Monthly Archives: februari 2025

De Kattenmand

De Kattenmand wordt verbouwd: drie maanden dicht

Nieuw-Lekkerland – Kattenasiel De Kattenmand gaat wegens een ingrijpende verbouwing voor de duur van drie maanden dicht. Het pand aan de Hoogaarslaan is na vijfentwintig jaar aan een flinke opknapbeurt toe.

De in het asiel aanwezige katten verhuizen tijdelijk naar een opvanglocatie in Sliedrecht, waar zij kunnen rekenen op een prima verzorging. Tijdens de verbouwing is het opname- en plaatsingsbeleid van De Kattenmand ongewijzigd van kracht. Zwerfkatten en afstandskatten (de laatsten alleen na telefonisch overleg) zijn ook in Sliedrecht  van harte welkom.

Wie kennis wil maken met een of meerdere asielkatten dient hiervoor van tevoren een afspraak te maken. De Kattenmand is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 2273 5139.

Jeu-de-boules

Dorpsberaad Arkel onderzoekt behoefte Jeu de Boulesbaan

Arkel – Dorpsberaad Arkel inventariseert de behoefte om in die kern een openbare Jeu de Boulesbaan te realiseren. In veel dorpen van de gemeente Molenlanden is al een openbare Jeu de Boulesbaan gerealiseerd. 

Naast de mening en ideeën vraagt de Dorpsraad om suggesties voor een geschikte locatie.
Inwoners van Arkel kunnen reageren via info@dorpsberaadarkel.nl.

Dorpsberaad Arkel is een groep mensen, die zich als vrijwilliger inzet voor een leefbaar Arkel. De dorpsraad is geen verlengstuk van de gemeente en heeft ook geen politieke bemoeienis. Wel proberen ze te signaleren wat er in het dorp leeft en nemen dat mee in contacten met de gemeente Molenlanden en andere betrokkenen. Ook organiseert Dorpsberaad Arkel bijeenkomsten voor overleg.

Training Dappere Dino's

Training Dappere Dino’s helpt kinderen van gescheiden ouders

Molenlanden / Ottoland – Op 6 maart 2025 start de training “Dappere Dino’s” in Ottoland. Deze training is voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar uit Molenlanden van wie de ouders gescheiden zijn. Ook al doe je als ouder nog zo je best om je kind te ontzien, de veranderingen die een scheiding met zich meebrengen hebben altijd invloed op het leven van een kind. Dappere Dino’s is effectief gebleken om kinderen te helpen met deze veranderingen om te gaan. Reden voor het Sociaal team Molenlanden om deze training voor de derde keer aan te gaan bieden in Molenlanden.

Lekkerder in hun vel
Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer zelfvertrouwen hebben en lekkerder in hun vel zitten nadat zij hebben meegedaan aan Dappere Dino’s. Tijdens zeven bijeenkomsten mogen kinderen via spel, knutselen en gesprekjes met Dinosaurus Rex praten over wat zij ervaren.
‘De veiligheid van de thuissituatie valt weg, het kind moet vaak wennen aan twee huizen en zich aanpassen aan een volledig nieuwe situatie. Op jonge leeftijd kan een kind nog niet goed overzien wat er allemaal gebeurt,’ vertelt Jorieneke van Drenth, jeugdprofessional van Sociaal team Molenlanden. ‘Bij Dappere Dino’s leert een kind dat ook andere kinderen gescheiden ouders hebben. Ze horen dat wat ze voelen en denken normaal is en ze oefenen vaardigheden om met de veranderde situatie om te gaan op een manier die bij hen past. Dit maakt hen veerkrachtiger.’

Voor ouders
Ouders worden geïnformeerd en betrokken tijdens het intakegesprek over hun kind en een apart eindgesprek. Na elke bijeenkomst ontvangen ouders een mail over waar de kinderen aan gewerkt hebben.

Meer informatie en aanmelden
Startdatum: donderdag 6 maart van 15.30 – 16.30 uur.
Locatie: Eben-Haëzerschool, B115 te Ottoland
Aanmelden kan via het Sociaal Loket: 088 – 75 15 100 of sociaalloket@jouwgemeente.nl.
Deelname is gratis.

Koninklijke Onderscheiding voor scheidend raadslid Arjan Dekker

Alblasserdam – Dinsdagavond 11 februari 2025 nam raadslid Arjan Dekker (VVD) afscheid van de gemeenteraad in verband met zijn verhuizing. Tijdens de afscheidsbijeenkomst heeft burgemeester Jan Willem Boersma een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Dekker.

Erkenning voor jarenlange inzet
De heer Arjan Dekker is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding is een erkenning voor zijn langdurige en betekenisvolle inzet voor de gemeente. Dekker was van oktober 1994 tot maart 2002 raadslid voor de VVD. Vanaf 2002 tot september 2009 diende hij als wethouder. In 2018 keerde hij terug in de gemeenteraad samen met Herman Verweij en Stavros Barzas.

Betrokken bij de commissie Bestuur en Samenleving
Gedurende zijn loopbaan was Arjan Dekker actief in de commissie Bestuur en Samenleving. Hij diende als lid en in de laatste jaren ook als voorzitter van deze commissie. Zijn bijdrage aan de gemeenteraad heeft een grote impact gehad op de gemeenschap.

Actieve rol buiten de politiek
Naast zijn politieke werk is Arjan Dekker ook actief bij vv De Alblas, waar hij als penningmeester zijn steentje bijdraagt. Zijn toewijding en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap zijn niet onopgemerkt gebleven. En zoals gezegd, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om Dekker te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Techniekroute Molenlanden

Techniekroutes in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland

Regio – De Techniekroute in Molenlanden en Nieuw-Lekkerland is ook dit jaar weer een prachtig initiatief om leerlingen van basisscholen te interesseren voor technische beroepen. Al jaren organiseren de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam samen met lokale bedrijven deze route.

Tijdens de Techniekroute, dit jaar op woensdag 19 februari, bezoeken leerlingen uit groep 8 twee technische bedrijven. Ze krijgen een kijkje in de keuken en kunnen zelf aan de slag gaan met activiteiten zoals bouten vastdraaien, heftrucks besturen, of zelfs graafmachines bedienen.
Het doel is om de kinderen enthousiast te maken voor techniek en hen een beter inzicht te geven in mogelijke carrières in deze sector.

Ondernemers kunnen zich vrijwillig aanmelden om deel te nemen aan de Techniekroute.
Het is een geweldige kans om betrokken te raken bij de lokale gemeenschap en bij te dragen aan de toekomstige generatie van technici.
In Nieuw-Lekkerland doen dit jaar 13 bedrijven mee, in Alblasserdam zelfs 24. In die laatstgenoemde gemeente worden ConTec, Nugteren en Volvo extra in het zonnetje gezet, omdat zij voor de 5e keer meedoen en daarmee de waardering krijgen als Regionaal Loopbaanbedrijf Alblasserwaard.

Eenzaamheid

Eenzaam ben je niet alleen

Molenlanden – Eenzaamheid kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of levenssituatie. Daarom vragen Stichting Welzijn en gemeente Molenlanden aandacht voor dit thema onder inwoners van alle leeftijden. Om hen aan te moedigen om over eenzaamheid te praten en door te laten zien waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

Eenzaamheid is er in veel vormen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door het verlies van een dierbare, geen aansluiting vinden in je omgeving, door een verhuizing, zorgen binnen het gezin of financiële problemen. Sociaal domein wethouder Harmen Akkerman: “Eenzaamheid is vaak onzichtbaar, maar de impact ervan is groot. Als gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners weten dat ze er niet alleen voor staan. We wijzen hen de weg naar mogelijke hulplijnen of activiteiten. Want er zijn binnen Molenlanden allerlei mogelijkheden om verbinding te zoeken. Onder andere de professionals van Stichting Welzijn kunnen daarbij ondersteunen.”

Ervaringsverhalen in beeld
Om aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid, zijn verschillende inwoners en professionals uit Molenlanden geïnterviewd. In een filmpje en via interviews delen zij hun ervaringen en vertellen ze hoe zij hiermee zijn omgegaan. De persoonlijke verhalen tonen de vele gezichten van eenzaamheid en laten zien dat iedereen er direct of indirect mee te maken kan hebben. In de loop van deze week zijn alle uitingen onder andere te zien en lezen op de websites en sociale media van stichting Welzijn en gemeente Molenlanden.

Laagdrempelige ondersteuning
Stichting Welzijn Molenlanden biedt verschillende mogelijkheden voor inwoners die zich eenzaam voelen of anderen willen helpen. Of het nu gaat om het vinden van betekenisvolle activiteiten, het leggen van nieuwe contacten of het krijgen van persoonlijke ondersteuning. Via www.welzijnmolenlanden.nl of 085 – 00 66 089 kunnen inwoners eenvoudig ontdekken wat bij hen past. Ook inwoners die behoefte hebben aan een gesprek kunnen hier terecht. Een medewerker denkt graag mee over mogelijkheden die passen bij de persoonlijke situatie.

Piep zei de Muis

Meer veerkracht voor kinderen door “Piep, zei de Muis”

Molenlanden – Sommige situaties binnen een gezin kunnen het leven van een kind behoorlijk beïnvloeden. Zoals een ouder die ziek is, een scheiding of een broer of zus met een zorgvraag. Vanaf dinsdag 4 maart 2025 organiseert het Sociaal team Molenlanden weer kinderclub ‘Piep zei de Muis’ in Arkel en Nieuw-Lekkerland. Deze club is ontwikkeld voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar die veel meemaken. Met steun van hun omgeving kunnen kinderen leren omgaan met tegenslagen. Piep zei de Muis helpt kinderen en hun ouders hierbij, om zo de veerkracht van een kind te vergroten.

Iedere week vertelt Muis Piep de kinderen over moeilijke en verdrietige situaties die hij zelf meemaakt. Zo leren kinderen dat zij niet de enige zijn. ‘Dat is voor kinderen erg waardevol,’ vertelt Geeri de Jong van Sociaal Team Molenlanden. ‘Sinds 8 jaar geven we Piep zei de Muis nu in Molenlanden en steeds opnieuw zien we dat meedoen aan Piep zei de Muis kinderen helpt om te groeien. Zij ervaren het als een fijne plek voor zichzelf en genieten van een leuke middag.’
Naast plezier maken leren de kinderen ook dat gevoelens er mogen zijn en worden via spel en creatieve activiteiten vaardigheden geoefend om met moeilijke situaties om te gaan. Geeri de Jong: ‘Er is veel aandacht voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, dat maakt kinderen veerkrachtiger.’

Samen met ouders/verzorgers
Het vergroten van de veerkracht van een kind kan niet zonder zijn/haar ouders. Zij zijn tenslotte de belangrijkste personen in het leven van hun kind. Ze spelen een grote rol in de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Wanneer een gezin moeilijke situaties meemaakt, heeft dit invloed op hoe kinderen zich ontwikkelen. In twee ouderbijeenkomsten krijgen ouders tips en handvatten hoe zij hun kind hierbij kunnen helpen.

Meer informatie en aanmelden
• Startdatum Arkel: dinsdag 4 maart 2025 van 15:30 – 16:45 uur.
Locatie: basisschool Lingewaard, Harpstraat 13.
• Startdatum Nieuw-Lekkerland: dinsdag 4 maart 2025 van 15:30 – 16:45 uur. Locatie: basisschool De Wegwijzer, Planetenlaan 32.

Aanmelden kan via het Sociaal Loket: 088 – 75 15 100 of sociaalloket@jouwgemeente.nl. Deelname is gratis. 

Swim2Fight Cancer

Swim2Fight Cancer keert terug op 18 juli 2025

Giessenburg – Na het succes van de eerste editie in 2024 keert de Swim2Fight Cancer Team Estafette terug in 2025. Dit unieke en laagdrempelige evenement vindt plaats op vrijdagavond 18 juli 2025, van 17:00 – 20:00 uur, in het prachtige buitenbad van de Doetsekom in Giessenburg. Of je nu meedoet met je vriendengroep, collega’s, familie of zelfs met (groot)ouders en kinderen, iedereen kan een steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker.

Wat houdt het evenement in?
Bij Swim2Fight Cancer vormen teams van minimaal 2 en maximaal 4 zwemmers een estafette. Elk teamlid zwemt telkens 15 minuten, terwijl de rest van het team aanmoedigt. Deelname is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar met minimaal een A-diploma. De combinatie van sportiviteit, samenwerking en plezier maakt dit evenement toegankelijk én betekenisvol voor jong en oud.

Inschrijven en sponsorpagina aanmaken
Schrijf je in via www.dedoetsekom.nl/swim2fightcancer. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging en een link om een persoonlijke sponsorpagina aan te maken. Hiermee kun je eenvoudig donaties werven bij familie, vrienden en collega’s. Dankzij jullie bijdragen kunnen we samen een verschil maken!

Prijzen en dank voor deelnemers
Elke deelnemer ontvangt op de dag zelf een badmuts gesponsord door Zwemanalyse. Het team dat het beste inschat hoeveel baantjes zij zwemmen, wint een zwemclinic en de Zwemanalyse Wisselbokaal. Het team dat de meeste donaties ophaalt, ontvangt een Sampan cadeaubon voor drie uur varen in seizoen 2025 inclusief een borrelpakket.

Details evenement
Datum: Vrijdag 18 juli 2025
Tijd: 17.00 – 20.00 uur
Locatie: De Doetsekom, Giessenburg
Kosten deelname: € 35,- per team

Het Pauperparadijs

Lezing “Het Pauperparadijs” in De Spil

Bleskensgraaf – Historische Vereniging Binnenwaard organiseert op donderdag 20 februari 2025 een lezing door schrijfster Suzanna Jansen over haar boek “Het Pauperparadijs”.

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis.
Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld. In drie enorme gestichten werden vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

In een betrokken, beeldende stijl volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

De ongetwijfeld boeiende lezing wordt om 20:00 uur gehouden in De Spil, Willem van den Heerikweg 1 in Bleskensgraaf. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 2,00.

Mogelijk toch Arno Wallaard Memorial eind september

Regio – In november hoorde de organisatie van de Arno Wallaard Memorial wielerwedstrijd dat geen politiebegeleiding beschikbaar zou zijn voor de wedstrijd, doordat alle capaciteit nodig is voor de NAVO-top van juni in Den Haag.

Sindsdien is de organisatie dagelijks bezig geweest om oplossingen te vinden. Het slechte nieuws: die oplossing is er niet voor 12 april, de datum waarop de wedstrijd gepland was. Er kan geen politiebegeleiding worden geregeld en daarmee wordt ook geen vergunning verleend om de koers te verrijden.

In de gesprekken met politiekorpsen Lekpoort en Zuid Holland-Zuid kwam naar boven dat de regionale korpsen mogelijk toch wel motorbegeleiders konden leveren. Maar die werkwijze werd door de nationale politie al snel afgekeurd.
Wedstrijdvoorzitter Arno van der Veen: “In die gesprekken vonden we wel uit dat er in de politie-organisatie wordt gesproken van een nationale motorstop. Die loopt tot 31 augustus. Daarna is er formeel geen reden meer om een aanvraag voor motoragenten af te wijzen. Daarom verplaatsen we de wedstrijd naar 27 september, in de hoop dat we dan wel goedkeuring krijgen. De deur is niet dicht voor ons – hij staat op een flinke kier. Dit geldt voor zowel de junioren- als de profkoers”.

Dikkie Dik 1000ste bezoeker

Dikkie Dik verovert harten in Landvast: 1000e bezoeker in de Peuterbios

Alblasserdam – Op woensdagochtend 5 februari werd de 1000e bezoeker van de peuterbios in Landvast feestelijk onthaald. De gelukkige, de 3-jarige Matteo uit Alblasserdam, ontving uit handen van Landvast een prachtig Dikkie Dik-verwenpakket. Matteo was uiteraard heel blij met deze verrassing.

Landvast geeft aan dat de populariteit van de peuterbios de laatste jaren sterk is toegenomen. Steeds meer jonge ouders ontdekken samen met hun kinderen dit fijne concept om voor het eerst naar de bioscoop te gaan. De peuterbios biedt een ideale omgeving voor de allerkleinsten om kennis te maken met de magie van film. Het geluid staat wat zachter en de lichten blijven zachtjes aan staan. Hierdoor voelen de kinderen zich op hun gemak en kunnen dan optimaal genieten van de film. Ook is er nog een pauze.

In de film “Dikkie Dik en Poes Muis in de sneeuw” beleven de bekende kat en muis een spannend avontuur. Ze ontdekken de sneeuw en worden achtervolgd door de luidruchtige buurhond Blaf.

Dikkie Dik 2: Een Nieuwe Vriend voor Dikkie Dik is een groot succes. Op 31 december bereikte de film al 100.000 bezoekers, waarna de Gouden Film werd uitgereikt aan de regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk en producent Linda Snoep.

De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. Het filmjaar 2024 werd afgesloten met deze 16e Gouden Film. Het eerste deel, Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel, ontving vorig jaar augustus eveneens de Gouden Film-status.

Basisschool Giessen-Oudekerk

Bouw basisschool en dorpskamer verloopt voorspoedig

Giessen-Oudekerk – De bouw van de nieuwe basisschool en dorpskamer verloopt voorspoedig. De oplevering staat gepland voor eind februari 2025. Na de meivakantie kunnen de lessen in het nieuwe gebouw beginnen en kan ook de dorpskamer in gebruik worden genomen.

Wethouder Bram Visser en directeur-bestuurder Miriam van der Smissen van O2A5 hebben inmiddels de gemaakte afspraken bekrachtigd. Hierbij vond ook de eigendomsoverdracht plaats: het nieuwe schoolgebouw wordt eigendom van O2A5, terwijl het oude schoolgebouw tijdelijk eigendom wordt van de gemeente.

Na de sloop van het oude gebouw zal de Waard Ontwikkeling starten met de bouw van 11 nieuwe woningen. Afspraken over het gebruik, beheer en onderhoud van het nieuwe schoolplein en het aangrenzende speelveld zijn vastgelegd in een aparte gebruiksovereenkomst. Het plein en het speelveld blijven in eigendom van de gemeente en zijn openbaar toegankelijk.

Basisschool Giessen-Oudekerk, Dorpskamer Giessen-Oudekerk en Go Kidss! hebben een save-the-date verspreid om aan te kondigen dat inwoners en geïnteresseerden op 9 mei 2025 van 16:00 tot 19:00 uur van harte welkom zijn om het nieuwe schoolgebouw en de dorpskamer te komen bewonderen.

Groot Moolenboek

Groot Moolenboek (1761) komt naar Werelderfgoed Kinderdijk

Kinderdijk – UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk krijgt een bijzonder exemplaar van het Groot Algemeen Moolenboek. In het Werelderfgoed wordt dit bijzondere boek toegevoegd aan de permanente expositie.
Het Groot Algemeen Moolenboek uit 1761 is een uitgebreid naslagwerk met gedetailleerde tekeningen van verschillende typen molens, aangevuld met tekst en uitleg.

Het Moolenboek is momenteel in particulier bezit, maar de eigenaar schenkt het aan Stichting Werelderfgoed Kinderdijk om het boek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Dit exemplaar van het Groot Algemeen Moolenboek is bijzonder omdat de uitgever destijds extra kaarten en tekeningen van molens heeft toegevoegd.

In Werelderfgoed Kinderdijk krijgt het Groot Algemeen Moolenboek een plek in de nieuwe permanente expositie in Museummolen Overwaard. Totdat deze expositie gereed is, wordt het boek tentoongesteld bij de receptie in het Bezoekerscentrum. Ook krijgen geïnteresseerden digitaal toegang tot het boek.

Directeur Peter-Jan van Steenbergen van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is zeer verheugd over de schenking: “Nederland en molens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Kinderdijk leren wij onze bezoekers over de bijzondere rol die de molens hebben gespeeld in de vorming van ons land en onze samenleving. Dit boek is een verrijking voor onze museale collectie.”

De bedoeling is om in het voorjaar van 2025 het boek aan het publiek te kunnen presenteren in het Bezoekerscentrum.

Energietoeslag

Plannen voor aardgasvrij Molenlanden

Molenlanden – De gemeente Molenlanden werkt dit jaar aan een update van de plannen voor een aardgasvrije toekomst in 2050. Dit heet het Warmteprogramma Molenlanden. Hierin staat welke duurzame warmteoplossingen het beste passen bij elk gebied, dorp of stad. Ook wordt beschreven waar de overstap naar aardgasvrij wonen begint en hoe de gemeente en inwoners dit proces samen doorlopen. Belangrijke uitgangspunten zijn energiebesparing, samenwerking en het benutten van natuurlijke momenten, zoals verbouwingen, onderhoud of verhuizing.

In 2020-2021 maakte de gemeente al een eerste versie van deze plannen onder de naam TransitievisieWarmte Molenlanden. Dit jaar worden bewoners en ondernemers opnieuw gevraagd mee te denken. Zo wordt ervoor gezorgd dat de plannen realistisch blijven en aansluiten bij de ideeën van inwoners.

De naam van het plan is veranderd in Warmteprogramma, zodat het goed past binnen de structuur van de nieuwe Omgevingswet. Dit maakt het makkelijker om aardgasvrije plannen te combineren met andere bouw- en verbouwplannen. Dit moet dubbele kosten voorkomen en het vergunningenproces eenvoudiger maken.

In mei of juni van dit jaar presenteert de gemeente de eerste update van het Warmteprogramma. Inwoners en bedrijven worden uitgenodigd om mee te denken.
Belangstellenden kunnen hiervoor een email sturen naar duurzaam.molenlanden@jouwgemeente.nl.

24 uur per dag, 7 dagen per week

Altijd in de buurt, altijd bij de tijd

ACTUEEL

Door onze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Klokradio

GRATIS
BEKIJK