een door de gemeenten uitgezette vragenlijst. De grootste pijnpunten: de overlast van de windturbines, de schade die ze toebrengen aan het polderlandschap en de impact op natuur en erfgoed.

Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat het advies van inwoners zwaarder moet wegen dan het advies van experts. En dat is opvallend, want zo’n resultaat is nog niet eerder vertoond in de 70 eerdere raadplegingen in Nederland. Normaal gesproken vindt 20 tot 30 procent van de deelnemers dat het advies van inwoners zwaarder moet wegen dan het advies van experts. In het geval van de windturbines vinden veel bewoners waarschijnlijk dat zij beter kunnen oordelen over de gevolgen voor hun woonomgeving dan externe experts.

Zoeklocatie J
Voor veel inwoners van Papendrecht is zoeklocatie J de belangrijkste. Deze locatie, vlak bij de A15 bij Papendrecht, is een van de plekken waarover veel deelnemers zich zorgen maken. Onder andere over de overlast voor omwonenden. Een deelnemer liet bijvoorbeeld weten: “Ik denk dat deze plek te dicht bij een grote woonwijk ligt met alle gevolgen van dien.”

Verder werd bij locatie J verwezen naar de negatieve invloed op cultureel erfgoed. Zichtlijnen vanaf het werelderfgoed bij Kinderdijk waren hierbij voor een aantal mensen een probleem. Wat betreft de invloed op het landschapsbeeld waren er minder aanmerkingen bij locatie J. Een deelnemer merkte op: “Dit vind ik de minst slechte plek van de zes opties. Door het Alblasserbos zijn de windmolens minder pontificaal aanwezig en bovendien zijn er minder dorpen die hier zicht op hebben.”

Bijna 60 procent van de direct omwonenden steunt het doel om in 2030 15 procent van de energie duurzaam op te wekken in de Alblasserwaard. Deelnemers die vinden dat er meer dan 15 procent duurzaam moet worden opgewekt, noemen met name dat het huidige doel niet genoeg is om klimaatverandering tegen te gaan. Daar staat tegenover dat 35 procent van de direct omwonenden aangeeft het niet eens te zijn met dit doel. De meest genoemde reden is dat windmolens op zichzelf niet duurzaam zijn omdat de materialen van de windmolens niet hergebruikt kunnen worden. Ook vindt men dat windmolens overlast en horizonvervuiling veroorzaken.

Ruim 60 procent van de ondervraagden vindt dat windturbines in 2030 niet meer dan ruim 7 procent van de energie moeten opwekken. Ongeveer 30 procent vindt dat dit aandeel 15 procent of meer moet zijn.

Hoe nu verder?
De eerste stap in de besluitvorming is de gezamenlijke beeldvormende avond voor de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden op woensdagavond 5 juni. Belangstellenden kunnen hier inspreken op de zogenaamde ‘zeepkist’.

In de tweede stap van de besluitvorming wordt de uitkomst van de windverkenning en het raadsvoorstel van de colleges besproken tijdens de gezamenlijke commissievergadering op donderdag 27 juni in Het Bruisend Hart in Hoornaar. De raden van Molenlanden en Gorinchem geven dan hun mening, bepalen hun standpunten en gaan in gesprek met de wethouders.

De laatste stap in de besluitvorming is de gecombineerde raadsvergadering over het voorstel dat ter besluitvorming wordt voorgelegd over uitbreiding van windenergie in Alblasserwaard op dinsdag 9 juli vanaf 19.30 uur in Het Bruisend Hart in Hoornaar.

De Provinciale Staten neemt uiteindelijk de beslissing. De provincie stelt eerst nog een Omgevingseffectrapportage op. Hierin staan de resultaten van de onderzochte omgevingseffecten van alle zes de zoeklocaties en van locatie Avelingen en eventuele aanvullende verdiepende onderzoeken.

Brommer aanrijding

Bromfietser ernstig gewond in Alblasserdam

Alblasserdam – Donderdagavond 23 mei 2024 is een 17-jarige jongen uit Papendrecht ernstig gewond geraakt na een ongeval op de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam. De jongen haalde een bestelwagen in, die iets langzamer reed omdat hij verderop moest laden, en zag daarbij een tegemoetkomende auto over het hoofd. Hij raakte de auto en vervolgens de bestelwagen.

De bromfietser liep diverse botbreuken op en is met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam overgebracht. De Oost-Kinderdijk is voor onderzoek enige tijd afgesloten geweest.
Toevallig werd dezelfde jongen op zijn 41 jaar oude brommer de dag ervoor nog gespot door de politie, die daarover een post op Instagram plaatste.

Wisseltentoonstelling Museum Nieuwpoort

Nieuwe tentoonstelling Museum Nieuwpoort

Nieuwpoort – Op zaterdag 25 mei 2024 om 15.30 uur opent in Museum Nieuwpoort de nieuwe wisselexpositie ‘Natuurlijk, de WAARD! – Land van donken en stroomruggen’. Natuurfilmer Stijn Philips verricht de openingshandeling. Hij is onder andere bekend geworden door zijn film over de Alblasserwaard ‘De Wilde Waard’ en zijn bijdrage aan het tv programma Vroege Vogels.

De nieuwe wisseltentoonstelling gaat over de veelzijdige natuur in de Alblasserwaard in relatie tot het water. Over het ontstaan van het typische polderlandschap dat het karakter heeft van een veenweidegebied. Natuurlijk komen ook de voor de Alblasserwaard kenmerkende knotwilgen, eendenkooien, bevers, reigers en planten aan bod.
Ook is er aandacht voor stroomruggen (voormalige rivierlopen met oeverwallen) en donken (door wind opgeworpen zandduinen ontstaan tijdens de laatste ijstijd) die nog in het landschap zichtbaar zijn.
Een bijzondere plaats binnen de expositie is er voor de veeneiken die zijn gevonden tijdens werkzaamheden bij Oud-Alblas. Archeologisch onderzoek dateerde deze bomen op 5000 jaar oud. Een dwarsdoorsnede hiervan is ook te zien in de expositie.

De tentoonstellingscommissie van Museum Nieuwpoort heeft samen met de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” en “Borduurgroep Alblasserwaard” de expositie vorm en
inhoud gegeven.
De wisselexpositie is te zien tot 1 april 2025. Museum Nieuwpoort is gelegen in het centrum van de vestingstad Nieuwpoort aan de Hoogstraat 53 (ingang Binnenhaven).

SWEK Open dagen

SWEK: open dagen voor vrijwilligers

Regio – Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zet zich in voor het behoud en onderhoud van de negentien historische molens en voor een optimale ervaring voor de bezoekers die deze unieke plek in Nederland komen ontdekken. Om het team van vrijwilligers uit te breiden, organiseert de SWEK binnenkort twee open dagen:
Dinsdag 28 mei van 14:00 tot 16:00 uur
Zaterdag 1 juni van 10:00 tot 12:00 uur

Verken het gebied vanaf de rondvaartboot
Tijdens de open dag krijgen geïnteresseerden de gelegenheid om meer te weten te komen over de diverse vrijwilligersfuncties binnen ons Werelderfgoed. Ook stappen ze samen met de Vrijwilligerscoördinator aan boord van de rondvaartboot. Zo kunnen ze ons mooie gebied verder verkennen. “Van gids tot schipper en van klusser tot host, er is altijd een passende rol te vinden!” zegt de SWEK.

Ontmoet nieuwe mensen
“Als vrijwilliger bij de molens van Kinderdijk ontdek je hoe het is om actief bezig te zijn in de buitenlucht, terwijl je bezoekers van over de hele wereld spreekt en ontmoet. Daarnaast is de samenwerking met de andere vrijwilligers een leuke manier om je eigen kring uit te breiden. Veel van onze vrijwilligers willen voor geen goud meer weg!” aldus de stichting.

Kijk voor meer informatie over de open dag en het aanmeldformulier op: www.kinderdijk.nl/opendag

Ongeval-bakfiets

Vrouw met bakfiets in de sloot in Brandwijk

Brandwijk – Donderdagmiddag 16 mei 2024 zijn de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter opgeroepen voor een ongeval op de Kerkweg in Brandwijk. Op het stuk Kerkweg tussen de brandweerkazerne en de Brandwijksedijk is door onbekende reden een vrouw met haar bakfiets in het water terecht gekomen.

De vrouw is met haar hoofd op het asfalt terecht gekomen en gewond geraakt. Zij is onder begeleiding van een trauma-arts naar het EMC in Rotterdam overgebracht. In de bakfiets zat ook een onbekend aantal kinderen. Deze zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Of zij verwondingen opliepen is niet bekend.

De bakfiets is door de politie uit het water getrokken. Hoe het kon dat de vrouw te water raakte is niet bekend. Er zijn geen sporen die wijzen op een aanrijding met een ander voertuig. De bakfiets is nauwelijks beschadigd, zodat het niet aannemelijk is dat ze door iets is geraakt, aldus de politie. Er zijn ook geen getuigen die gezien hebben wat er precies is gebeurd. Hoe het kon dat de vrouw te water raakte met haar bakfiets blijft voorlopig een raadsel.

Harmen Akkerman

Harmen Akkerman opvolger Piet Vat

Molenlanden – Harmen Akkerman is de beoogd nieuwe wethouder voor de SGP in het college van Molenlanden. Hij volgt Piet Vat op, die eerder aangekondigde te stoppen als wethouder. Naar verwachting wordt Harmen op 11 juli 2024 formeel voorgedragen door de SGP-fractie. De raad neemt dan een besluit over zijn benoeming.

Fractievoorzitter Corné Egas: “Wij zijn blij dat Harmen de opvolging van Piet Vat op zich wil nemen. Harmen is een ervaren bestuurder en brengt kennis en senioriteit mee. Met de inhoudelijke uitdagingen die in onze gemeente de komende jaren spelen, is Harmen de juiste persoon op de juiste plek voor ons. ”
Geen onbekende
Harmen is zeker geen onbekende in de politiek. Hij was 8,5 jaar wethouder van de voormalige gemeente Giessenlanden en hield zich toen bezig met portefeuilles als financiën, Jeugd en Gezin, Onderwijs en Volksgezondheid. Daarvoor was hij ook raadslid en wethouder in de gemeente Gorinchem.
Sinds maart 2022 is Harmen Akkerman als SGP raadslid weer nauw betrokken geraakt bij de politiek. Met de portefeuilles Participatie & integratie, Jeugdhulp, opvoeden en opgroeien, Volksgezondheid, WMO, Welzijn, Onderwijs(huisvesting) en Voedsel heeft hij een breed takenpakket.

Harmen (66 jaar) woont met zijn vrouw in Hoornaar. Hij geeft aan: “Ik kijk ernaar uit om me de komende periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 in te zetten als wethouder van de gemeente Molenlanden. Piet Vat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet. Ik ga graag aan de slag om wat hij heeft opgebouwd verder voort te zetten.”

Politie

Aanhoudingen voor internetfraude

Regio – De politie heeft drie mensen aangehouden voor internetfraude in een groot internationaal onderzoek. Het gaat om drie mannen van 20 en 22 jaar uit Rotterdam en Papendrecht. Ze zouden zich voor hebben gedaan als medewerkers van een bank of de overheid. De mannen zijn vorige week opgepakt, maar dat is deze week pas naar buiten gebracht.

De drie worden ook verdacht van de zogeheten ‘vriend in nood-fraude’, waarbij ze doen alsof ze een bekende zijn met een nieuw telefoonnummer die geld nodig heeft. Bij invallen zijn laptops, mobiele telefoons, dure kleding en een vuurwapen in beslag genomen. In deze zaak is eerder al een 21-jarige Papendrechter opgepakt.

Wouter Kolff

Wouter Kolff nieuwe Commissaris ZH

Regio – Provinciale Staten hebben op 15 mei 2024 op voorstel van de vertrouwenscommissie besloten om de heer Wouter Kolff, de huidige burgemeester van Dordrecht, aan te bevelen als commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De aanbeveling van Provinciale Staten gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze draagt vervolgens de kandidaat voor bij Zijne Majesteit de Koning.

Wouter Kolff (48) is sinds 2017 burgemeester van Dordrecht. Hij is ook voorzitter van het Veiligheidsberaad en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Hij verheugt zich op zijn nieuwe functie, zegt hij in een eerste reactie op X, het voormalige Twitter. “Erg eervol om voorgedragen te zijn als de nieuwe commissaris van de Koning in onze provincie”, schrijft de VVD’er, die eerder burgemeester was van Veenendaal en wethouder in Nieuwegein.

Profielschets en vertrouwenscommissie
“Ik ben verheugd dat we als vertrouwenscommissie er in geslaagd zijn binnen drie maanden na de profielschetsvergadering op 14 februari onze werkzaamheden af te ronden en een advies aan PS uit te brengen”, aldus voorzitter van de vertrouwenscommissie Sinan Özkaya.

