Vrijwilliger Sonja Brouwer begeleidt Taalcafé in de Bibliotheek
Giessenburg – In deze Week van Lezen en Schrijven vraagt Bibliotheek AanZet extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in de regio. Iedere week kun je bij de bibliotheek terecht met vragen over taal, digitale vaardigheden en cijfers. De bieb doet dit niet alleen, maar samen met enthousiaste vrijwilligers die klaarstaan om te helpen.
In Bibliotheek Giessenburg organiseert taalvrijwilliger Sonja Brouwer uit Noordeloos wekelijks het Taalcafé. “Het is een initiatief geweest van twee Syrische vrouwen die in Giessenburg wonen,” vertelt ze. “Ze wilden graag anderen ontmoeten en de Nederlandse taal oefenen. Daarom zijn we alweer twee jaar geleden begonnen met het Taalcafé in het dorp.”
Bijzonder vrijwilligerswerk
Samen het nieuws kijken en bespreken, taalpuzzels maken of een potje kwartet spelen. Iedere woensdagavond bereidt Sonja Brouwer een nieuwe les voor. “Ik heb altijd veel plezier in het voorbereiden van de lessen,” zegt Sonja Brouwer. “Voor mijn pensioen had ik een bedrijf in het schrijven en vertalen van teksten. Door mijn vrijwilligerswerk bij de bibliotheek ben ik nog steeds bezig met taal én kan ik andere mensen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Een prachtige combinatie.”
Het Taalcafé wordt bezocht door mensen voor wie Nederlands een nieuwe taal is. Hierdoor komen allerlei verschillende culturen samen. “Het is bijzonder om de deelnemers te leren kennen. De meesten zijn gevlucht en hebben veel meegemaakt. Iedere week leer je ze beter kennen en zie je ze groeien in hun zelfvertrouwen en taalvaardigheid.”
Oefenen van de Nederlandse taal
Nederlands leren is belangrijk om jezelf te kunnen redden in Nederland. In het Taalcafé ga je met elkaar in gesprek, waarbij de aandacht ligt op het spreken en luisteren. Door in het Nederlands gesprekken te voeren met anderen, leer je de taal beter spreken. Elke week worden er andere onderwerpen besproken, zoals het nieuws of het dagelijks leven.
Gemiddeld bestaat de groep in Bibliotheek Giessenburg uit zo’n tien deelnemers. Sommigen zijn nog maar kort in Nederland, anderen al jaren. Vaak wordt de groep gesplitst op niveau, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen. Daarom is sinds een halfjaar taalvrijwilliger Harry Delpeut aangesloten: “Het is altijd gezellig. De deelnemers komen langs om Nederlands te oefenen. Het is fijn om anderen te helpen met het leren van de Nederlandse taal, om iets te kunnen betekenen voor een ander.”
Week van Lezen en Schrijven
Van zondag 8 september t/m zondag 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook vinden ze het lastig om digitale vaardigheden onder de knie te krijgen, zoals het gebruik van een computer, internet en/of een mobiele telefoon. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen: mensen zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond.
De bieb helpt!
In onze snelgroeiende (digitale) samenleving is het belangrijk om jezelf te kunnen redden. Hulp nodig bij Nederlands lezen, schrijven of spreken? Beter leren omgaan met cijfers en geld? Vragen over je telefoon, computer of tablet? Online iets te regelen? Bibliotheek AanZet biedt onder de naam “De bieb helpt!” gratis spreekuren en cursussen aan die je helpen om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van taal, digitaal en cijfers. Met “De bieb helpt!” sta je er nooit alleen voor.