Overstroming rivieren blijft onverzekerbaar
Regio – Minister Harbers heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de overheid niet financieel zal bijdragen aan de verzekerbaarheid van overstromingen uit primaire waterkeringen, zoals de rivieren in onze regio. Volgens de minister wegen de voordelen van een publiek-private constructie niet op tegen de nadelen. Dit besluit heeft teleurstelling veroorzaakt bij Vereniging Eigen Huis, die vreest dat compensatie bij overstromingsschade onzeker blijft.
Onverzekerbare Schade
Op dit moment is schade door overstromingen van de Noordzee, grote meren en rivieren onverzekerbaar. Individuele verzekeraars kunnen deze risico’s niet dragen zonder financiële steun van de overheid. Minister Harbers stelt in zijn brief dat de kans op dergelijke overstromingen klein is, maar de potentiële schade enorm, wat het financieel onhaalbaar maakt voor verzekeraars zonder substantiële overheidsbijdrage.
Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (Wts)
De overheid kan via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) wel geld vrijmaken voor schade door overstromingen uit primaire waterkeringen. Echter, de Wts biedt slechts gedeeltelijke financiële tegemoetkoming. Een specifieke overstromingsverzekering zou huiseigenaren meer zekerheid bieden, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Dit zou echter resulteren in hogere premies en een noodzakelijke overheidsbijdrage, die volgens de minister niet opwegen tegen de kleine kans op overstromingen.
Evaluatie van de Wts
Vereniging Eigen Huis pleit voor een aanpassing van de Wts om huiseigenaren meer zekerheid te bieden. De Wts wordt momenteel geëvalueerd en het eindrapport wordt in het najaar van 2024 verwacht. Op basis van dit rapport zal worden bekeken of de Wts aangepast moet worden of dat andere maatregelen nodig zijn om tegemoet te komen aan schade van particulieren bij overstromingen van primaire waterkeringen.
Eén-loket-functie
Minister Harbers ziet wel mogelijkheden voor samenwerking met verzekeraars rond de Wts door middel van een één-loket-functie. Dit zou betekenen dat gedupeerden schade slechts op één plek hoeven te melden en dat er maar één schade-expert nodig is, zelfs als er sprake is van gecombineerde schade zoals regenval en overstroming. Vereniging Eigen Huis ondersteunt dit initiatief, omdat het consumenten sneller en duidelijker zou kunnen helpen bij calamiteiten.
Deze beslissingen en voorstellen hebben belangrijke implicaties voor de verzekerbaarheid en compensatie van overstromingsschade, en de ontwikkelingen zullen nauwlettend worden gevolgd na de evaluatie van de Wts.
Foto: Waterschap Rivierenland