Provinciale Staten stelden op 14 februari 2024 het voorstel van de vertrouwenscommissie voor de profielschets van nieuwe commissaris van de Koning vast.
De profielschets kwam mede tot stand op basis van de enquête onder inwoners van Zuid-Holland. Meer dan 1000 inwoners van Zuid-Holland hebben meegedacht over het profiel voor de nieuwe commissaris. De vacature ontstond nadat Jaap Smit op 13 oktober bekend maakte op 1 september 2024 afscheid te nemen als commissaris van de Koning.

Verdere procedure
Met de aanbeveling van Wouter Kolff door Provinciale Staten is de procedure tot benoeming van de nieuwe commissaris van de Koning nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van Provinciale Staten doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht bij de Kroon. Bij Koninklijk Besluit wordt Wouter Kolff voor een periode van zes jaar benoemd. Het streven is Wouter Kolff op woensdag 4 september 2024 als nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland in een buitengewone Statenvergadering welkom te heten.

Foto Wouter Kolff: Rijnmond

Columns b&w Alblasserdam

Columns Alblasserdams college van B&W

Alblasserdam – Burgemeester Boersma en de wethouders van het Damdorp schrijven wekelijks columns op de website van de gemeente. Diverse onderwerpen, die de gemeenschap bezighouden komen aan bod.

Zo schreef Ramon Pardo over de “Regionale informatietafels”. Landelijk is er een krapte op het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt de bestaanszekerheid van bedrijven aangetast.
“Veel ondernemers maken zich hier terecht zorgen over. De regionale innovatietafel over energiedelen is gestart in Hendrik-Ido-Ambacht. Het doel is om de opgewekte en verbruikte energie op bedrijventerreinen in balans te brengen, zodat bedrijven minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet”, zo schrijft de wethouder in zijn column.

Wethouder Margreet de Deugd besteedde in haar laatst gepubliceerde column aandacht aan de Adviesraad Sociaal Domein.
“Zes gemotiveerde en betrokken inwoners, die als vrijwilliger vanuit hun eigen kennis en ervaring adviseren. Dat zijn de zes leden van de Alblasserdamse Adviesraad Sociaal Domein. Alle leden hebben kennis of ervaring op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet of Participatiewet. Dit kan vanuit persoonlijke ervaring of vanuit de professie die zij uitoefenen of in het verleden hebben uitgeoefend”, aldus Margreet de Deugd.

Alle columns van dit jaar kunt u vinden op https://bit.ly/3UGJLJI

Bibliotheek AanZet

Bibliotheek AanZet: klaar voor de toekomst

Regio – Bibliotheek AanZet levert kwaliteit en ontving daarom in april 2024 een kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). In het rapport stonden waardevolle bevindingen zoals: “Het maatschappelijk effect van AanZet is groot te noemen” en “permanent aan het innoveren.”
Elke dag zetten bibliotheekmedewerkers (waaronder veel vrijwilligers) zich in, zodat iedereen kan meedoen in onze snel veranderende samenleving. De afgelopen jaren is de rol van de bibliotheek sterk veranderd. “Van uitleenbibliotheek heeft AanZet zich ontwikkeld tot een moderne organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s en maatschappelijke waarde toevoegt in haar werkgebied,” zegt CBCT, die de kwaliteit van bibliotheken beoordeelt.

Kritische vragen
Aan zo’n certificering gaat een heleboel vooraf. CBCT lichtte Bibliotheek AanZet helemaal door. Ze spraken met medewerkers, MT, directie, OR-leden, samenwerkingspartners, een lid van de Raad van Toezicht en een gemeentefunctionaris. Ook doken ze in de papieren, stelden ze veel kritische vragen en kregen ze een rondleiding door de vestigingen in Papendrecht, Sliedrecht en Dordrecht. Hun bevindingen staan in het auditrapport, zoals: “Het maatschappelijk effect van AanZet is groot te noemen. De bibliotheken van AanZet zijn stevig verankerd binnen de lokale gemeenschappen.” Ook noemen zij AanZet toekomstbestendig. “Een van de oudste bibliotheken in Nederland en toch permanent aan het innoveren. Hiermee toont AanZet aan dat zij de blik permanent naar buiten heeft gericht en kijkt wat nodig is om de dienstverlening ook in de toekomst relevant te laten zijn.”

Dagelijks goed werk
De certificering is een bevestiging dat de bibliotheek dagelijks goed werk levert, mét de juiste kwaliteit. Met de certificering voldoet Bibliotheek AanZet aan de kwaliteitsnormen van Kwaliteit in Beeld. Deze gelden voor bibliotheken, cultuurcentra en Taalhuizen. De certificering is vier jaar geldig.

Een leven lang
De bibliotheek is dé plek voor een leven lang leren en ontwikkelen. De medewerkers van AanZet voorzien mensen van nieuwe kennis, inspiratie en vaardigheden. Zowel in de vestigingen als digitaal, via de collectie, informatievoorziening en activiteiten. Wie hulp kan gebruiken bij het (beter) leren van de Nederlandse taal kan bij de bieb terecht. En wie moeite heeft om digitale zaken te regelen ook. Een DigiD aanmaken of paspoort aanvragen? Beter leren lezen of schrijven? De bieb helpt!

Gemiva Banenborrel

Gemiva organiseert “Banenborrel”

Regio – Donderdag 30 mei 2024 organiseert Gemiva een “Banenborrel”. Gemiva ondersteunt mensen met een beperking en is actief op 25 locaties in de Drechtsteden.
Tijdens deze informele bijeenkomst kunt u in gesprek over de mogelijkheden bij Gemiva in de Drechtsteden. U kunt u laten informeren over vaste of flexibele banen, stages, leerwerkplekken of vrijwilligerswerk. De borrel wordt gehouden van 16:30 tot 18:30 uur in activiteitencentrum Spoorzicht, Dubbeldamseweg-Zuid 187, Dordrecht.

“Belangstellenden kunnen tijdens de banenborrel op een laagdrempelige manier met ons kennismaken. En wij met hen”, vertelt Bianca Huizer, regiodirecteur bij Gemiva. “We hebben regelmatig vacatures en daarom ontmoeten we graag mensen die interesse hebben in werk bij Gemiva. We zoeken ervaren professionals, maar we hebben ook opleidingsplaatsen. Dus ook als je geen ervaring hebt
in de gehandicaptenzorg: kom gewoon eens vrijblijvend praten. Het is een prachtige en veelzijdige sector om in te werken. Ook als je op zoek bent naar een stageplaats of vrijwilligerswerk kun je binnenstappen op 30 mei. We spreken je graag en zijn benieuwd naar jouw interesses en mogelijkheden.”

Snel aan de slag
Hidde kwam naar een eerdere banenborrel van Gemiva. Hij vertelt: ”Meteen bij binnenkomst merkte ik dat er een warme en open sfeer hing. Ik wilde mij graag oriënteren op de mogelijkheden om binnen Gemiva aan de slag te gaan. Tijdens de gesprekken werd geluisterd naar wat ik wilde en werd meteen geschakeld naar de mogelijkheden voor mij. Snel na de banenborrel had ik een gesprek op locatie. Anderhalve week later ben ik aan de slag gegaan.”

Werken met eigen regie, karakter en betekenis
Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. De organisatie heeft in de Drechtsteden kinderdagcentra, activiteitencentra, woonlocaties en heeft een ambulante dienst die cliënten thuis, op school of op hun werkplek opzoekt.

Bianca Huizer: “Werken bij Gemiva betekent werken in vrijheid en flexibiliteit, je krijgt de regie om te doen wat het juiste is voor jouw cliënt. Jouw baan is uitdagend en er is genoeg ruimte voor ontwikkeling van jouw talent. Bij ons ben je betekenisvol voor anderen.”

Vrachtwagen op zijn kant

Vrachtwagen op zijn kant

Regio – De oprit bij Oud-Alblas/Papendrecht naar de A15 richting Rotterdam werd woensdag 15 mei 2024 afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen. Door nog onbekende oorzaak viel de tankwagen rond 07.00 uur in de bocht op zijn kant en kwam dwars op de oprit terecht.

Volgens Rijkswaterstaat is de oprit zeker tot 14:00 uur afgesloten omdat er vanuit de vrachtwagen olie is gelekt. Tot dat is opgeruimd wordt verkeer aangeraden om via Sliedrecht-West om te rijden. Verkeer op de N3 richting Papendrecht heeft zeker 20 minuten extra reistijd.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK