Monthly Archives: juli 2024

Tourtocht Tour de France Femmes

Alblasserdam maakt zich op voor de Tour de France Femmes

Alblasserdam – Over drie weken is het zo ver en komt de “Tour de France Femmes avec Zwift” naar Nederland. Gemeente Alblasserdam is doorkomstgemeente van de tweede etappe. Daarmee kleurt Alblasserdam geel op dinsdag 13 augustus! En daar blijft het niet bij. De Tour de France Femmes roept sportieve Alblasserdammers op mee te doen aan de toertochten die op 11 augustus plaatsvinden.

Tijdens deze toertochten ontdekken deelnemers een deel van het officiële parcours op de fiets, afhankelijk van de afstand die zij fietsen. De afstanden van de toertochten variëren namelijk van 25 tot 150 kilometer. Er is echter één vast onderdeel: alle deelnemers doorkruisen het officiële tijdritparcours door de binnenstad van Rotterdam, dat zondag 11 augustus tot 14.00 uur autovrij is.
Het is een uniek moment dat de allergrootste wielerwedstrijd voor vrouwen start in Nederland. Daarom wordt er flink uitgepakt met verschillende sportieve, culturele en maatschappelijke programma’s. De toertochten en Ladies Ride zijn onderdeel van het sportieve programma ‘Toerversie Rotterdam’ en vinden plaats op 11 augustus.

Ladies Ride
Nederlanders inspireren om op de fiets op te springen, dat wil de Tour de France Femmes met hun fietstochten. Daarom is ook de Ladies Ride nieuw leven ingeblazen. Aan deze fietstocht, die voorheen werd georganiseerd door voormalig wereld- en olympisch kampioene Leontien van Moorsel, kan iedereen meedoen. Het parcours bestaat uit twee verschillende routes, van 25 en 40 kilometer, en is af te leggen op elk type fiets. De tocht start in het centrum van Rotterdam en gaat vervolgens noordoostwaarts richting de Rotte en de Rottemeren.
Leontien, ambassadrice van de Tour de Femmes: “Natuurlijk fiets ik ook mee met de Ladies Ride! Ik hoop daar zoveel mogelijk deelnemers te ontmoeten. Samen lekker bewegen, leuke gesprekken voeren op de fiets en een gezellige tijd hebben met elkaar. Ik heb hier heel veel zin in!”

Foto’s Carla Vos/Cor Vos © 2023

Vieren van de wielersport
‘Toerversie Rotterdam’ is er voor de recreatieve fietser met de Ladies Ride én voor de sportieve fietser met de Toertochten. Deze toertochten starten vanuit verschillende locaties en het is mogelijk om verschillende afstanden af te leggen. Afstanden wisselen van 70, 110 en 150 kilometer en doorkruisen de deelkomstgemeenten waar de vrouwenprofs de daaropvolgende volgende dagen ook fietsen. Beide wielerevents vinden plaats op 11 augustus.
Meer informatie over het programma en ticketverkoop van de toertochten en Ladies Ride is te vinden op: www.toerversierotterdam.nl

Paard te water

Paard uitgeput uit de sloot gehaald

Nieuw-Lekkerland – Zondag 21 juli 2024 is omstreeks 11:00 uur de brandweer opgeroepen voor een te water geraakt paard langs de Elzenweg in Nieuw-Lekkerland.
De brandweer, die enkele minuten later ter plaatse kwam, had enige moeite om het uitgeputte paard uit de sloot te krijgen.

Na enige tijd kwamen ook de eigenaren van het paard om te helpen. Uiteindelijk lukte het om het paard op de kant te trekken. Het paard was volledig uitgeput, maar met wat voer lukte het het paard om te gaan staan. Het beest is vervolgens afgespoeld met behulp van een brandslang.
Na ruim een uur kon de brandweer inpakken en retour kazerne.

Lezing fietsvakanties

Lezing in De Rederij over fietsvakanties

Alblasserdam – Barbara Kroos, fietsbegeleider bij “Fital” zal op zaterdag 27 juli een presentatie geven over fietsvakanties. Met haar jarenlange ervaring met fiets-cruise en fiets-bus vakanties, zal zij u informeren over de mogelijkheden van een fietsvakantie.

De presentatie vindt plaats van 10:30 tot 11:30 in de Rederij, Cortgene 2 in Alblasserdam. Ben je aan het nadenken over een fietsvakantie en wil je meer weten over de verschillende opties en bestemmingen? Dan is deze presentatie zeker de moeite waard om bij te wonen.

Tijdens de presentatie is er ook ruimte om vragen te stellen aan Barbara, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan. Thee en koffie staan klaar op 27 juli in de Rederij in Alblasserdam.
Deze presentatie valt onder Fit, groen en gezond.

Heeft u een bedrijf, vereniging of stichting die ook deze thema’s uitdragen en zou u ook graag een presentatie of lezing geven neem dan contact op met Danielle van Gent Programmacoordinator Rederij of Ingrid Goeree Community Librarian Bibliotheek Aanzet. 088-242 5070

Verlichtingsweek Kinderdijk

Verlichtingsweek Werelderfgoed Kinderdijk komt er weer aan!

Kinderdijk – Binnenkort staat weer de Verlichtingsweek op het programma, het jaarlijks terugkerende evenement dat de bezoekers onderdompelt in de betoverende uitgelichte molens. Van 2 t/m 7 september 2024 kunnen bezoekers dit unieke lichtspektakel aanschouwen op ons Werelderfgoed.

Tijdens de Verlichtingsweek krijgt u de gelegenheid om de molens in hun volle glorie te bewonderen. ’s Avonds worden ze sfeervol verlicht en kunt u uzelf onderdompelen in een magische wereld! De verlichte molens brengen de geschiedenis en cultuur van Kinderdijk op een unieke manier tot leven en bieden een onvergetelijke ervaring.

Avondprogramma

2 t/m 7 september:

 • Rondvaarten: Iedere avond mogelijk langs de verlichte molens.
 • Foodtrucks: Op het terras van het Bezoekerscentrum voor hapjes en drankjes, met gezellige sfeer en achtergrondmuziek.
 • Museummolen Nederwaard: Open voor publiek van woensdag tot en met zaterdag.

Maandag 2 en dinsdag 3 september:

 • Fotografiecursus: Professionele fotograaf geeft les op één van de molenerven.

Maandag 2 en woensdag 4 september:

 • Lichtjes Cruise: Vertrek vanuit hartje Rotterdam met de James Cook, inclusief hoofdgerecht en dessert. (Volgeboekt)

Woensdag 4, vrijdag 6 en zaterdag 7 september:

 • Borrelboot: Vaart tussen de verlichte molens door, met culinaire verwennerij tijdens een uur durende tocht.

Woensdag 4 en donderdag 5 september:

 • Wateractiviteit: Kajakken op de boezem van de Overwaard.

Vrijdag 6 september:

 • Molenmarkt: Van 16.00 tot 22.00 uur in de dorpskern van Kinderdijk.

Zaterdag 7 september:

 • Silent Disco: Op het dak van het Bezoekerscentrum onder de sterrenhemel met verlichte molens op de achtergrond.

Tickets kopen
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk nodigt iedereen van harte uit om deze magische week te beleven en te genieten van de prachtige verlichte molens. Het advies is om op tijd tickets te reserveren welke alleen online worden aangeboden. Meer informatie over de Verlichtingsweek, een overzicht van alle activiteiten en de tickets vindt u terug op onderstaande website.

Houd ook die website goed in de gaten voor updates van de verschillende activiteiten.

Parkeren
In de avonduren rijden de shuttlebussen tussen Alblasserdam en Kinderdijk niet. Parkeren is daarom vanaf 17:00 uur mogelijk op het parkeerterrein van Royal IHC.
Voor mindervalide bezoekers is er een (betaalde) parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum in Kinderdijk.

Asfalt met scheuren

Lekdijk Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk afgesloten van 18 – 24 juli

Nieuw-Lekkerland/Kinderdijk – Noodreparaties aan het asfalt van de Lekdijk zorgen ervoor dat deze belangrijke verbindingsweg van 18 tot en met 24 juli 2024 tussen 07:00 en 18:00 uur is afgesloten. Op de website “Melvin” van het Nationaal Dataportaal wegverkeer is te zien wat deze werkzaamheden precies inhouden.

“Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid. Op 18 en 19 juli zal worden gefreesd, tijdens deze werkzaamheden kunnen de nood- en hulpdiensten bij de hoogste prioriteit passeren. Op 20 t/m 24 juli zal worden geasfalteerd, tijdens deze werkzaamheden kunnen de nood- en hulpdiensten er niet langs, ook niet bij de hoogste prioriteit.
Tijdens de periode 18 t/m 24 juli kunnen ook bussen er niet langs. De werkzaamheden zijn tussen 07:00 en 18:00 uur, na werktijd kan de weg gebruikt worden voor iedereen”, zo wordt op de website vermeld.
Het fietspad blijft gewoon toegankelijk tijdens het werk. Autoverkeer zal kilometers moeten omrijden om bijvoorbeeld in Alblasserdam te komen tijdens de afsluiting.

Gedurende de zomermaanden zal overigens nog regelmatig lokaal aan het asfalt worden gewerkt, omdat er nog altijd nieuwe scheuren ontstaan of oude scheuren moeten worden bijgewerkt.

Foto: © Cees van der Wal

Middelengebruik jeugd

Molenlanden informeert ouders over gebruik alcohol en drugs

Molenlanden – De gemeente wil voorkomen dat jongeren onder de 18 alcohol of drugs gaan gebruiken. Daarom ontvangen alle ouders van leerlingen uit groep 8 ook dit jaar via school een informatiepakket over middelengebruik. In de uitdaging van het opvoeden is communicatie cruciaal. Vooral wanneer het gaat om gevoelige onderwerpen zoals alcohol en drugs. De invloed van ouders is groter dan de meeste ouders denken. Met dit informatiepakket wil de gemeente ouders informeren, aanmoedigen en tips geven om over deze onderwerpen in gesprek te gaan.

Gezond opgroeien is verleidingen weerstaan
Tijdens de pubertijd komen jongeren steeds meer verleidingen tegen. Dat kan gebeuren op school, bij vrienden, de sportvereniging of via social media en internet. De ene jongere laat alcohol links liggen, rookt niet en is niet geïnteresseerd in drugs. De andere jongere experimenteert erop los. Voor het gezond opgroeien is het belangrijk dat alcoholgebruik zo lang mogelijk wordt uitgesteld en drugsgebruik helemaal ontmoedigd. Wie namelijk al op jonge leeftijd begint, loopt een groter risico er later problemen mee te krijgen.

Jong Molenlanden kan helpen
Maakt u zich zorgen over uw kind? Of heeft u vragen over hoe u met het middelengebruik van uw kind kan omgaan? Jong Molenlanden is er voor alle jongeren 10 tot 24 jaar en hun ouders in gemeente Molenlanden. Contact opnemen met een jongerenwerker kan via info@jongmolenlanden.nl.

Heeft u als ouder interesse in deze folder, maar deze niet via uw kind of de school ontvangen? Het informatiepakket kunt u aanvragen bij info@jongmolenlanden.nl.

Jens van den Dool

Nederlands kampioen start in Alblasserdam

Alblasserdam – Aan de startlijst van de Paardenmarktronde, die wordt gehouden op woensdag 24 juli 2024 is Jens van den Dool, kersvers Nederlands kampioen Elite zonder contract, toegevoegd. Ook bij de dames en sportklasse is er een mooi deelnemersveld met oud-winnaars Tessa Dijksman, Patrick Somsen en Jeroen Bijnagte.

Jens van den Dool, vorig jaar tweede in Alblasserdam, zegevierde in juni op het Nederlands kampioenschap Elite zonder contract op de Drenthse VAM-berg. Dat de 25-jarige wielrenner in vorm is toonde hij aan door daarna ook Rond om de Graaf in Molenaarsgraaf op zijn naam te schrijven.

Regiorenners
In de 63e editie van de Paardenmarktronde van Alblasserdam zal de Hoogbloklander de strijd moeten aangaan met onder andere regiorenners Casper van der Wulp (Alblasserdam), Micha Mouthaan (Nieuw-Lekkerland) en Thijs Wemmers (Bleskensgraaf). Ook zijn broer Kevin van den Dool, onlangs tweede in de Slag van Ambacht, verschijnt aan de start.

Roemruchte erelijst
Bij de dames heeft Tessa Dijksman zich wederom ingeschreven. In 2022 won ze in Alblasserdam en vorig jaar eindigde ze als derde. Ze zal haar naam nog eens op de roemruchte erelijst willen zetten. In de sportklasse starten oud-winnaars Patrick Somsen en Jeroen Bijnagte. Zij krijgen concurrentie van kleppers als Arian Oosthoek (tweede in Slag van Ambacht) en Mike Kruijthof (tweede in Ronde van Papendrecht).

Op de kruising van de Van Eesterensingel en de Plantageweg in Alblasserdam zal de strijd losbarsten op woensdag 24 juli. De sportklasse start om 13:00 uur, de dames om 14:30 uur en de elite/belofte sluit af vanaf 16:30 uur.
Hou de site www.rondevanalblasserdam.nl in de gaten voor de laatste updates.

Klokradio zal ook dit jaar weer verslag doen van de Paardenmarktronde. Onze uitzending duur van 12:00 – 20:00 uur.

Marko Does nieuwe gemeentesecretaris Molenlanden

Molenlanden – Het college van burgemeester en wethouders van Molenlanden heeft besloten om Marko Does te benoemen als nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur. Marko start op 1 oktober 2024.

Marko Does (60) heeft ruime ervaring opgedaan als gemeentesecretaris bij de voormalige gemeenten Strijen en Giessenlanden. Daarmee is hij goed bekend met zowel de functie als het gebied. De laatste zes jaar was hij directeur van een grote sociale dienst: Werkplein Hart van West-Brabant.

Marko kijkt er naar uit om voor Molenlanden te gaan werken: “De inhoudelijke opgaven en de manier van samenwerken spreken mij erg aan. Ik ga dan ook graag met college en medewerkers aan de slag om verder te bouwen aan deze mooie gemeente.”

Stevige uitdagingen en opgaven
Burgemeester Theo Segers is blij met de ruime kennis en ervaring van Marko Does: “We staan voor stevige inhoudelijke uitdagingen en opgaven. Tegelijk willen wij blijven investeren in onze dienstverlening en samenwerking met onze inwoners en ondernemers. Naast zijn inhoudelijke bagage zagen we bij Marko Does een sterke motivatie om onze dienstverlening verder door te ontwikkelen en te zorgen voor aantrekkelijk werkgeverschap.”

Raadsvergadering windturbines

Raad Molenlanden: unaniem “Nee” tegen hoge windturbines

Regio / Molenlanden – De gemeenteraden van Molenlanden en Gorinchem hebben dinsdagavond 9 juli 2024 gezamenlijk vergaderd  over de locatie van windturbines. Hierbij ging het onder meer om de omstreden ‘locatie J’, vlakbij Wijngaarden en Papendrecht. De voltallige raad van Molenlanden bleek tegen plaatsing van grote windturbines in haar gemeente. Wel omarmt men het idee van een groter aantal kleine windturbines, zo bleek.

Irritatie
Voor aanvang van de vergadering was er door de voltallige gemeenteraad van Molenlanden een motie ingediend die stelde dat er in Molenlanden nergens windturbines zouden worden geplaatst. Dit zorgde voor irritatie bij raadsleden uit Gorinchem. Het leek er namelijk op dat er nu alleen locaties in Gorinchem over zouden blijven en dat vonden raadsleden uit die stad niet juist, te meer daar nu ook de locatie Avelingen weer in zicht leek te komen. Deze plek was al in een vroeg stadium door de Gorcumse raad afgewezen als mogelijkheid.

Lege handen
De verantwoordelijke wethouder Jan Lock van Molenlanden was niet blij met het amendement waarbij plaatsing in heel Molenlanden werd afgewezen. “Ik sta nu met lege handen”, zei hij. Hij gaf aan dat hij in dit geval geen serieuze gesprekspartner van de provincie kan zijn. De provincie zal nu zelf een besluit nemen en Molenlanden geeft volgens Lock op deze manier de regie uit handen. Hij zag graag dat de raad met een alternatief zou komen.

Alternatief
Na een schorsing werd het raadsbrede amendement van Molenlanden aangepast. Er is nu sprake van alternatieve manieren om alsnog aan de opgave vanuit de provincie te voldoen en daarmee worden kleinere windturbines bedoeld. Zo zou Molenlanden toch zijn aandeel kunnen nemen bij het opwekken van windenergie. Wethouder Jan Lock toonde zich tevreden met deze aanscherping van het amendement.

Het geamendeerde voorstel werd uiteindelijk door de raad van Molenlanden aangenomen met 24 stemmen voor en 2 tegen.
Plaatsing van zeer hoge windturbines op de “locatie J” lijkt nu dus van de baan, maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door de provincie.

Bomen omgewaaid Arkel

Schade door onweersbuien valt mee

Regio – De onweersbuien, die dinsdagavond 9 juli 2024 over onze regio trokken hebben betrekkelijk weinig schade aangericht. Rond 19:00 uur was een prachtige “shelfcloud” te zien die vanuit het zuiden de buien aankondigde.

Shelfcloud, zoals hij te zien was bij het veer Streefkerk-Bergambacht (© Klokradio)

Voorafgaand aan de buien waren er flinke windstoten, waardoor de bomen, die vol in blad staan, het zwaar te verduren kregen. In Arkel bijvoorbeeld moest de brandweer twee omgewaaide bomen verwijderen aan het Rietveld (foto Brandweer Arkel).

Ook ontstond er lokaal wat wateroverlast op de wegen door de plensbuien, maar grote problemen deden zich niet voor.

Windturbines

Gemeenteraden Molenlanden en Gorinchem vergaderen gezamenlijk

Molenlanden / Gorinchem – Dinsdagavond 9 juli 2024 vergaderen de gemeenteraden van Molenlanden en Gorinchem gezamenlijk over de zoeklocaties voor windturbines in onze regio.
Ondanks de verschillende bezwaren, die al geruime tijd klinken vanuit de samenleving – en dan voornamelijk uit Molenlanden en Papendrecht – wordt vrijwel zeker besloten te gaan voor de zoeklocaties J en S, zie bijgaand kaartje.

Dat is althans het voorstel van de colleges van b&w:
“Gelet op de uitkomsten van de windverkenning, Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland te
verzoeken om de locaties S en J als voorkeurslocaties op te nemen in het omgevingseffectrapport,
waarin ook alle in het voorstel genoemde windlocaties worden meegenomen, en daarmee mee te
nemen bij de onderbouwing van de wijziging van de provinciale omgevingsverordening, conform
de bestuursovereenkomst.”

Via onderstaande link kunt u op de website van Gemeente Molenlanden alle relevante stukken inzien.
Maandag 8 juli was op Klokradio een interview te beluisteren met Peter-Jan van Steenbergen, directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk over dit voornemen.
U kunt deze uitzending hier terugluisteren: https://tinyurl.com/2696dxyy

Code oranje wegens onweer

Code oranje wegens verwachte onweersbuien

Regio – Vanaf eind dinsdagmiddag 9 juli 2024 geeft het KNMI code oranje op vanwege de grote kans op zware onweersbuien, die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land zullen trekken. Bij deze buien kunnen er zware windstoten voorkomen. Plaatselijk kan veel regen vallen. De buien gaan gepaard met veel onweer en wellicht grote hagelstenen.

“Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn,” zegt het KNMI in haar waarschuwing.
Tijdens de verwachte buien kunnen plaatselijk zware windstoten van 75-100 km/uur voorkomen, hagel van 2-4 cm en veel regen in korte tijd (20-40 mm).

In onze regio worden de zwaarste buien tussen 20:00 en 22:00 uur verwacht.

Boekpresentatie Museum Nieuwpoort

Boekpresentatie “Het rampjaar 1672” in Museum Nieuwpoort

Nieuwpoort / Streefkerk – Op vrijdag 5 juli 2024 had groep 7 van de school met de Bijbel uit Streefkerk een bijzonder uitje. Ze waren uitgenodigd om de boekpresentatie mee te maken van het recent verschenen boek Het Rampjaar 1672, geschreven door P. Zeeuw.

Deze boekpresentatie vond plaats in Museum Nieuwpoort. Eenmaal binnen kregen de kinderen een leerzame uitleg over de maquette van Nieuwpoort. Duidelijk werd de functie van de sluis die in 1696 onder het museum is aangebracht. Het water van de Lek kon men – door de sluis te openen – binnenlaten en de akkers en weilanden in de wijde omgeving laten overstromen. Begrijpelijk is dat de boeren daar niet blij mee waren, vandaar dat de schout (burgemeester) van Nieuwpoort de sleutel daarvan in eigen beheer hield en kon openen en sluiten als hij daar de opdracht voor kreeg. Hij handelde daarmee in het landsbelang.

De sluis werd gebouwd nadat in het rampjaar 1672 de Staten van Holland van 4 kanten aangevallen werden door de Fransen, Engelsen, Munstersen en Keulsen. Toen werd de Hollandse Waterlinie in werking gesteld. Dit voorkwam op ’t nippertje dat Franse troepen konden door konden stoten naar Amsterdam. Daarna werden de plannen gemaakt om steden en forten te versterken, waaronder de bouw van de vesting Nieuwpoort en de sluis onder het stadhuis.

Na de rondleiding door een tweetal gidsen werden de kinderen ontvangen In de trouwzaal van het stadhuis. Twee kinderen namen elk een gedeelte van het boek voor rekening om dat voor te lezen.

Het eerste exemplaar werd door de kinderen namens Uitgeverij De Ramshoorn aan de wethouder Arco Bikker van de gemeente Molenlanden overhandigd. In zijn dankwoord refereerde hij eraan dat 1672 een van de belangrijkste jaartallen is in onze vaderlandse geschiedenis. Verder kreeg juffrouw Nobel van de School met de Bijbel Streefkerk ook een boek voor de klassenbibliotheek. Matzy van Harten nam namens Museum Nieuwpoort ook een exemplaar in ontvangst.

De kinderen kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst. Voor de terugweg naar Streefkerk kregen ze nog een heerlijke Zeeuwse bolus mee.

Rookvrije speelplaatsen

Wethouder: “Rookvrije speelplaats logische stap”

Alblasserdam – Speeltuinen worden rookvrije zones om de gezondheid van kinderen en volwassenen te beschermen. Dit initiatief werd op 6 juli 2024 onthuld door wethouder Marten Japenga bij speelplaats Het Groene Woude Wik in de wijk Blokweer, tijdens een kleedjesmarkt.

Redenen voor rookvrije speelplaatsen
Roken en meeroken zijn schadelijk voor de gezondheid. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen door de gevolgen van (mee)roken. Het blijft dus belangrijk om mensen bewust te maken van de gevaren van roken. Alblasserdam streeft naar een fit en groen dorp, waarbij sport, beweging en ziektepreventie centraal staan. Plus, openbare plaatsen, vooral die voor kinderen, zijn niet geschikt voor roken.

Initiatief en uitvoering
Het idee voor rookvrije speelplaatsen kwam van het CDA en werd goedgekeurd door de gemeenteraad. De gemeente wil roken op speelplaatsen ontmoedigen om meeroken te voorkomen en een goed voorbeeld te geven aan kinderen. Bordjes met ‘Deze plek is rookvrij’ moedigen mensen aan om elkaar aan te spreken op hun rookgedrag.

Rookvrije speelplaatsen

Wethouder Marten Japenga: “Logische stap”
Japenga benadrukt dat het inmiddels normaal is om niet te roken in horeca, op het werk en op schoolpleinen. Het is daarom logisch om ook speelplaatsen rookvrij te maken. Kinderen moeten veilig kunnen buitenspelen, en de steun van buurtbewoners voor deze actie is bemoedigend. De gemeente zal tot het einde van het jaar rookvrije borden en tegels plaatsen op speelplaatsen in Alblasserdam.

Dit initiatief draagt bij aan het streven naar een rookvrije generatie en een gezondere leefomgeving voor iedereen.

Landvast heropening zalen

Cinemazalen Landvast feestelijk geopend

Alblasserdam – De onlangs vernieuwde cinemazalen van Landvast zijn zondag 7 juli 2924 feestelijk geopend met vertoningen van de nieuwste films: Verschrikkelijke Ikke 4, Binnenstebuiten 2, Dikkie Dik en Superkrachten voor je Hoofd.

Speciaal voor kinderen werd er een Film Feestje georganiseerd. Hier konden de jonge bezoekers genieten van verse popcorn, frietjes en een draai aan het snoeprad. Buiten konden kinderen deelnemen aan sportieve krachtpatser oefeningen onder leiding van Gerard Schoonewil van Fit Everywhere om hun superkrachten te trainen. Er waren ook activiteiten zoals reuzebellen blazen, springen op een springkussen en poseren met twee echte Landvast Minions die rondliepen, highfives uitdeelden en meesprongen op het springkussen.

Peter Kooiman, bestuurder/penningmeester van Landvast, keek tevreden toe hoe de vernieuwingen bij het publiek in de smaak vielen.

Komende week gaat ook de film Familie Bellinga: Pretpark op Stelten in première, waarmee een vol filmprogramma voor kinderen in de zomervakantie wordt ingeluid. Voor de volwassenen gaat deze week Fly Me to the Moon in première, een echte ‘must see’ voor deze zomer.

Oude stoelen zo’n 7.000 keer gebruikt
Na bijna 16 jaar waren de stoelen in zaal 1 en 2 versleten en dringend aan vervanging toe. Gemiddeld zijn de stoelen elk zo’n 7000 keer gebruikt, wat neerkomt op ruim 14.000 vlieguren.

Vanwege budgettaire en praktische overwegingen zijn er geen ligstoelen of loveseats geïnstalleerd. Hoewel er meer comfort gewenst was richting Cinema Royaal, bleven de tribunes een vaststaand feit. Het aantal stoelen per zaal is iets verminderd, maar er is rekening gehouden met de multifunctionaliteit van de zalen, die ook geschikt moeten blijven voor congressen en lezingen.

Wat is er nieuw?
De stoelen zijn volledig vervangen, maar de houten ruggen zijn hergebruikt. De nieuwe stoelen hebben bredere leuningen en tussen de stoelen zijn mooie tafeltjes met lampjes geplaatst. De voorste rijen zijn voorzien van comfortabele voetenbankjes, waardoor ook helemaal vooraan zitten aantrekkelijk is geworden.

Daarnaast heeft de horecavoorziening een upgrade gekregen. Er is meer sfeer gecreëerd en de snelheid van bediening is verhoogd door zelfbediening, terwijl de service en kwaliteit zijn verbeterd. Er is bijvoorbeeld nu keuze tussen eenvoudige nacho’s met saus of mooi opgemaakte loaded nacho’s met diverse verse toppings.

Windturbines vs. laagvliegende helikopters

Windturbines vs. laagvliegende helikopters

Regio – In de Alblasserwaard wil de overheid duurzame stroom opwekken met windturbines en tegelijkertijd nieuwe oefengebieden creëren waar Defensie laag kan vliegen met helikopters. Dit blijkt echter problematisch te zijn, aangezien laagvliegende helikopters en windmolens een slechte combinatie vormen.

Uit onderzoek van regionale omroepen en de NOS blijkt dat in vijf van de acht gebieden in Nederland, die Defensie als nieuwe oefengebieden voor helikopters heeft geselecteerd, ook de ambitie bestaat om windmolens te bouwen. Een van deze gebieden ligt onder de rook van Gorinchem, bij de A27 en het dorp Arkel. De gemeenteraad beslist dinsdag of daar meerdere hoge windturbines zullen komen.

Gevaarlijk voor piloten én omgeving
Hoewel de locatie ook onderdeel is van een groot oefengebied van Defensie, dat zich uitstrekt tot in Utrecht, zou de installatie van meerdere windturbines bij elkaar gevaarlijk zijn voor piloten die laag willen vliegen. Defensie heeft aangegeven dat een enkele windturbine geen probleem vormt, maar dat een windpark onveilig is voor vliegers en de omgeving bij intensief gebruik als laagvlieggebied voor helikopters.

Op het kaartje hieronder (© rijnmond) is in rood het laagvlieggebied dat Defensie in de Alblasserwaard voor ogen heeft aangegeven. Aan de rechterkant, bij de A27, moeten de windmolens verrijzen.

“Defensie moet meer laagvliegen met helikopters”
Het ministerie van Defensie benadrukt de noodzaak voor meer ruimte om helikopteroefeningen uit te voeren. Ze voorziet een toename van 1.378 naar 2.500 vlieguren per jaar. Deze uitbreiding is nodig vanwege de veranderende veiligheidssituatie en om de trainingen effectief te kunnen uitvoeren. Daarom hebben de vliegers meer verschillende trainingsgebieden nodig.

Defensie streeft naar extra laagvlieggebieden in onder andere Zeeland, Noord-Brabant, en delen van het rivierengebied. Daarnaast zou er een groot laagvlieggebied moeten komen over een deel van de Veluwe en de Achterhoek. Deze plannen staan echter haaks op de windenergieplannen in die regio’s.

Keuzes, keuzes…
Het nieuwe kabinet wil de afhankelijkheid van olie en gas verminderen, en een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken is door meer duurzame energie te produceren. Windmolens op land zijn een van de goedkoopste opties om dit doel te realiseren. In het dichtbevolkte Nederland komt echter slechts een klein deel van het oppervlak in aanmerking voor nieuwe windparken. Het kabinet moet een knoop doorhakken over hoe het beste invulling gegeven kan worden aan zowel nieuwe windmolenparken als nieuwe laagvlieggebieden.

De plannen voor de laagvlieggebieden zitten momenteel nog in de onderzoeksfase. Defensie onderzoekt onder andere de effecten op het milieu en de omgeving. Pas daarna wordt een definitieve keuze gemaakt over waar Defensie daadwerkelijk wil gaan vliegen. “Het kabinet moet straks een keuze maken. Zowel nationale veiligheid als energiezekerheid zijn van nationaal belang,” aldus Defensie. De Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard is op de hoogte van de plannen van Defensie en wacht het onderzoek naar de laagvlieggebieden af.

Auto te water

Auto te water, geen inzittenden gevonden

Nieuw-Lekkerland – Zondagochtend 7 juli 2024 werden de hulpdiensten even na half zes gealarmeerd vanwege een voertuig dat te water was geraakt langs de Schoonenburgweg (N480) in Nieuw-Lekkerland.

Bij aankomst van de hulpdiensten was er echter geen spoor van de bestuurder te bekennen. Duikers en oppervlakteredders van de brandweer hebben enkele zoekslagen uitgevoerd, maar zonder resultaat. Het is mogelijk dat de bestuurder op eigen initiatief is vertrokken, wat strafbaar is. De politie is een onderzoek gestart naar het incident. Hoe het voertuig te water kon raken, blijft vooralsnog onduidelijk.

Training Dappere Dino's

Training kinderen van gescheiden ouders

Giessenburg / Molenlanden – Op 4 september 2024 start de training “Dappere Dinos” in Giessenburg, speciaal voor kinderen van 6 t/m 8 jaar uit de gemeente Molenlanden van wie de ouders gescheiden zijn. Ondanks dat ouders hun best doen om hun kinderen te ontzien, hebben de veranderingen door een scheiding altijd impact op het leven van een kind. De training Dappere Dino’s, die is gebleken effectief te zijn in het helpen van kinderen om met deze veranderingen om te gaan, wordt gegeven door jeugdprofessionals van het Sociaal team Molenlanden.

Meer Veerkracht en Zelfvertrouwen
Onderzoek toont aan dat kinderen die deelnemen aan Dappere Dino’s meer zelfvertrouwen ontwikkelen, veerkrachtiger zijn en zich beter voelen. Gedurende 8 bijeenkomsten gaan kinderen via spel, knutselen en gesprekken met Dinosaurus Rex aan de slag met het thema scheiding en wat dit voor hen betekent. Volgens Jorieneke van Drenth, jeugdprofessional van het Sociaal team Molenlanden, leren kinderen dat ook anderen gescheiden ouders hebben en dat hun gevoelens en gedachten normaal zijn. Ze oefenen vaardigheden om met de veranderde situatie om te gaan op een manier die bij hen past.

Voor Ouders
Ouders worden op verschillende manieren geïnformeerd en betrokken bij Dappere Dino’s. Ze worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en eventueel een eindgesprek. Daarnaast ontvangen ze na elke bijeenkomst een nieuwsbrief over het thema van die keer, zodat ze weten wat de kinderen hebben gedaan.

Meer Informatie en Aanmelden

 • Startdatum: Dinsdag 4 september van 15.45 – 16.30 uur
 • Locatie: Basisschool De Hoeksteen, Johan de Kreijstraat 2, Giessenburg
 • Aanmelden: Via het Sociaal Loket: 088 75 15 100 of sociaalloket@jouwgemeente.nl
 • Deelname: Gratis

Deze training biedt een waardevolle ondersteuning voor kinderen die te maken hebben met de impact van een scheiding, door hen te helpen hun emoties te begrijpen en vaardigheden te ontwikkelen om met de nieuwe situatie om te gaan.

Samenwerking Rabobank en SWEK

Samenwerking Rabo en SWEK verlengd

Kinderdijk – Rabobank regio Lek en Merwede en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hebben hun succesvolle samenwerking verlengd voor een periode van drie jaar. De nieuwe partnerschapsovereenkomst, ondertekend door Corrie de Kluijver-den Hoed van Rabobank en Jeanet de Jong, Manager Publiek van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, loopt van 1 juli 2024 tot en met 1 juli 2027.

De samenwerking tussen Rabobank en Kinderdijk heeft als doel de maatschappelijke betekenis en zichtbaarheid van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk te bevorderen. Jeanet de Jong benadrukt het belang van bewustwording van de erfgoedwaarden bij de bezoekers die vanuit alle delen van de wereld naar het Werelderfgoed komen.

Rabobank zal jaarlijks een financiële bijdrage leveren aan de stichting, die gebruikt zal worden ter ondersteuning van diverse projecten en activiteiten met een focus op duurzaamheid en educatie. Daarnaast draagt de samenwerking bij aan het onderhoud en beheer van de historische molens op het erfgoed. Jeanet de Jong verklaart: “Inkomsten die ten goede komen aan het beheer en onderhoud van de molens zijn cruciaal. Wij vertellen het verhaal van een sterk staaltje watermanagement, waar wij als Nederlanders trots op mogen zijn.”

Als onderdeel van de samenwerking biedt Stichting Werelderfgoed Kinderdijk Rabobank verschillende tegenprestaties. Rabobank-leden krijgen bijvoorbeeld de gelegenheid om deel te nemen aan een Rabo-ledendag, waar ze de expertise van Kinderdijk op het gebied van waterbeheer en energietransitie kunnen ervaren. Bovendien zullen beide partijen gezamenlijk educatieve projecten en activiteiten ontwikkelen en promoten, met als doel de bewustwording en kennis over watermanagement te vergroten.

Deze verlenging van de samenwerking onderstreept de gezamenlijke toewijding van Rabobank en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk aan het behoud en promotie van dit unieke stuk duurzaam Nederlands erfgoed.

Schoonmaakproef PFAS moestuinen

Schoonmaakproef “PFAS-moestuinen”

Molenlanden / Regio – De door Chemours aangekondigde proef om moestuinen rond het bedrijf van PFAS te ontdoen, gaat starten in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Drie moestuincomplexen zijn door een onafhankelijk onderzoeksbureau geselecteerd.
Een van de drie moestuinverenigingen heeft al aangegeven aan de proef te willen meewerken, twee anderen moeten daar nog mee instemmen. Om welke complexen het gaat wordt pas later bekendgemaakt. Wanneer de proef start is ook nog niet duidelijk, naar verwachting is dat na de zomer.

Het plan voor de pilot is opgesteld in samenwerking met de gemeenten en Chemours, onder begeleiding van een onafhankelijk team van deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering. Chemours draait op voor de kosten van de werkzaamheden.

Met de informatie die wordt opgedaan tijdens de pilot en de uitslagen van een aanvullend bodemonderzoek in de vier betrokken gemeenten bepaalt het projectteam wat er gaat gebeuren met de overige honderden verontreinigde moestuinen in de streek. Daarvoor geldt nog altijd het RIVM-advies om niet of beperkt uit eigen tuin te eten.

Het doel is om uiteindelijk weer eten te kunnen gaan verbouwen in de moestuinen, waardoor de eigenaren veilig en zonder beperkingen zelfgeteelde groenten en fruit uit de eigen moestuin kunnen eten.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK